Bronsiolita este o infectie a bronhiilor mici, cai de transport ale aerului in plamani. Este destul de frecventa la copii si produce manifestari respiratorii severe la acestia.
Este destul de frecventa aparitia bronsiolitei si a altor afectiuni respiratorii la copii, datorita contactului frecvent al acestora cu diferiti germeni, pentru care nu au imunitate (rezistenta organismului la actiunea unui microb). Bronsiolita are cale de transmitere asemanatoare cu gripa.
Bronsiolita este in mod frecvent cauzata de un virus, in special de virusul respirator sincitial, iar boala apare cu frecventa ridicata din toamna pana in primavara.
Cele mai frecvente simptome sunt tusea, rinoreea (cursul nasului) si febra. In cateva zile de la aparitia simptomelor copilul manifesta respiratii superficiale sau respiratii insotite de wheezing (zgomot suierator).
Infectia severa la copii determina cresterea ritmului respirator. In momentul in care apar tulburarile de respiratie este indicat consultul medicului.
In cazul copiilor cu boli de inima sau copii nascuti prematuri, prezentarea la medic se face la primele simptome.
Majoritatea simptomelor dureaza 3-4 zile. La cei mai multi copii boala trece intr-o saptamana.
Diagnosticul se pune pe baza istoricului medical, simptomelor si examenului fizic. Examenele de laborator nu sunt folosite in mod obisnuit pentru diagnosticarea bronsiolitei cauzate de virusul respirator sincitial.
Se apeleaza la medic:
- in cazul in care copilul vomita
- in cazul aparitiei tahipneei (respiratie rapida)
- in cazul in care apare retractia tegumentelor intre coaste in timpul inspiratiei (acesta este un semn ca respiratia se face cu dificultate).
Terapia simptomatica este de cele mai multe ori singura folosita. Se administreaza lichide pentru a preveni deshidratarea. In cazul aparitiei febrei se administreaza acetaminofen (paracetamol). Nu se administreaza aspirina la copii mai mici de 5 ani.
Este destul de frecventa aparitia bronsiolitei si a altor afectiuni respiratorii la copii, datorita contactului frecvent al acestora cu diferiti germeni, pentru care nu au imunitate (rezistenta organismului la actiunea unui microb). Bronsiolita are cale de transmitere asemanatoare cu gripa.
Pentru a preveni bronsiolita sunt necesare urmatoarele masuri:
- evitarea contactului cu alti copii care au bronsiolita sau alte infectii ale tractului respirator superior; in cazul in care unul dintre copii este bolnav, se incearca separarea lui de frati; copilul bonav trebuie sa stea acasa, nu se indica trimiterea lui in colectivitate (scoala sau gradinita) pana cand tusea nu dispare
- igiena este foarte importanta: spalatul pe maini indeparteaza germenii de la acest nivel si previne infectarea copilului in momentul in care punem mana pe el sau atingem obiecte cu care el va veni in contact
- se evita fumatul in preajma copiilor: fumul de tigara irita mucoasele nazale, sinusale si pulmonare si cresc riscul aparitiei de infectii respiratorii.
In cazul in care riscul de a face bronsiolita este mare se indica terapia cu palivizumab. Acest medicament previne bronsiolita sau alte complicatii date de virusul respirator sincitial. Este indicata injectarea o data pe luna in timpul perioadei de virulenta maxima a virusului - din toamna pana la sfarsitul primaverii.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.