Tipuri de tuse pentru care trebuie sa te ingrijorezi

Actualizat: 22 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Antonius Adriana
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Generalitati


Tusea este un act reflex declansat de iritarea mucoasei cailor respiratorii si se prezinta ca o expiratie brusca si zgomotoasa a aerului continut in plamani.

Gripele si racelile sunt principalele cauze ale tusei. In principiu, aceasta nu trebuie sa prezinte motive de ingrijorare, insa exista si situatii in care se impune vizita la medic.

Exista doua forme de tuse: tusea umeda, care este urmata de expectoratie, si tusea uscata sau seaca, in care nu exista expectoratie.

Cauzele tusei sunt extrem de variate. Ele pot avea, pe de o parte, origini bronho-pulmonare, si aici vorbim despre bronsita, traheita, astm, cancer bronhopulmonar, inhalare a unui corp strain, tuberculoza, dar si otorinolaringologice, atunci cand avem de a face cu otita, rinofaringita, sinuzita, cauze cardiace -insuficienta cardiaca, sau digestive - reflux gastro-esofagian.

Cum deosebesti o tuse banala de una problematica

Durata medie a unei tuse obisnuite, care nu este cauzata de o boala mai grava, este de doua saptamani. In cazul unei gripe, tusea este de obicei seaca si este insotita de febra mare, de 39-40 de grade Celsius.

Mucusul galben-verzui care este eliberat la tusea productiva este normal in cazul racelilor cauzate de un virus si nu este un semn al unei infectii a sinusurilor, asa cum considera multa lume.

In schimb, exista si un tip de tuse care se manifesta mult mai agresiv. Este vorba despre tusea convulsiva, cunoscuta in popor si drept "tuse magareasca". Aceasta se poate agrava rapid, de la o zi la alta.

La tusea convulsiva, pacientul tuseste des intr-un interval scurt. Tusea este zgomotoasa si productiva. Pacientul simte nevoia sa expectoreze mucusul localizat la nivelul pieptului. In plus, febra creste vertiginos, iar starea persoanei se altereaza rapid.

Medicul specialist trebuie sa decida care este cauza atunci cand tusea este insotita de respiratie zgomotoasa la expirare si inspirare. Poate fi un semn de bronsita sau de astm.

In cazul in care tusea dureaza mai mult de opt saptamani, se poate vorbi despre tuse cronica, iar aceasta reprezinta un motiv de ingrijorare. Este absolut obligatoriu ajutorul unui medic in cazul in care tusea este insotita de pierdere in greutate, de dificultati de respiratie sau tuse cu sange.

Arsurile la stomac pot cauza o tuse de lunga durata atat la adulti, cat si la copii. Acidul cauzat de arsurile la stomac poate irita nervii, declansand reflexul de tuse.

O alta afectiune care poate cauza o tuse cronica este apneea obstructiva. Aceasta este cauzata de ocluzii ale cailor aeriene superioare, aparute atunci cand musculatura gatului si a limbii se relaxeaza in timpul somnului.

Tusea cu expectoratie cu sange, insa, poate fi semnul unei afectiuni medicale grave. Infectiile si afectiunile vaselor de sange pot fi responsabile de aparitia acesteia.

Expectoratia cu sange mai poate avea drept cauze bronsita acuta sau cronica, pneumonia, cancerul pulmonar sau tumorile benigne, embolismul pulmonar, insuficienta cardiaca congestiva, bolile autoimune sau medicamentele anticoagulante (de subtiere a sangelui).

O evaluare amanuntita pentru un diagnostic corect este obligatorie.


Citeste si despre:

Tusea productiva - din piept Tusea 10 simptome ale cancerului pe care barbatii le ignora Tusea persistenta: ce afectiuni indica si cum se trateaza? Care sunt efectele secundare ale antibioticelor? Tot ce trebuie sa stiti despre gripa Medicamentele pentru dureri eliberate fara prescriptie medicala si riscul pe care acestea le implica Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Cum putem preveni disfonia si care sunt cauzele aparitiei? Prevenirea cancerului pulmonar la barbati Informatii esentiale despre transplantul de organe Gripa - cum separam mitul de adevar Beneficiile renuntarii la fumat Durerea de cap declansata de tuse Tusea cronica