Viol

Raport sexual impus unei persoane fara consimtamantul sau. Daca femeile raman principalele victime, violul se refera totusi si la barbati (in mediu de detentie, in special). In aceeasi masura cu incestul si pedofilia, violul este o crima sexuala deosebit de grava si este pedepsit ca atare. Au fost puse la punct medicamente capabile sa inhibe impulsurile agresive ale violatorilor. Punctul comun al tuturor violurilor este dispretuirea femeii ori a altui individ, care sunt considerati inferiori. Mai mult decat dorinta sexuala, nevoia de violenta este cea care determina violatorul sa treaca la actiune. Majoritatea violatorilor este constituita din indivizi normali in aparenta, dar care nu pot rezista impulsurilor lor.

Examen medico-legal si tratament - In afara socului emotional care constituie o urgenta (angoasa, confuzie, delir) victima poate suferi traume fizice: lovituri, strangulare, echimoze ale peretilor genitali, ruptura a anusului sau a perineului, umflare a labiilor vulvare etc. Un examen clinic releva sistematic orice urme sau raniri, mai ales din regiunea vaginala. Hainele murdarite sunt analizate in laborator. De altfel, se intreprinde o depistare a diferitelor boli transmisibile sexual. Un viol are adesea consecinte grave asupra personalitatii: un sindrom posttraumatic (cosmaruri, sentiment de depersonalizare, depresie reactionala), o fobie fata de sexul opus, o frigiditate, o dispareunie (raporturi sexuale dureroase) sunt frecvente. Atunci se dovedeste absolut necesar un ajutor psihologic, chiar psihiatric.

Citeste si despre:

Violul in viziunea moderna Sindromul de stres posttraumatic GHB Negarea: mecanism de aparare in fata suferintei Informatii de baza legate de problemele sexuale Tulburarea hipoactiva a dorintei sexuale Terapia sexuala si alte tipuri de consiliere Abuzul asupra batranilor Disfunctia orgasmica Politraumatismele