Cafeaua: afrodisiac pentru femei

Actualizat: 04 August 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Rezultatele studiului


Cafeina poate creste apetitul femeilor pentru sex, arata un studiu efectuat in 13 ianuarie 2006.
Dupa o injectie cu cafeina, femelele sobolan doreau mai mult sex. In acest studiu, femela sobolan care a primit o injectie de cafeina inainte de imperechere a fost mai dornica sa se intoarca la mascul dupa prima partida de sex, comparativ cu femelele care nu au primit cafeina. Femelele ce primisera cafeina nu cautau numai companie. “Reactionau ca si cand ar mai fi dorit un alt contact sexual”, afirma Fay Guarraci, doctor-cercetator.
Ar putea cafeina sa creasca si apetitul sexual al femeilor? Este posibil, dar este prea devreme sa ne pronuntam, afirma Guarraci, asistent la Universitatea de Psihologie Southwestern, Georgetown, Texas.
Studiul intitulat “Cafeaua, ceaiul si eu” va aparea intr-un numar al revistei “Farmacologia, Biochimia si Comportamentul”.

Consumul de cafeina, creste apetitul sexual?

Guarraci nu sfatuieste folosirea cafeinei de catre femei ca si afrodisiac, cel putin nu pentru moment. “Precautiile autoarei sunt legate de faptul ca, in studiul respectiv, femelele de sobolan au primit numai o singura doza de cafeina, in conditiile in care aceste animale nu mai primisera inainte asemenea substanta, “ afirma Guarraci. “In majoritatea situatiilor femeile consuma zilnic cafea sau cafeina sub forma de coca-cola”, afirma aceasta.
Ar fi interesant de stiut daca administrarea regulata de cafeina femelelor de sobolan, are acelasi efect constatat, afirma Guarraci. Daca acest lucru ar fi adevarat, ea ar avea o incredere mai mare in a recomanda aceasta substanta femeilor.
Cu toate acestea, rezultatele acestui studiu, ar putea fi de luat in considerare de catre femeile care nu consuma multa cafeina, care prezinta un nivel scazut de cafeina in dieta.
Femelele sobolan au dorit mai mult sex. Femelele care au primit cafeina nu erau foarte timide. Acest lucru s-a stabilit prin faptul ca femela s-a intors la masculul cu care tocmai facuse sex, afirma Guarraci. Acesta insa este un comportament obisnuit pentru femela sobolan. In acest studiu, ceea ce a contat a fost viteza si motivatia. Femelele care au primit cafeina, s-au intors mult mai repede si au ramas pana au primit stimulare sexuala inainte de plecare, afirma Guarraci. “Nu doreau numai sa fie in preajma masculilor. Ceea ce conta era interactiunea sexuala, stimularea pe care o primeau, afirma Guarraci. Cafeina nu a afectat timpul in care femelele si-au lasat partenerii dupa sex.

O doza mai mare de cafeina?

Cercetatorii au testat diferite doze de cafeina pe femela sobolan. Dozele se administrau pe kilogram-corp. Interesant a fost faptul ca femelele care au primit o doza medie de cafeina s-au intors mai repede decat cele care au primit o doza mai mare de cafeina. Folosind aceeasi formula si in cazul oamenilor, cea mai mica doza administrata ar fi echivalenta “cu o ceasca mare de cafea servita la Starbucks, o bautura foarte cofeinizata, dar nu foarte exagerat,” afirma Guarraci.
Dozele mai mari erau echivalentul mai multor cesti de cafea, afirma ea. Cafeina administrata sobolanilor influenta foarte mult comportamentul acestora? “Nu”, afirma Guarraci. Studiul a aratat ca femelele-sobolan care primisera cofeina nu numai ca cochetau in jurul custilor fara scop. Ele erau interesate in a-si gasi un partener pentru a face sex si nu erau interesate in mod deosebit in a socializa cu o alta femela-sobolan. Femelele care primisera cofeina erau in special interesate in a face sex, si nu a arde energia in exces, afirma cercetatorii.

Asemanari intre om si sobolan?

Oamenii si sobolanii sunt in mod evident foarte diferiti. Dar modalitatea de a face curte specifica sobolanilor poate parea familiara anumitor persoane. “Femelele par sa controleze ritualul de imperechere.”, afirma Guarraci. “Asa ca, atunci cand un mascul si o femela sunt gata de imperechere, femela va fi ce care va face toate pregatirile. Ea va decide cand este momentul ca el sa se imperecheze, atat in mediu natural, cat si in laborator”, afirma Guarraci. “Femela care este interesata in a se imperechea, va merge in vizita la mascul. Cand insa nu mai este interesata sau doreste sa ia o pauza, va parasi masculul. Pentru mine, acest lucru este asemanator cu a face pe inabordabila cu masculul-sobolan”, afirma ea.
In final, Guarraci si colegii doresc identificarea substantelor si structurilor anatomice implicate in dorinta sexuala la femei, incluzand atat oamenii, cat si sobolanii. “Exista foarte multe femei cu disfunctii sexuale; daca vor fi intelese mecanismele prin care acestea apar sau cum pot fi influentate, ar fi un lucru foarte util,” afirma Guarraci.


Citeste si despre:

8 motive intemeiate sa nu renuntati la cafea Ce trebuie sa stiti despre toxinele din cafea Care sunt riscurile consumului de cafea in timpul sarcinii? Cicoarea - o alternativa buna la cafea? Care sunt beneficiile renuntarii la consumul de cafea? Aparatele de cafea – focar de infectie? Cofeina din cafea si din bauturile racoritoare Uleiul de ficat de cod - un reper pentru sanatatea intregii familii, din 1854 Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie Zatul de cafea: utilizari practice si cosmetice Ce efect are o cafea asupra organismului tau Efectele necunoscute ale consumului de cafea Zatul de cafea si cofeina fac minuni pentru sanatate. Lucruri pe care sigur nu le stiai! 6 mancaruri care te energizeaza, fara sa mai bei cafea dimineata Invingeti somnolenta prin metode naturale Cafeaua previne depresia