Insuficienta respiratorie

Actualizat: 06 August 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Iancu Marilena
Consultant medical:

Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta

Generalitati


Insuficienta respiratorie este un simptom comun al bolilor pulmonare (dar si a unor boli extrapulmonare)  caracterizata prin diminuarea functiei pulmonare; astfel, plamanii fie nu mai asigura suficient oxigen sistemului circulator arterial, fie nu mai detin capacitatea de a filtra dioxidul de carbon, conditii esentiale pentru functionarea normala a organismului.

Aceste efecte determina cresterea concentratiei de dioxid de carbon in sange, ceea ce poate conduce chiar si la decesul pacientului.

Simptome

Printre simptomele intermediare sunt: pierderea constientei si incapacitatea organismului de a functiona normal. La fel ca in cazul oxigenului, si nivelul scazut de dioxid de carbon din sange cauzeaza disfunctionalitati severe, pana la incapacitatea creierului si a inimii de a mai functiona.

Insuficienta respiratorie este de mai multe feluri :

1, Acuta: apare in minute sau ore si este amenintatoare de viata ; 

- este insotita de scaderea importanta a oxigenului din sange , fara o compensare eficienta a organismului in timpul dat

- se poate intalni in afectiuni precum: pneumonia severa, trombembolismul pulmonar, hemoptiziile masive

2. Cronica : dezvoltat intr-un interval lung de timp , zile-luni . 

-organismul are timp de adaptare la noile conditii ce se instaleaza treptat 

- scaderea concentratiei de oxigen din sange 

- se poate intalni in: BPOC, fibroza pulmonara

3. Cronica acutizata: apare pe fondul unei boli cronice peste care se suprapune un factor agravant cum ar fi o suprainfecrate pulmonara fapt ce destabilizeaza afectiunea cronica si destabilizeaza mecanismele compenssatorii. 

Cauze

Aproximativ orice afectiune a sistemului respirator duce la insuficienta respiratorie. Anumite boli, cum ar fi hipotiroidismul sau apneea de somn pot determina diminuarea reflexului inconstient de a respira.

Supradoza de opiacee sau alcool pot influenta mecanismul respiratiei prin sedarea profunda a acestuia. Obstructia cailor respiratorii, leziunile tesuturilor pulmonare si slabirea musculaturii care, in mod normal ajuta la patrunderea aerului in plamani, sunt cauze frecvente ale insuficientei respiratorii.

Insuficienta respiratorie se poate declansa si in cazul in care fluxul de sange existent in plamani este anormal, asa cum se intampla in caz de embolie pulmonara. Aceasta disfunctie nu presupune reducerea circulatia aerului in si din plamani, insa totusi, sangele nu iriga suficient plamanii, iar oxigenul nu este corect extras din aer.

Afectiuni care stau la baza insuficientei respiratorii:

Obstructia cailor respiratorii - bronhopneumopatia obstructiva cronica, astm bronsic, bronsiectaziile, fibroza chistica, bronsiolita, inhalarea de corpuri straine.

Respiratie deficitara (disfunctii ale procesului respirator) - obezitate, apnee de somn, hipotiroidism, intoxicatia cu droguri sau alcool.

Slabiciune musculara - miastenia gravis, distrofie musculara, poliomielita, sindromul Guillain-Barre, accident vascular cerebral, scleroza laterala amiotrofica, leziunile maduvei spinarii.

• Anomalii ale tesuturilor pulmonare - sindromul de detresa respiratorie, pneumonie, edem pulmonar din cauze cardiace sau renale (exces de lichid in plamani), reactii adverse ale medicamentelor, fibroza pulmonara, tumori avansate, radiatii, sarcoidoza, arsuri.

• Anomalii ale peretelui toracic - scolioza, leziuni toracice, obezitatea morbida, diformitati rezultate in urma chirurgiei toracice.

Simptome

Cel mai frecvent simptom al insuficientei respiratorii este dispneea - sentimentul de sufocare, ca aerul este insuficient. Pentru ca plamanii sa functioneze normal au nevoie de 3% din totalul de oxigen al organismului, in fiecare minut.

Acest oxigen va fi preluat si distribuit catre restul sistemelor din organism. Alte organe, cum ar fi creierul, rinichii si inima consuma mult mai mult oxigen pentru a functiona normal, decat "sistemul" organismului care furnizeaza oxigenul. In cazul insuficientei respiratorii, procesul respiratiei este afectat in mod dramatic.

Plamanii pacientilor cu insuficienta respiratorie utilizeaza doar 25% din oxigenul obtinut in urma unei respiratii. In aceasta situatie, oxigenul este insuficient pentru buna desfasurare a sistemelor din organism, iar unele dintre acestea vor ceda.

Pentru a asigura necesarul de oxigen, plamanii vor fi suprasolicitati, se va instala insuficienta respiratorie si in cele din urma functionarea acestora va inceta. Vor fi grav afectate, chiar iremediabil, rinichii, creierul si tractul digestiv.

Diagnostic

Simptomele si semnele insuficientei respiratorii sunt influentate de cauzele care au determinat disfunctia plamanilor si de starea generala de sanatate a pacientului.
Rezistenta organismului si functionarea chiar si partiala a plamanilor vor ajuta pacientul sa identifice si sa depaseasca episodul de insuficienta respiratorie.

Unul dintre aspectele de baza in stabilirea diagnosticului este monitorizarea permanenta si masurarea cantitatii de oxigen, a dioxidului de carbon si acid din sange la intervale regulate.

Scaderea brusca a nivelului de oxigen din tesutul pulmonar este determinat de ingustarea arterelor pulmonare. Nivelul ridicat de dioxid de carbon din sange determina cresterea presiunii la nivelul fluidelor care inconjoara creierul si maduva spinarii.

Tratament

Insuficienta respiratorie este un simptom care necesita interventie medicala de urgenta.

Tratamentul poate include:
- bronhodilatatoare si steroizi, eventual antibiotice;
- ventilatie noninvaziva cu presiune pozitiva;
- terapia cu oxigen (oxigenoterapia);
- plasarea pacientului la aparate speciale de respirat sau aplicarea unei masti respiratorii non-invazive.

De regula, cantitatea de oxigen furnizata este mai mare decat necesarul organismului, dar poate fi ajustat ulterior.

In cazul pacientilor care prezinta un nivel ridicat de dioxid de carbon, dupa initierea tratamentului excesul de oxigen poate conduce la inhibarea miscarii de ventilare a plamanilor. Din aceasta cauza doza de oxigen trebuie reglata cu atentie.

Tratamentul trebuie instituit pentru tratarea afectiunilor care au provocat insuficienta respiratorie. De exemplu, in lupta impotriva infectiilor bacteriene se vor utiliza antibiotice, iar pentru dilatarea cailor respiratorii in cazul persoanelor care sufera de astm se vor administra bronhodilatatoare.

Poate fi necesara si administrarea altor medicamente pentru reducerea inflamatiei sau tratarea cheagurilor de sange. Ventilatia mecanica poate fi utila, exceptand cazurile in care insuficienta respiratorie se trateaza rapid.

Prevenire

Deoarece insuficienta respiratorie nu este o boala in sine, ci este rezultatul mai multor afectiuni ale plamanilor, cel mai bun mod de prevenire este tratarea cu promptitudine si eficienta a bolilor de plamani.

Astfel, orice pacient care a suferit de o boala pulmonara trebuie tratat imediat pentru orice infectie de tract respirator. Pacientii cu afectiuni pulmonare trebuie sa evite expunerea la poluanti pe cat mai mult posibil.

Daca insuficienta respiratorie s-a declansat, pacientul trebuie transportat intr-o unitate de terapie intensiva, unde personalul calificat si echipamentele necesare sunt disponibile pentru acordarea ajutorului de urgenta.


Citeste si despre:

Ce trebuie sa stim despre insuficienta hepatica si cum se manifesta? Dextrometorfan Tratamentul homeopat, ajutor in insomnii Tot ce trebuie sa stiti despre botox Stenoza mitrala Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Gripa sau raceala - simptome Virusul Nipah Cauzele aparitiei pneumoniei in timpul verii Traheobronsita – simptome, cauze, tratament Astmul cardiac: cauze, simptome, tratament