Secretele unui par sanatos

Actualizat: 05 Septembrie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Par lung. Par scurt. Par uscat sau gras, drept sau cret. Par natural colorat sau vopsit. Permanent sau indreptat. V-ati intrebat daca aveti grija asa cum trebuie de parul dumneavoastra ? Daca folositi produse de ingrijire adecvate necesitatilor lui sau daca samponul in care aveti incredere chiar este cel mai potrivit? Oare ar trebuie sa va periati mai des sau mai rar ? Sa schimbati peria de par sau sa renuntati la ondulator, placa sau uscator?

Avem peste 100000 de foliculi de par pe cap! Merita, deci, sa aflam cateva secrete despre cum ar trebui ingrijit mai bine parul. Importanta pe care o acordam parului deriva din grija pe care o avem de noi insine, de dorinta de a avea un aspect cat mai placut. Un par frumos poate face diferenta intre o tinuta neglijenta si una aranjata, si poate spune foarte multe despre noi. De aceea este important sa aflam cat mai multe trucuri si sfaturi care sa ne ajute sa il pastram sanatos, stralucitor si plin de viata.

Tenul si parul

Specialistii au observat ca deseori tipul de ten afecteaza si influenteaza si tipul parului pe care il avem. Astfel, daca tenul este uscat, sunt sanse foarte crescute ca si firul de par sa fie uscat si fragil, iar daca tenul este gras, parul, la randul lui, va fi si el, gras. Tipul parului are un rol crucial in alegerea tipului de produse pe care le folosim pentru ingrijirea lui.

Daca avem par gras, cel mai bine este sa apelam la produse care pot reduce cantitatea de sebuum de la nivelul scalpului, care contin produse de curatarea a pielii capului dar au si aminoacizi. Parul uscat are nevoie de produse care hranesc radacina, nu trebuie spalat des si nu trebuie coafat datorita fragilitatii exagerate.

Inrijirea adecvata pentru fiecare tip de par nu este usor de realizat, este adevarat. Trebuie intai sa identificam ce tip de par avem si apoi sa cautam produsele cele mai potrivite pentru a-l ingriji. Si, in ciuda faptului ca pe piata sunt foarte multe produse care ne fac sa credem ca sunt solutia ideala pentru parul nostru, unele fac mai mult rau decat bine. In plus, uneori ne putem simti pierduti in marea de oferte de produse disponibile. Care sunt cele mai potrivite si care trebuie evitate, aflam in continuare.

Ingrijirea parului uscat

Parul uscat este parul friabil, care se electrizeaza usor, caruia ii lipseste stralucirea, flexibilitatea si rezistenta. Este parul aspru la atingere, sau parul cu aspect tern. Parul uscat are foarte multe cauze, unele chiar grave, altele mai putin serioase. Parul uscat se poate transmite genetic (daca unul din parinti a avut parul uscat, probabil si copii vor avea acelasi tip de par) sau poate sa apara in timp, ca urmare a produselor de ingrijire nepotrivite, a coafarii si spalarii frecvente.

Si totusi, de ce avem parul uscat ? Parul uscat apare datorita unei activitati insuficiente a glandelor sebacee atasate foliculului pilos. Sebuumul este cel care ajuta la aspectul stralucitor la parului dar ii confera in acelasi timp si rezistenta si o anumita textura. Sebuumul ajuta la hidratarea firului de par. Daca acesta este in cantitate insuficienta, atunci si parul sufera.

Exista riscul ca, la un anumit moment, cu totii sa avem pentru catva timp, parul uscat. Acest fapt se datoreaza expunerii prelungite la soare, vant, sau spalarii cu apa excesiv clorinata. Daca parul uscat este o consecinta a pielii uscate, atunci trebuie sa aveti grija sa va spalati pe cap de mai putine ori (de maxim 3 ori pe saptamana). Cand va spalati, este bine sa folositi un sampon cu substante hidratante, care sa nu incarce firul de par.

Nu frecati scalpul ci mai degraba masati pielea cateva minute. Aplicati sampon o singura data in cazul in care firul este foarte uscat, insa lasati-l mai mult timp sa actioneze. Aplicarea repetata de sampon nu face decat sa usuce mai mult scalpul. Specialistii recomanda ca dupa spalare sa folositi un balsam, pe care sa il lasati cateva minute pe cap inainte de a-l clati.

Dupa clatire, pieptanati parul cu un pieptene cu dinti foarte lungi si rari si doar cu miscari lente - parul uscat este atat de fragil incat se rupe mai usor decat credem !
Samponul cel mai potrivit este cel pe baza de ingrediente naturale, care contine uleiuri esentiale si care este cat mai hidratant. Daca parul dumneavoastra este uscat de obicei, si nu datorita unor produse nepotrivite, atunci nu este foarte friabil si puteti folosi balsamuri cu saruri de amoniu care lasa parul mult mai fin. Pentru varfurile foarte despicate puteti cauta balsamuri cu un continut crescut de proteine.

Daca aveti dubii in legatura cu continutul nutritiv al samponului sau balsamului, puteti incerca cateva tratamente naturiste cu rezultate foarte bune:
- Picurati putin ulei de masline in palme, frecati-le usor una de cealalta si apoi intindeti uleiul de la radacina catre varful firului de par. Uleiul nu trebuie pus in cantitate mare, pentru a nu trece in extrema cealalta, ci atat cat sa apara pe palme o stralucire fina. Una sau doua picaturi de ulei pe par reprezinta o cantitate foarte mica, atat de mica incat nici nu veti observa ca inca a mai ramas pe par. Daca masati parul cu aceasta cantitate minima de ulei de masline periodic, asigurati parului dumneavoastra un procent optim de substante hidratante;

- Cand aplicati lotiunea de corp, masati ce va ramane pe maini si pe par. Pentru el, orice hidratant este pretios;

- Incalziti putina maioneza pana se transforma intr-o pasta uleioasa. Aplicati aceasta pasta pe parul nespalat, uscat, acoperiti-va capul cu o punga de plastic si stati astfel aproximativ 15 minute, dupa care samponati si clatiti cu grija, pana se indeparteaza masca. Folosita regulat, aceasta masca pentru parul uscat da intotdeuna rezultate;

Parul uscat nu are nevoie insa doar de elemente hidratante, care sa ii asigure stralucirea si rezistenta. Are nevoie si de protectie impotriva factorilor care il agreseaza in mod direct.

Acestia sunt:
- Uscatorul de par - daca aveti parul uscat, evitati sa folositi uscatorul! Este unul dintre cei mai mari dusmani ai unui par sanatos. Asteptati ca parul sa se usuce natural, pieptanati-l usor, lent, cu un pieptene adecvat cu dinti rari, treceti-va mainile prin el pana cand se usuca. Uscatorul nu face decat sa deshidrateze si mai mult un par care deja sufera;

- Placa de indreptat parul - este foarte populara, insa daca aveti probleme cu parul, ar trebui sa o evitati. Ea actioneaza in mod similar uscatorului, dar poate leza chiar mai mult firul de par datorita temperaturii mari pe care o atinge si datorita contactului fizic direct dintre suprafata incinsa si par. Utilizarea acestor instrumente, oricat de populara ar fi, poate reduce toate efectele benefice ale unor masti sau ale unor sampoane care revitalizeaza parul;

- Substantele chimice din vopsea, solutii de permanent sau cele de indreptat parul pot sa scoata substantele esentiale si uleiurile naturale din firul de par. Este adevarat, unele vopseluri contin mai putine substante periculoase comparativ cu alte, si de aceea, cand alegem o vopsea, trebuie sa tinem cont de cantitatea de peroxidanti si decoloranti pe care o are. Aceste substante deshidrateaza suplimentar firul si ii desfac varfurile.

Daca avem parul uscat trebuie sa fim atenti mai ales pe perioada verii. Noi ne bucuram de soare, de caldura, sau de piscina, insa parul nostru se poate simti agresat din toate directiile. De aceea este mai bine sa purtam palarii cu boruri cat mai largi sau sepci, pentru a evita expunerea directa la razele soarelui. Pielea ne va fi si ea recunoscatoare, deoarece si ea sufera in lipsa unor masuri minime de protectie. Daca dorim sa inotam in piscina sau in mare, cel mai potrivit ar fi sa purtam o casca speciala de protectie. Astfel, sarea sau clorul nu ne vor ataca parul.

O alta optiune pentru protejarea parului de actiunea nociva a apei de piscina este sa aplicam mai mult balsam leave in pe par inainte sa plecam la plaja, sa ne clatim cu apa curata dupa ce iesim din piscina, sau chiar sa cumparam un sampon special care poate elimina clorul de pe par, in cazul in care inotam in piscina foarte frecvent.

Ingrijirea parului gras

Va spalati dimineata pe par si pana seara deja da semne ca trebuie spalat din nou? Este incarcat, uleios si si-a pierdut volumul? Parul dumneavoastra intruneste foarte multe criterii pentru a fi incadrat in categoria parului gras. Dar, atentie: un par gras nu semnifica un scalp caracterizat printr-o hiperproductie de sebuum. Dimpotriva: un scalp uscat stimuleaza glandele sebacee sa produca sebuum (glandele sunt, deci hiperactive), iar acesta se transfera foarte usor de la nivelul bazei firului de par, unde se deschid orificiile glandelor sebacee, catre varfuri.

Parul gras trebuie spalat des, clatit din abundenta si samponat chiar de doua ori, daca este nevoie. Prima samponare are ca efect indepartarea sebumului si impuritatilor. La a doua samponare se recomanda ca parul sa fie masat pana cand se face spuma din abundenta, spuma care se lasa apoi sa actioneze aproximativ 5 minute.

Balsamul este si el indispensabil, insa se recomanda aplicarea lui doar pe varfuri, evitand scalpul si radacinile. Daca parul este foarte uleios, balsamul nu mai este recomandat.
Parul se clateste apoi cu apa din abundenta. Atentie, insa: apa nu trebuie sa fie foarte calda si in nici un caz fierbinte, pentru a nu stimula productia de sebuum.

Cu cat temperatura este mai mica, fara a depasi limita de confort personal, cu atat mai bine. Samponul potrivit este cel cu un continut scazut in uleiuri minerale sau chiar samponul destinat copiilor. De asemena, puteti incerca sampon cu extracte de citrice sau extracte din frunza arborelui de ceai. Deoarece parul gras este oricum destul de lucios, cel mai bine este sa evitam sa folosim geluri de par si sprayuri cu efect de stralucire.

Parul nu trebuie pieptanat foarte frecvent deoarece astfel nu facem decat sa intindem sebuumul de la radacina catre varfuri. In plus, unele perii pot exercita chiar un efect stimulator asupra productiei de sebuum, ceea ce nu face decat sa agraveze problema. Desi spalarea regulata a parului este recomandata in cazul unui par gras, nu trebuie nici sa exageram, deoarece nu facem decat sa stimulam secretia de sebuum.

In cazul in care doriti sa va asigurati o clatire temeinica a parului puteti incerca sa combinati o parte otet de mere cu patru parti apa, sau, pentru un miros mai placut, inlocuiti otetul cu suc de lamaie diluat. Nu clatiti parul doar cu otet sau doar cu suc de lamaie pentru ca exista riscul de aparitie a unor leziuni la nivelul scalpului.

Daca doriti, puteti incerca sa personalizati samponul pe care il folositi cu regularitate amestecand jumatate de lingura de aloe vera si o lingura de suc de lamaie cu 4 linguri de sampon.
Specialsitii ne recomanda si alte cai de a face fata unui par gras.

In continuare sunt prezentate cateva dintre acestea:
1. Pulverizarea unei cantitati foarte mici de pudra de talc la nivelul parului. Se lasa aproximativ 5 minute dupa care parul se piaptana cu un pieptene obisnuit. Pudra va absorbi sebuumul, lasand parul mai putin uleios;

2. Fierbeti frunze de ceai intr-o cana de apa, adaugati in ceai suc de la o jumatate de lamaie. Amestecul se lasa sa se raceasca si dupa aceea se foloseste la clatirea parului. Dupa ce combinatia este aplicata pe par, se asteapta 20 de minute si apoi se trece la clatirea normala a parului.

Dieta poate juca un rol important in secretia de sebuum. De aceea, specialistii recomanda adoptarea unui regim cu un continut scazut in uleiuri si grasimi. Preparatele prajite ar trebui evitate, iar dieta ar trebui bazata pe fructe si legume.

Extensiile de par - sunt oare pentru toti ?

Daca va doriti par lung si repede, extensiile de par sunt solutia. Ele au devenit din ce in ce mai populare si foarte multe vedete ne surpind prin modificarile dramatice de aspect obtinute prin folosirea acestor extensii. Pe cat de populare si spectaculoase ar fi, extensiile nu sunt pentru toti. Ele trebuie aplicate cu grija, doar in urma consultarii unui hairstylist, deoarece acesta stie care sunt particularitatile parului fiecarui client.

In plus, extensiile nu se aplica atat de usor pe cum am crede si nici nu sunt foarte usor de intretinut. Daca insa ele sunt puse de catre un specialist care ne si invata cum sa le intretinem, atunci rezultatele sunt chiar surprinzatoare.
Cele mai reale extensii sunt cele aplicate de la radacina firului de par, cat mai aproape de scalp. Sunt lipite cu un adeziv transparent special, care nu are efecte toxice asupra tegumentului si este destul de puternic incat sa tina extensiile la locul lor.

Dupa ce se aplica adezivul se incalzeste fiecare extensie la baza pentru a se fixa mai bine. Extensiile sunt prinse deci si pe firele de par natural. De aceea, daca extensia este prea grea, poate sa tractioneze de firele respective, rupandu-le.

Aplicarea extensiilor trebuie sa fie facuta cu atentie si grija, pentru ca rezultatul sa fie atat estetic cat si durabil. Extensiile pot fi destul de scumpe si daca nu sunt fixate corespunzator, investitia nu merita efortul.

Ingirijirea parului degradat si varfurilor tocite

Varfurile tocite sau degradate apar peste tot. Cu totii avem varfuri tocite, cu totii la un moment ne confruntam cu un par mai degradat. Fie ca incriminam vremea, produsele de ingrijire sau calitatea apei cu care ne spalam, cert este ca parul se poate degrada foarte usor. Cum recunoastem varfurile despicate ? Prin examinare atenta a varfurilor firelor de par care pot sa apara efectiv despicate in doua la varf. Firul este mai fragil spre varf si se poate rupe cu usurinta.

Desi foarte multe produse promit minuni in repararea varfurilor despicate, problema, o data aparuta, nu poate fi corectata decat la salonul de coafura, prin taierea varfurilor. Ce putem face cu adevarat pentru parul nostru este sa evitam aparitia varfurilor despicate si degradarii parului.

Cele mai utile si practice sfaturi pentru evitarea aparitiei varfurilor despicate includ:
- Evitarea perierii parului cat timp este ud. Parul ud este foarte fragil asa ca ar trebui intai uscat bine cu prosopul inainte de a incerca sa il descurcam. Daca il pieptanam ud, ar fi bine sa o facem cu un pieptene cu dintii cat mai rari si nu cu o prie deasa. Daca aveti parul lung si s-a incurcat dupa uscarea cu prosopul, nu incercati sa il descuracti cu peria ! Folositi usor degetele pe post de pieptene si incercati sa scapati din incurcatura fara sa apelati la perie sau pieptene;
- Evitarea uscarii parului ud cu uscatorul. Este mult mai sanatos sa incercam sa uscam parul cu prosopul si apoi sa il lasam liber sa se usuce singur, decat sa il supunem unor temperaturi crescute;
- Evitarea sampoanelor si balsamurilor care contin alcool, deoarece nu fac decat sa usuce suplimentar parul;
- Utilizarea unui balsam care sa asigure hidratarea parului;
- Consumarea unei cantiti crescute de lichide, mai ales in sezonul cald;
- Evitarea spalarii frecvente a parului sau utilizarii prea multor produse de ingrijire. Mai mult nu inseamna mereu mai bine;
- Evitarea utilizarii instrumentelor de styling de tipul placilor de indreptare a parului, ondulatoarelor si altora deoarece pot sa agreseze termic parul;
- Cumparati cu atentie accesoriile de par - ele ar trebui sa fie din plastic cat mai moale deoarece materialele tari, dure, nu fac decat sa lezeze parul;
- Protejati-va parul de soare excesiv sau vant purtand palarii sau sepci in sezonul cald;
- Tundeti-va regulat - specialistii insista asupra importantei tunderii frecvente a parului. Ideal ar fi ca parul as fie tuns, cel putin la varfuri, o data la 3 luni sau mai frecvent daca vreti sa il aveti scurt.

Par incurcat ?

De cate ori nu am incruntat din sprancene cand ne-am trezit cu parul incurcat? mai ales daca este lung, parul incurcat poate fi destul de frustrant. Este rebel si nu vrea sa cedeze sub nici un chip! Si atunci, exclamam infuriati: Pana aici !...Da, pana aici, dar oricat de incurcat ar fi parul, nu trebuie sa devin agresivi cu el. Cu putina (sau mai multa, iar uneori mult mai multa) rabdare trebuie sa reusim sa reordonam suvitele scapate de sub control. Intai, ar trebui sa incercam sa evitam factorii care ne pot incurca parul.

Iata cateva sfaturi practice:
1. Reducerea substantelor pe care le folosim pentru aranjarea parului: fixativ, ceara, dar si substante mult mai puternice: vopsea de par, solutii pentru permanent sau pentru indreptarea parului;
2. Utilizarea unui balsam dupa fiecare spalare a parului. Altfel, parul, mai ales cel lung, ramane foarte incurcat;
3. Verificarea parului sa nu fie incurcat inainte de spalare. Specialistii recomanda sa ne pieptanam inainte de a intra sub dus pentru a evita orice tip de accidente nefericite.

Daca parul tot se incapataneaza si se incurca, ar trebui sa incercam:

1. Sa aplicam intotdeuna un balsam potrivit parului nostru: subtire, uscat, sau gras. Orice tip de par, oricat ar fi de cret, raspunde favorabil actiunii balsamului. Specialistii ne sfatuiesc sa folosim si un balsam leave in, nu doar balsamul clasic pe care il clatim dupa cateva minute;

2. Dupa baie sa nu frecam energic prosopul astfel incat sa realizam coafuri futuriste, ci mai degraba sa infasuram parul in prosop si sa il stoarcem usor, pana cand eliminam excesul de apa din fire. Putem lasa 'turbanul' acesta mai mult pe cap. Daca insa avem parul lung si trebuie sa il folosim uscatorul, este recomandat sa il setam la cea mai mica temperatura (temperatura este chiar mai importanta decat viteza uscatorului);

3. Evitarea folosirii unei perii sau pieptene cu dintii desi. Cel mai bine ar fi sa descurcam usor parul cu degetele. Trecem degetele prin par pana cand simtim ca nu mai exista ghemotoace de par incurcat, punem apoi prosopul, sau asteptam ca parul se se usuce natural. Parul ar trebui descurcat incepand de la varfuri spre radacini si nu invers. Pe masura ce varfurile sunt libere, putem inainta catre baza.

Si, poate, mai important decat toate celelate este urmatorul sfat: incercati sa ramaneti calmi ! Oricat de rau arata parul incurcat, il putem descurca daca suntem calmi. Daca ne suparam si incepem sa tragem de el, nu facem decat sa il rupem, sa ne doara si vom constanta ca de fapt, el tot ce vrea face si tot incurcat va fi.

6 ponturi pentru un par frumos

Iubiti-va parul asa cum este!

Adesea culoarea naturala de par poate nu este cea pe care ne-o doream, dar trebuie sa ne gandim ca ea poate fi totusi, cea mai potrivita pentru culoarea tenului nostru, pentru culoarea sprancenelor si chiar a ochilor. Daca hotaram sa ii modificam culoarea riscam sa nu facem intotdeuna cele mai bune si inspirate alegeri.

La fel putem pati si daca dorim sa il indrepatm caci il consideram prea cret sau daca il vrem permanent caci nu are volum. Uneori, cu cat vrem si incercam mai mult sa il schimbam, cu atat ii facem mai mult rau.

Prezentati-va la 'consulturi' periodice!

Asa cum va prezentati la medic cand ceva nu este in regula si apar probleme in organism sau pentru controalele periodice care sa asigura ca totul este in regula, la fel ar trebui sa faceti si pentru par. Ori de cate ori ceva este in neregula, duceti-va la un stylist care va poate sfatui in legatura cu cele mai bune idei pentru aranjarea si ingrijirea parului si care va poate ajuta sa alegeti cele mai bune produse de ingrijire.

In plus, parul trebuie taiat periodic pentru a-i stimula cresterea si a-i conferi un aspect sanatos si frumos. Nimanui nu ii plac varfurile despicate, decolorate, parul degradat si dezordonat. Toate aceste probleme pot fi rezolvate cu o programare la un salon de coafura. Specialistii recomanda sa ne tundem o data la 2-3 luni, chiar daca ne dorim un par cat mai lung.

NOI ne dorim un par frumos...producatorii, mai mult profit !

Reclamele sunt tentante, ambalajele ne promit minuni ! Nu trebuie insa sa credem absolut tot ce ne spun producatorii. Interesele noastre sunt diferite. Daca noi nu ne dorim decat un par sanatos si cat mai frumos, ei, pe de alta parte, nu isi doresc decat cresterea vanzarilor ! Asadar, ar trebui sa folosim DOAR produsele de care avem cu adevarat nevoie si nu game intregi care nu fac decat sa ne incarce parul si sa ne goleasca buzunarul.

Adesea, chiar daca gama pe care o preferam are numeroase produse care sa lucreze asupra parului in feluri diferite, ar trebui sa cumparam doar ce ne trebuie noua. Si uneori nu avem nevoie decat de un balsam, sampon, si poate un balsam leave in pe care sa il aplicam mai rar, pentru un plus de ingrijire. Gamele se doresc cat mai complete si vor sa raspunda nevoilor pietei si clientilor, insa daca nu avem nevoie, nu trebuie sa achitizionam tot.

Feriti-va de perie !

Desi pare sa ne faca parul mai stralucitor si ami matasos, peria de fapt este mai mult un inamic decat un prieten. Periatul repetat agreseaza parul mai mult decat credem, il smulge din radacina si ii degradeaza varfurile. In plus, daca avem parul gras, periatul excesiv nu face decat sa agraveze problema, raspandind sebuumul si stimuland glandele sebacee suplimentar. Deci: periati-va regulat, dar nu prea mut !


Lasati culoarea in grija specialistilor!

Produsele de vopsit parul care pot fi folosite acasa sunt mult mai ieftine decat cele profesionale. Sunt mai usor de aplicat. Sunt mai practice si ne scutesc de timpul pierdut la stilist. Cu toate acestea, din ce in ce mai multe femei prefera sa se vopseasca la salonul de coafura ? Motivul ? Rezultatele obtinute acasa sunt departe de cele sperate si promise de ambalaj, vopseaua comerciala poate degrada parul si ii ia stralucirea, si pot chiar sa apara reactii alergice la anumiti compusi chimici coloranti. Cel mai bine este ca inainte de ne vopsi sa ne consultam cu un profesionist care sa ne poata ajuta sa alegem cea mai buna culoare, care sa nu fie in contrast cu tenul si ochii nostrii si care sa ne incadreze fata intr-un mod armonios. In final, efectul trebuie sa fie 'WOW!' nu 'AU!'

Codite si impletituri

Impletiturile sunt foarte populare, mai ales printre adolescenti. Totusi, chiar daca arata frumos si interesant, realizarea lor este destul de anevoioasa si laborioasa. In plus, trebuie sa avem grija sa nu fe rasucite, prea stranse, prea incolacite. Daca sunt prea stranse, mai ales in zona fruntii, nu numai ca trag prea mult de par, dar ajung sa intinda si tegumentul, distrosionandu-ne aspectul. Radacina firului de par este agresata la maxim deoarece lupta impotriva unui stimul extern care trage foarte puternic de par. Pentru un plus de ingrijire, specialsitii recomanda folosirea balsamelor leave in pe baza de uleiuri minerale si nu a produselor cu prea multe componente asa zis naturale !


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

13 modalitati rapide de autoevaluare a sanatatii Secretele celor care nu se imbolnavesc niciodata Cum sa ai sani sanatosi de-a lungul anilor Sedentarismul - efecte asupra sanatatii Sanatatea pielii capului Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Mentinerea secretiei de testosteron in echilibru Dieta de vara - alimente secrete Painea si adevaratul ei impact asupra sanatatii Rezolvarea unor probleme comune de sanatate a vederii Sfaturi pentru parul gras si lipsit de volum