Memoria si dificultatile de concentrare

Actualizat: 16 Octombrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Memoria este de obicei inteleasa ca abilitatea de a-ti aminti evenimente si de a le reaminti mai tarziu, dar este mult mai mult. Expertii spun ca tot ceea ce am experimentat vreodata este inregistrat in creierul nostru, chiar daca nu ne putem aminti la un moment dat. 

Memoria este absolut necesara pentru viata de zi cu zi, dar uneori nici nu realizam ca o folosim in mod constant. Fara memorie, nu ne putem aminti evenimentele trecute, nu putem stoca si folosi informatii si nu ne putem planifica viitorul.

Atentia si concentrarea joaca un rol extrem de important in memorie. Toate lucrurile carora le acordam in prezent atentie intra in asa-numita memorie de lucru (memorie pe termen scurt). Ceea ce numim memorie in conversatia de zi cu zi este memoria pe termen lung.

Interesant este ca capacitatea de memorie nu se umple, chiar daca studiem mult, putem spune chiar ca memoria este aproape infinita. Invatarea de noi informatii are loc sub forma unor modele de gandire.

Conexiunile dintre faptele si conceptele individuale sunt stabilite in creier de-a lungul vietii, ceea ce se numeste plasticitate cerebrala in literatura profesionala. Cu cat exista mai multe conexiuni, cu atat este mai usor sa teseti informatii in reteaua de memorie.

Dar cel mai dificil este sa ne amintim lucruri noi care nu au legatura directa cu ceea ce stim deja. De exemplu, la inceputul invatarii unei noi limbi, petrecem mai mult timp dobandind noi cunostinte, dar mai tarziu, cand anumite conexiuni au fost deja stabilite, invatam mai repede.

De-a lungul anilor, creierul se modifica, dimensiunea lui scade, circulatia sangelui scade si, la fel aportul de oxigen si nutrienti. Radicalii nocivi conduc, de asemenea, la deteriorarea treptata a celulelor creierului.

Consecintele acestor schimbari se pot manifesta ca uitare. Intrucat inca indeplinim sarcinile de zi cu zi in mod normal, nu vorbim despre o afectiune medicala, ci despre uitarea legata de varsta.

Cand realizam ca memoria nu ne mai ajuta si recunoastem acest lucru celor dragi, vorbim despre o tulburare cognitiva usoara. Desi nu interfereaza cu activitatile zilnice, poate fi un semn de avertizare ca se poate dezvolta o forma mai grava de dementa. Dementa inseamna declinul a cel putin doua functii (cognitive) superioare ale creierului, dintre care memoria este, desigur, cea mai importanta.

Prin urmare, nu este suficient ca diagnosticul sa fie doar o pierdere a memoriei, ci trebuie sa fie insotit de cel putin o alta tulburare a functiilor creierului, de exemplu probleme de orientare in spatiu, vorbire, judecata, intelegere.

Este esential sa incepem sa avem grija de sanatatea creierului suficient de devreme, inca de la 40 de ani si sa avem zilnic o minte mai agera. Extractul de Ginkgo Biloba este una dintre solutiile cu efecte pozitive in ameliorarea tulburarilor cognitive usoare ca memoria si concentrarea.

Datorita diferitelor ingrediente active (glicozidele flavonice, ginkgolidele si bilobalidele), extractul de Ginkgo Biloba poate avea in organism mai multe efecte printre care imbunatatirea circulatiei sangelui, cresterea aportului de oxigen la nivelul creierului si astfel marirea capacitatii de invatare si memorare.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Dificultatile de concentrare Memoria si tulburarile de memorie Lipsa de concentrare la copii Cum sa scapam de problemele de memorie Pierderile de memorie: 5 motive de ingrijorare 8 sfaturi alimentare pentru a va imbunatati memoria Suferi de lipsa de concentrare si capacitate de memorare scazuta? Berberina, un ajutor natural pentru echilibru metabolic si sanatate Tratamentul ulcerului varicos – Ghid pentru prevenire si ingrijire Afectiuni care pot provoca pierderi de memorie Dislexia - dificultatea de a invata cititul si scrisul Metode de a combate pierderile de memorie in menopauza Sindromul Asperger Simptome ale tumorilor cerebrale ce nu trebuie ignorate Hipersomnia - prea mult somn strica Anxietatea si senzatia de ceata mentala. Exista vreo legatura?