10 strategii de a diminua grijile cronice

Actualizat: 13 Octombrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Majoritatea oamenilor isi fac griji de ce s-ar putea intampla in anumite situatii. De exemplu, atunci cand suntem bolnavi ne face griji in legatura cu simptomele pe care le manifesta, cu gravitatea lor si cu tratament pe care il vom urma, cand copiii merg la scoala apar grijile legate de modul in care acestia se descurca. Viata oricui este plina de griji, insa uneori, grija devine cronica, neintemeiata si afecteaza viata de zi cu zi.

Oamenii isi fac griji pentru ca ei cred ca vor fi in masura sa previna lucrurile rele care se intampla. Majoritatea oamenilor care sufera de ingrjorare cronica cred ca daca isi imagineaza toate variantele rele care s-ar putea intampla, vor fi capabili sa previna din timp, eventualele problemele ce ar putea sa apara. Ingrijorarea cronica, este insa rareori o modalitatea prin care poate fi imbunatita viata unei persoane, ducand de cele mai multe ori la complicatii.

Strategii

Exista o serie de strategii care pot ajuta la diminuarea ingrijorarii cronice.

1. Observati timp de cateva zile comportamentul dvs. si notati-va de fiecare data cand incepeti sa va faceti griji. Cand o persoana sufera de ingrijorare cronica, de cele mai multe ori nu realizeaza acest lucru, iar ingrijorarea devine un obicei. In acest mod, se poate observa inclusiv daca ingrijorarea este accentuata de anumiti factori, in anumite momente.

2. Programati-va o perioada in care va puteti permite sa va ingrijorati in legatura cu anumite evenimente sau situatii. Puteti sa fixati o ora tarzie, din noapte, dar in restul zilei, atunci cand intervine ingrijorarea, notati motivul acesteia si incercati sa va deconectati pana la momentul dedicat pentru ingrijorare.

3. Folositi-va de griji pentru a fi productivi. In loc sa fiti ingrijorati, puteti sa incercati sa gasiti solutii la toate problemele de care va loviti.

4. Introduceti tehnici de relaxare in rutina de zi cu zi. Respiratia profunda este adesea benefica in cazul persoanelor care sufera de anxietate si uneori poate inlatura ingrijorarea si atacurile de anxietate.

5. Focusati-va asupra actiunilor din prezent. Ingrijorarea cu privire la evenimentele viitoare poate sa interfereze cu abilitatea oricui de a finaliza sarcina din prezent. Recomandata ar fi concentrarea si canalizarea energiei asupra activitatilor din prezent, decat asupra celor din viitor.

6. Faceti o lista cu ceea ce va ingrjoreaza. Pentru unele dintre lucrurile ingrijoratoare pot exista solutii, pentru altele ingrijorarea ar fi inutila intrucat nu pot fi schimbate. De exemplu, ingrijorarea legata de starea de sanatate din viitor este o ingrijorare productiva daca se vor lua masuri de preventie, insa grijile legate de posibilitatea unei persoane de a manifesta intr-o zi, cancer, sunt neproductive.

7. Acceptarea ideii ca in viata exista incertitudini. Fiorul, emotia vietii provin si din faptul ca nu se stie sigur ce va urma. Oamenii ar trebui mai degraba sa se bucure de incertitudinea oferita de viata decat sa fie ingrjorati de aceasta.

8. Utilizarea unei mantre pentru calmarea gandurilor ingrijoratoare. O mantra este o fraza simpla sau un cuvant care va fi repetat de cat mai multe ori pentru sine. Avand in vedere ca mintea poate detine doar un singur gand la un moment dat, cu cat o persoana isi va repeta de mai multe ori mantra, cu atat ingrijorarea ii va disparea din minte.

9. Utilizarea de tehnici terapeutice care presupun redarea de cat mai multe ori a unei situatii care implica ingrijorarea pana cand aceasta nu mai are sens negativ.

10. Apelarea la diverse surse care pot oferi sprijin. Fie ca este vorba despre un grup de suport online sau discutia cu un prieten, comunicand cuiva grijile pe care le aveti, ingrijorarea se poate diminua.

Fiecare persoana va raspunde la diferite strategiile pentru reducerea sau eliminarea ingrjiorarii cronice. Important este sa se incerce utilizarea diverselor modalitati sau sa se combine idei variate de inlaturare a ingrijorarii pentru a le gasi pe cele care functioneaza cel mai bine. Daca o persoana sufera de ingrijorare cronica si se pare ca strategiile de auto-ajutor nu sunt benefice, se va consulta medicul pentru a primi tratamentul corespunzator si pentru a creste calitatea vietii.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CLINICA RENIA
Tel: 0748662662
Bucuresti, Str. Dr. Nicolae Turnescu, Nr. 11, București, Sector 5
Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Piciorul diabetic, complicatia cronica a diabetului zaharat Ghidul sanatatii Stress Paralizia cerebrala Ingrijirea copilului Limfomul non-Hodgkin Managementul stresului Memoria si dificultatile de concentrare Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Obezitatea Maltratarea - agresarea fizica si psihica a copilului 8 motive pentru care oboseala afecteaza viata sexuala Pancreatita cronica si terapia enzimatica Tipuri de tuse pentru care trebuie sa te ingrijorezi Scaunele verzi in cazul copiilor: cand este cazul sa ne ingrijoram? Furnicaturile fetei - ce ascund si cand ar trebui sa ne ingrijoreze