Negarea este un mecanism inconstient de adaptare care ne acorda timpul necesar acomodarii cu o situatie stresanta.
Cand cineva va acuza ca sunteti intr-o stare de negare, de regula incearca sa va transmita ca nu sunteti realist cu privire la o schimbare din viata dumneavoastra, schimbare care pentru cei din jur este foarte evidenta.
Intr-adevar, o persoana ce se afla in situatia de negare pare sa pretinda ca ceea ce se intampla nu este adevarat.
In unele cazuri insa, putina negare poate fi constructiva. O scurta perioada de negare poate fi un mecanism de aparare sanatos, oferind timp de acomodare cu o situatie noua, dureroasa sau stresanta si prevenind potentialele crize de sanatate sau decizii de moment.
Asa cum organismul uman are un sistem imunitar menit sa-l protejeze de pericole fizice, mintea umana dispune de un sistem protector impotriva problemelor si situatiilor ce provoaca durere psihica greu de suportat. Scopul acestui mecanism este de a proteja integritatea mentala si personalitatea.
Negarea este parte a acestui sistem defensiv si se activeaza de fiecare data cand ni se solicita sa ne gandim sau sa discutam despre o situatie care provoaca disconfort - realitatea dureroasa. Astfel, negarea este un raspuns natural normal la durerea severa.
Creierul dispune de un sistem automat de screening (sistemul de activare reticulat), care forteaza blocarea anumitor perceptii considerate irelevante.
In perioade cu stres ridicat, creierul poate fi supraincarcat de emotii; in aceste momente se activeaza sistemul defensiv. In prezenta unei probleme care cauzeaza stres intens, creierul raspunde prin frica intensa si/sau furie.
- inabilitatea de a face fata problemelor la nivel constient sau subconstient;
- o cale de mentinere a starii de sanatate mentala in cazul confruntarii cu o experiente ce provoaca durere sufleteasca insuportabila;
- adoptarea unui comportament care ignora orice problema si situatie reala negativa;
- un raspuns defensiv; protejarea impotriva durerii, suferintei, dezamagirii;
- o masca menita sa ascunda sentimentele si emotiile;
- o modalitate de evitare a unui conflict, neintelegere sau dezaprobare a celorlalti;
- o modalitate de a evita confruntarea cu realitatea sau anumite consecinte negative;
- o modalitate de reprimare a adevarului unei pierderi, o cale de a continua viata intr-un mod cat mai "normal";
- un stil de viata pentru acea categorie de oameni care incearca in mod compulsiv sa se simta mereu bine;
- o modalitate de a evita riscul schimbarii ca rezultat al unei probleme sau al unei pierderi suferite.
Negarea este un mecanism comun de aparare care se manifesta ca reactie la o trauma sau a unei amenintari percepute; este un mod de a face fata conflictelor emotionale, stresului, evenimentelor dureroase, anxietatii, prin refuzarea acceptarii realitatii si negarea existentei unei probleme.
Intr-un sens strict, negarea este considerata a fi un proces inconstient, ce nu depinde de decizia persoanei in cauza; cu toate acestea, unii specialisti sugereaza ca exista si o componenta constienta: la un anumit nivel, unele persoane prefera sa refuze realitatea.
In ambele cazuri, o persoana aflata intr-o stare de negare:
- Refuza sa accepte o situatie stresanta sau o problema;
- Rationalizeaza problemele - adica interpreteaza, descriu sau explica lucrurile astfel incat sa fie mai usor de suportat, mai atractive din punct de vedere mental si emotional. Un sinonim util pentru procesul de rationalizare ar fi ”justificarea”.
- Da vina pe altii. E natural sa te simti atacat atunci cand cineva iti aduce aminte de nivelul de alcool consumat in ultima perioada sau de alte comportamente nocive pe care le-ai adoptat recent. Totusi, atunci cand intorci placa si dai vina pe altii pentru situatia in care te aflii, poate fi considerat ca te afli intr-un proces de negare, de distragere a atentiei de la problemele reale cu care te confrunti.
- Evita confruntarea cu fapte sau situatii reale;
- Se compara intotdeauna cu altii in privinta circumstantelor care au dus la problema actuala.
- Minimalizeaza consecintele situatiei.
- Pretind ca sunt complianti si ca sunt de acord atunci cand cineva ii constientizeaza de problemele sau situatiile in care se afla.
- Cred ca ceilalti nu ar trebui sa ii deranjeze cu problemele lor sau cu sanatatea lor mintala.
Principalele motive ale negarii
Negarea poate aparea in orice moment de vulnerabilitate sau amenintare, cum ar fi:
- Boli mentale sau dependenta;
- Boli cronice sau in faze terminale;
- Probleme financiare;
- Dificultati la locul de munca;
- Conflicte in relatia de cuplu;
- Evenimente traumatizante.
Situatii in care negarea este benefica
Refuzarea realitatii nu este o modalitate sanatoasa de a face fata anumitor situatii, dar poate fi de ajutor in unele cazuri.
Spre exemplu, in urma unui eveniment traumatizant, o persoana are nevoie de zile sau chiar saptamani pentru a intelege, accepta si depasi situatia.
Descoperirea unei forme de cancer induce pacientul intr-o stare de soc si primul gand care apare este moartea. Ignorarea diagnosticului pentru o perioada ii confera acestuia timpul necesar pentru a se informa cu privire la problema sa de sanatate si la schemele de tratament disponibile.
Astfel, dupa perioada de adaptare, persoana in cauza poate aborda rational situatia cu care se confrunta.
Situatii in care negarea poate fi daunatoare
Ce se intampla in cazul in care pacientul diagnosticat cu cancer nu depaseste starea de negare? Va mai fi interesat de o schema de tratament? Astfel de situatii de negare permanenta sunt considerate daunatoare.
Cateva exemple:
- O femeie supusa traumei unui viol care pretinde ca nu a fost afectata de aceasta experienta;
- Partenera/partenerul de viata a/al unei persoane aflate intr-un stadiu final de boala, care pretinde ca boala se amelioreaza;
- O persoana care manifesta probleme la locul de munca si in viata de familie din cauza consumului excesiv de alcool, dar care sustine ca nu este dependenta de acest viciu;
- O familie cu datorii financiare foarte mari, care nu isi plateste facturile din cauza "programului mult prea incarcat".
In situatiile prezentate mai sus, negarea impiedica solicitarea ajutorului specializat sau acceptarea problemelor care pot avea consecinte devastatoare pe termen lung.
Consecintele negative ale negarii
- Gandire deliranta, care conduce la senzatia ca totul este sub control, chiar si in situatii de criza;
- Conflicte puternice cu persoanele realiste;
- Fantezism sau gandire magica, care fac din interpetarea distorsionata a realitatii un obicei;
- Abilitati reduse de rezolvare a problemelor sau adoptare a deciziilor;
- Evitarea persoanelor care cunosc situatia reala;
- Izolare sociala;
- Excluderea din anumite grupuri de prieteni, pentru evitarea situatiilor de conflict;
- Resentimente fata de persoanele care aduc in discutie problema care a indus starea de negare;
- Frustrare fata de cei care se arata interesati in acordarea de sprijin/ajutor.
Cand ne confruntam cu o situatie neprevazuta care ne poate afecta viata, este in regula sa spunem: "Nu pot sa ma gandesc chiar acum la ceea ce mi se intampla!"
Este posibil sa avem nevoie de timp pentru a ne adapta noilor circumstante, dar este important sa constientizam ca negarea este doar o solutie pe termen scurt; ea nu va schimba realitatea situatiei.
Nu este intotdeauna usor de realizat daca negarea va afecteaza pe termen lung, dar daca aveti impresia ca nu puteti depasi aceasta perioada, incercati urmatoarele strategii
- Constientizati-va frica;
- Ganditi-va la potentialele consecinte negative ce pot sa apara daca nu luati atitudine;
- Exprimati-va liber temerile si emotiile;
- Incercati sa identificati credintele irationale legate de ceea ce vi se intampla;
- Discutati despre ceea ce experimentati cu o persoana apropiata;
- Incercati sa gasiti o motivatie sincera a starii de negare;
- Nu permiteti izolarea sociala, ci mentineti un raspuns emotional deschis si sincer;
- Recunoasteti ca sunteti depasit de situatie si incredeti-va in persoanele apropiate pentru obtinerea sprijinului moral necesar.
Daca nu reusiti sa faceti progrese in depasirea situatiei stresante cu care va confruntati, cereti ajutorul unui specialist.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.