Importanta hidratarii

Actualizat: 22 August 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Apa joaca mai multe roluri in cadrul organismului. Apa face parte din majoritatea celulelor corpului (cu exceptia celor de grasime), acopera si lubrifiaza articulatiile si creierul.

Aceasta transporta substantele nutritive si deseurile, departe de celulele corpului. Ajuta la reglarea temperaturii corpului, prin redistribuirea caldurii de la tesuturile active la piele si raceste organismul prin transpiratie.

Apa este principalul constituent al corpului uman: in mod normal 60% din greutatea corpului unui barbat adult si aproximativ 50-55% din greutatea unei femei aflate la maturitate.

Muschii si creierul sunt compuse aproximativ 75% din apa, sangele si rinichii - in jur de 81%, ficatul aproximativ 71%, oasele in jur de 22%, iar din tesutul adipos aproximativ 20% reprezinta apa.

De ce este atat de important sa fiti hidratati?


Corpul depinde de apa pentru a supravietui. Stiati ca apa reprezinta mai mult de jumatate din greutatea corpului dumneavoastra? Fiecare celula, tesut si organ din corpul dumneavoastra are nevoie de apa pentru a functiona corect. De exemplu, corpul foloseste apa pentru: a mentine temperatura acestuia, eliminarea deseurilor si lubrifierea articulatiilor. Apa este esentiala pentru o stare buna de sanatate.

Cum pierde apa corpul dumneavoastra?


Pierdeti apa in fiecare zi cand urinati, cand transpirati si chiar atunci cand respirati. Pierderea de apa se accelereaza atunci cand vremea este foarte calda, cand faceti exercitii fizice sau cand aveti febra. Varsaturile si diareea pot duce la eliminarea rapida a lichidelor. Daca nu inlocuiti apa pierduta, va puteti deshidrata.

Care sunt manifestarile deshidratarii?


Simptomele deshidratarii includ:

Nu asteptati sa actionati abia cand observati semnele deshidratarii. Deshidratarea poate fi dificil de recunoscut, mai ales cand sunteti in varsta. Preveniti deshidratarea prin consumul unor cantitati suficiente de apa.

Cata apa trebuie sa beti in fiecare zi?


Exista diverse recomandari pentru consumul adecvat de apa. Cei mai multi dintre oameni considera ca sunt suficiente 6-8 pahare de apa in fiecare zi, ceea ce este un obiectiv rezonabil. Totusi, oamenii au nevoie de cantitati diferite de apa pentru a ramane hidratati.

Majoritatea persoanelor sanatoase se vor hidrata cu apa potabila sau fluide ori de cate ori le va fi sete. Pentru unii oameni, pot fi suficiente mai putin de 8 pahare de apa, pentru altii va fi nevoie de mai mult de 8 pahare in fiecare zi. Unii oameni au un risc mai mare de deshidratare. Printre acestia se numara cei care fac activitate fizica intensa, cei care au diverse afectiuni sau cei care nu sunt in masura sa consume suficiente lichide in cursul zilei.

Adultii mai in varsta se incadreaza in categoriile de risc. Pe masura ce oamenii inainteaza in varsta, creierul se afla in imposibilitatea de a simti deshidratarea si de a trimite semnalele de sete. Daca sunteti ingrijorati de faptul ca nu ati baut suficiente lichide, verificati culoarea urinei. Daca aceasta este in mod inconstant incolora sau galben deschis, probabil ca sunteti hidratati suficient.


Posibil sa fie nevoie sa suplimentati cantitatea de apa potabila pe care o consumati daca:

Pe langa apa ce mai puteti consuma pentru a fi hidratati?


Desi apa este cea mai buna optiune pentru a fi hidratati, exista si bauturi si alimente care va pot oferi apa de care aveti nevoie, dar unele pot adauga surplus de calorii la dieta dumneavoastra.

Bauturile cum ar fi sucurile de fructe si legumele, laptele si ceaiurile de plante, pot contribui la cantitatea de lichide pe care trebuie sa o acumulati zi de zi. Chiar si bauturile cofeinizate cum ar fi cafeaua, ceaiurile si sucurile se vor adauga la totalul lichidelor acumulate, dar pana la un punct. Cel mai bine ar fi ca acestea sa fie limitate intrucat cofeina poate incuraja urinarea frecventa, declanseaza anxietate sau nervozitate. O cantitate moderata de cofeina (200-300 ml) nu este insa daunatoare, pentru majoritatea oamenilor.

Apa se poate regasi si in compozitia fructelor si legumelor, cum ar fi in pepenele verde, rosii, salata, supe, etc.

Sfaturi utile pentru a ramane hidratati


- Este important sa aveti tot timpul la indemana o sticla cu apa. Indicata ar fi apa filtrata de la robinet, decat apa imbuteliata care poate contine mai multe deseuri (acest lucru depinde si de calitatea filtrului pe care il achizitionati).

- In cazul in care doriti o alternativa la apa plata, incercati sa-i schimbati gustul adaugand o felie de lamaie in bautura.

- Cand faceti exercitii fizice consumati apa, inainte, in timpul si dupa antrenament.

- Incepeti si incheiati-va ziua cu un pahar cu apa.

- Cand va este foame, beti apa. Senzatia de sete este adesea confundata cu cea de foame. Foamea adevarata nu va fi potolita cu apa. Apa poate duce la pierderea sanatoasa in greutate, deoarece studiile au confirmat ca aceasta contribuie la instalarea senzatiei de satietate.

- Programati-va sa beti apa, daca nu sunteti obisnuiti cu asta - de exemplu, atunci cand va treziti, la micul dejun, la pranz sau cand va duceti la culcare sau beti un pahar mic cu apa la sfarsitul fiecarei ore.

- Beti apa chiar si atunci cand mergeti la restaurant.

Consideratii


Persoanele care sufera de anumite boli trebuie sa bea o cantitate mai mare de apa pentru a fi hidratate in mod corespunzator. Daca aveti pietre la rinichi, o infectie a vezicii urinare, ati avut varsaturi sau diaree, medicul va poate recomanda cresterea consumului de apa.

Persoanele care fac fitness sau alte sporturi in interior sau in aer liber, mai ales pe vreme calda, necesita un consum mai mare de apa pentru a ramane hidratate. Urina de culoare galbena sau incolora indica de obicei o hidratare adecvata, iar urina inchisa la culoare este un indicator comun al deshidratarii.


Citeste si despre:

Tu bei suficienta apa? Importanta consumului de apa asupra organismului 7 semne de alcoolism Ghidul barbatului in alegerea produselor de ingrijire personala Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa Dieta pentru prevenirea ridurilor Afectiunile cardiace se pot agrava in timpul verii Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Mentinerea unui simt olfactiv sanatos De ce ne apar riduri si cum le putem intarzia debutul 13 moduri de a consuma mai multa apa 9 dintre cele mai eficiente obiceiuri de infrumusetare Cum sa gasiti crema hidratanta potrivita Hranirea si hidratarea artificiala: benefice sau nocive?
Cere sfatul medicului ×