Matreata este o afectiune a pielii scalpului, care provoaca mancarime, exfoliere, precum si ingrasarea parului. Exista numeroase medicamente eliberate fara reteta si sampoane speciale care trateaza matreata. Cu toate acestea, se poate scapa de matreata si acasa, folosind urmatoarele remediile naturale.
Cauzele aparitiei matretii includ:
- dermatita seboreica.
- piele uscata.
- reactii alergice la produse de par si de piele.
- alte afectiuni ale pielii, cum ar fi eczema sau psoriazis.
- dieta.
- cresterea unei ciuperci asemanatoare drojdiei, numita Malassezia.
Uleiul de arbore de ceai este un ulei esential care provine de la planta Melaleuca alternifolia. De-a lungul istoriei, oamenii au folosit uleiul de arbore de ceai pentru a trata o varietate de conditii, cum ar fi acneea, ciuperca piciorului si dermatita.
Uleiul de arbore de ceai contine un compus numit terpinen-4-ol, ce are proprietati antimicrobiene puternice si poate ajuta la reducerea matretii prin atenuarea cresterii fungilor si a bacteriilor de pe scalp.
Autorii unui studiu din 2018, la care au parte 140 de femei din India, au examinat compozitia bacteriana a scalpului si au descoperit tendinta de a avea mai multe bacterii de tip Staphylococcus epidermidis (S. epidermidis) la femeile care suferau de matreata comparativ cu celelalte.
Aplicarea uleiului de arbore de ceai direct pe scalp poate provoca inflamatii sau eruptii, astfel incat cei interesati sa utilizeze ulei de arbore de ceai pentru a trata matreata pot incepe prin adaugarea a cateva picaturi in samponul lor obisnuit.
In mod traditional, oamenii au folosit lamaia si uleiul de lamaie pentru tratarea problemelor digestive, scaderea tensiunii arteriale si reducerea stresului.
Uleiul de lamaie are proprietati antimicrobiene si antiinflamatorii, care pot ajuta la reducerea simptomelor matretii.
Conform rezultatelor unui studiu publicat in 2015, lotiunile de par ce contin 10% ulei de lemongrass au redus matreata cu 81% dupa doua saptamani.
La fel ca uleiul de arbore de ceai, uleiul de lemongrass poate provoca iritatii sau reactii alergice daca este aplicat direct pe piele. Acesta poate fi diluat cu apa ori cateva picaturi pot fi amestecate in samponul sau balsamul obisnuit.
Aloe vera este o planta suculenta, cunoscuta pentru proprietatile sale de vindecare. Gelul din frunzele sale contine mai multi compusi bioactivi, cum ar fi aminoacizi si antioxidanti, care pot reduce matreata.
Autorii unei revizii din 2019 au examinat 23 de studii clinice care implica aloe vera. Rezultatele acestor studii sugereaza ca gelul de aloe vera poate imbunatati retentia de umiditate in piele si poate incuraja vindecarea ranilor. Aloe vera poate reduce, de asemenea, inflamatia, astfel ameliorandu-se unele simptome, cum ar fi mancarimea.
Autorii unui studiu care a implicat 25 de persoane au concluzionat ca un nou gel contemporan care contine aloe vera a fost eficace in tratarea unei forme de matreata numita dermatita seboreica.
Acizii grasi Omega-3 pot scadea tensiunea arteriala, pot creste nivelurile „bune” de colesterol HDL si pot sustine sanatatea inimii si a creierului. Deficienta acestui acid gras poate duce la simptome adverse, cum ar fi matreata, unghiile fragile si pielea uscata.
Omega-3 ofera mai multe beneficii pentru piele, cum ar fi:
- gestionarea productiei de petrol.
- reglarea inflamatiei.
- imbunatatirea hidratarii.
- reducerea semnelor de imbatranire
Alimentele bogate in omega-3 includ somonul, macroul si nucile, insa poate fi consumat si sub forma de suplimente alimentare.
Aspirina este un analgezic ce nu necesita reteta si care poate reduce simptomele matretii. Aspirina contine acid salicilic, un ingredient activ utilizat in mod obisnuit in sampoanele antimatreata.
Acidul salicilic poate ajuta la exfolierea excesului de fulgi de matreata, la prevenirea acumularii de ulei si la reducerea inflamatiei scalpului.
Pentru a utiliza acid salicilic impotriva matretii, incercati sa zdrobiti una sau doua comprimate de aspirina intr-o pulbere fina si amestecati pulberea cu un dop de sampon obisnuit. In dus, aplicati amestecul pe par si lasati-l acolo pentru cateva minute inainte de clatire.
Bicarbonatul de sodiu, pe care multi oameni il cunosc drept praf de copt, poate ajuta la reducerea matretii, fiind un exfoliant ce elimina celulele de piele si uleiului in exces de pe scalp.
Praful de copt are, de asemenea, proprietati antifungice, care ajuta la combaterea ciupercilor responsabile de aparitia matretii.
Bicarbonatul are un pH foarte ridicat, ce poate deteriora scalpul daca o persoana il foloseste prea des. Utilizarea excesiva a bicarbonatului de sodiu poate bloca uleiurile naturale ale parului, ceea ce duce uscarea sau iritarea scalpului. Asadar, folositi-l cu moderatie.
Zincul este un mineral care sustine sistemul imunitar si promoveaza reinnoirea celulara. Zincul poate fi obtinut din proteine animale, nuci si boabe intregi.
Potrivit NIH, deficientele severe de zinc au fost asociate cu pierderea parului, diareea, impotenta si leziuni cutanate.
Un studiu din 2016 enumera deficienta de zinc ca factor potential ce contribuie la dermatita seboreica si aparitia matretii.
Multe sampoane antimatreata contin pirition de zinc, deoarece impiedica cresterea fungilor si elimina excesul fulgilor de piele de pe scalp.
Uleiul de cocos poate ajuta la imbunatatirea hidratarii, reduce iritatia si impiedica raspandirea fungilor pe scalp.
Rezultatele unui studiu au constatat ca extractul de nuca de cocos cultivat a redus markerii inflamatori in probele de piele umana. Un alt studiu a observat proprietati similare antiinflamatorii dupa aplicarea uleiului de nuca de cocos virgin pe probe de piele artificiala.
Conform rezultatelor unui studiu clinic, aplicarea uleiului de nuca de cocos virgin la nivelul pielii a dus la o scadere cu 68,23% a simptomelor dermatitei atopice la un grup de 117 copii cu varste cuprinse intre 1 si 13 ani.
Uleiul de nuca de cocos poate fi aplicat direct pe scalp inainte de spalare sau poate fi gasit in anumite sampoane.
Alimentatia poate avea efecte dramatice asupra organismului. Desi nu este principala cauza a matretii, dieta poate duce la inrautatirea acesteia.
In prezent, exista putine studii despre felul in care produsele alimentare afecteaza matreata. Totusi, un numar tot mai mare de cercetari sugereaza o legatura intre dieta si tulburarile cutanate inflamatorii, cum ar fi dermatita seboreica.
Conform unui studiu, persoanele care au raportat ca mananca mai multe fructe au fost mai putin susceptibile la dermatita seboreica. Rezultatele sugereaza, de asemenea, ca dietele tipice occidentale pot creste riscul dermatitei seboreice la femei.
O deficienta de biotina ar putea conduce la mai multe afectiuni ale pielii, inclusiv dermatita seboreica. Biotina, cunoscuta si sub numele de vitamina B7, joaca un rol in sustinerea parului, a unghiilor si a pielii sanatoase. Alimente bogate in biotina includ:
- ficat;
- galbenus de ou;
- nuci;
- somon;
- drojdie nutritionala.
Stresul joaca un rol semnificativ in starea generala de sanatate a unei persoane. Stresul pe o perioada prelungita poate determina cresterea tensiunii arteriale, a frecventei cardiace si a inflamatiei.
Desi stresul nu poate provoca in mod direct afectiuni ale pielii, el le poate agrava sau declansa pe cele deja existente.
Un studiu japonez publicat in 2014 a examinat relatia dintre stresul indus de anxietate si dermatita atopica. Participantii cu dermatita atopica au raportat niveluri mai ridicate de anxietate decat cei fara afectiune.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.