Transplantul cu celule stem in leziunile maduvei spinarii

Publicat: 14 Decembrie 2007

In prezent sunt in desfasurare studii clinice care implica transplantarea autologa de celule stem din maduva osoasa de la adult la pacientii cu leziuni ale coloanei vertebrale ducand la restabilirea intr-o anumita masura a functiilor in cazul pacientilor care in medie erau paralizati de aproximativ patru ani iar in unele cazuri si la pacienti paralizati de pana la 22 de ani.

Din mai 2006 si pana in august 2007, 38 de pacienti cu leziuni ale coloanei vertebrale au fost tratati la Spitalul Luis Vernaza din Guayaquil, Ecuador. Acestia au primit transplant autolog cu celule din maduva osoasa, pentru prelevare utilizandu-se creasta iliaca.
Dintre cei 25 de pacienti care au fost urmariti timp de trei pana la 14 luni, 15 si-au recapatat capacitatea de a sta in picioare, 10 au putut merge pe paralele cu suporturi iar 5 au reusit sa se deplaseze fara carje. Trei pacienti si-au recapatat controlul complet al vezicii urinare iar 10 pacienti si-au recapatat intr-o oarecare masura functia sexuala. Nu au fost observate evenimente adverse dupa realizarea transplantului.

Studiile aflate in desfasurare vor ajuta la clarificarea beneficiilor si eventualelor dezavantaje posibile ale acestei abordari insa pana acum acest studiu a demonstrat ca celulele stem din maduva osoasa sunt sigure pentru pacientii cu leziuni ale maduvei spinarii.


Email

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Transplantul de celule stem

Transplantul de celule stem hematopoietice

Cum functioneaza transplantul de celule stem

Tipuri de transplant de celule stem

Transplantul de celule stem din sangele periferic

Deficienta enzimatica - cauze, simptome si surse naturale de enzime

Importanta Calciului pentru organism

Caror pacienti li se recomanda examinarea Computer Tomograf (CT) dupa infectia COVID-19?

Complicatii si efecte secundare ale transplantului de celule stem alogenic

Transplantul de maduva osoasa si celulele stem pentru tratarea cancerului

Tipuri de cancer tratate prin transplantul alogen de celule stem

Transplant autolog de celule stem

Transplant alogen de celule stem