Cyclospora este un tip de parazit al carui nume complet este Cyclospora cayetanensis. Ca orice alt parazit, Cyclospora trebuie sa isi gaseasca o gazda pe care sa supravietuiasca, de exemplu un om sau un animal.
De asemenea, Cyclospora este un mic parazit unicelular ce poate fi observat doar microscopic.
Infectia cu Cyclospora provoaca tulburari gastro-intestinale, printre care si diareea calatorului. Astfel de infectii sunt mai frecvente in climatele calde si umede, dar pot sa apara oriunde in lume.
Cyclospora elibereaza spori in interiorul organismului gazdei. Acesti spori infecteaza si irita captuseala intestinala, provocand simptome digestive.
Cu toate acestea, multe persoane ce au fost infectate cu Cyclospora au doar simptome usoare. De asemenea, in unele cazuri, tabloul clinic poate lipsi.
In cazurile simptomatice, tabloul clinic se poate face resimtit de la doua zile la doua saptamani de la data infectarii. Principalul semn de avertizare este diareea severa. Uneori, tabloul clinic poate fi completat cu:
• Miscari intestinale puternice;
• Crampe abdominale;
• Scaune apoase;
• Balonare si flatulenta;
• Greata si varsaturi;
• Fatigabilitate exagerata;
• Febra;
• Pierderea apetitului alimentar;
• Scadere in greutate.
Fara urmarea unui tratament adecvat, simptomele infectiei cu Cyclospora pot dura saptamani, luni sau chiar mai mult. De asemenea, organismul poate sa para ca s-a recuperat, dar dupa o scurta perioada simptomele sa revina.
Medicul trebuie informat imediat ce apare simptomatologia. Serviciile medicale de urgenta trebuie anuntate daca diareea este severa si dureaza mai mult de doua zile. Alte simptome ce pot reprezenta o alarma sunt urmatoarele:
• Deshidratarea, caracterizata prin sete excesiva, gura uscata si lipsa urinarilor;
• Slabiciune sau ameteli severe;
• Dureri extrem de puternice ale stomacului;
• Febra mai mare de 38,9 grade Celsius;
• Prezenta sangelui in scaun.
Infectiile cu Cyclospora pot fi destul de dificil de diagnosticat. In general, medicii solicita un esantion din scaunul pacientului pentru o analiza de laborator amanuntita. Pentru acest lucru se utilizeaza un microscop de mare putere.
Cu toate acestea, chiar daca simptomele sunt prezente, exista riscul ca numarul de paraziti sa fie prea mic pentru a fi observat. Din acest motiv, medicul poate pune un diagnostic initial pe baza simptomelor si antecedentelor medicale.
Medicul trebuie informat neaparat daca au fost realizate calatorii oriunde in lume in trecutul apropiat. De asemenea, de multe ori este necesara prelevarea esantioanelor din scaun timp de mai multe zile. Acest lucru ajutand la confirmarea agentului infectios.
Tratamentul impotriva infectiei cu Cyclospora consta in administrarea de antibiotice. Medicul poate prescrie o combinatie de antibiotice. Tratamentul de acest tip trebuie administrat timp de trei ori pe zi, pe o perioada cuprinsa intre o saptamana si o luna.
Medicul trebuie informat inainte de a utiliza orice medicamente la domiciliu. Administrarea de medicamente antidiareice fara acordul medicului poate duce la agravarea infectiei cu Cyclospora, dar si a altor infectii parazitare.
Medicul poate recomanda bauturi cu electroliti pentru a ajuta la inlocuirea apei si a sarurilor pierdute prin diaree si varsaturi. De asemenea, medicamentatia antialgica poate ajuta la reducerea durerii. Pe langa aceasta, se pot utiliza si comprese calde.
Initial, oamenii si animalele care devin infectate cu Cyclospora vor avea paraziti imaturi in intestine.
In aceasta etapa, parazitul nu este infectios, fiind nevoie de aproximativ 15 zile pentru a sporula sau pentru a deveni matur. Acest lucru inseamna ca s-a dezvoltat suficient pentru a deveni infectios.
Infectiile de la o persoana la alta cu Cyclospora sunt foarte rare. Acest lucru se intampla deoarece parazitul are nevoie de conditii propice pentru a deveni infectios, printre care si o temperatura cuprinsa intre 22 si 27 de grade.
Cu toate acestea, daca imunitatea unei persoane este scazuta, parazitul poate profita de acest lucru si poate produce infectia.
Cyclospora sunt paraziti care pot fi transportati usor prin intermediul alimentelor sau a apei infectate. Astfel, Cyclospora din canalizari si din deseurile animale pot contamina apa potabila.
De asemenea, parazitul poate patrunde in apa care ajunge in ferme sau gradini zoologice. Astfel, animalele din aceste medii se pot infecta. Cele mai frecvente animale care pot deveni infectate sunt vacile, gainile, ratele, cainii, rozatoarele, dar si maimutele.
Cyclospora sunt paraziti care pot fi transportati usor prin intermediul alimentelor sau a apei infectate.
Efectele infectiei cu Cyclospora pot fi mult mai severe la copiii mici si la varstnici. Acest lucru se datoreaza faptului ca sistemele lor imunitare sunt prea slabe pentru a lupta impotriva bolii.
Aceasta infectie poate provoca, de asemenea, complicatii grave la persoanele cu afectiuni severe de sanatate, de exemplu infectia HIV, cancere sau boli cardiace. De asemenea, femeile insarcinate pot reprezenta o tinta usoara pentru Cyclospora.
Pentru a preveni infectiile cu Cyclospora, persoanele care calatoresc in zone calde trebuie sa aiba grija la ce mananca si ce beau. Alimentele care pot fi contaminate trebuie evitate cu desavarsire.
Spalarea alimentelor in mod riguros nu este suficienta pentru stoparea parazitului. Acesta se poate lipi foarte bine de alimente, astfel incat simpla spalare sa nu fie suficienta. Pentru a deveni sigure, alimentele trebuie gatite foarte bine, la temperaturi mari.
In plus, apa menajera trebuie evitata. Consumul lichidelor trebuie sa fie din surse sigure. Apa imbuteliata reprezinta cea mai buna solutie. De asemenea, alimentele provenite direct din ferme nu reprezinta optiuni recomandate. Daca nu se poate consuma lapte din comert, ci doar direct de la sursa, se recomanda fierberea acestuia.
Contactul cu fecalele persoanelor infectate reprezinta o metoda prin care poate avea loc contaminarea. Acest lucru trebuie complet evitat. Igiena corecta a mainilor cu apa si sapun sau cu dezinfectante trebuie sa aiba loc intotdeauna dupa folosirea toaletei si inainte de a manipula hrana.
Prevenirea infectiei cu Cyclospora nu este complet posibila. Aceasta infectie poate sa apara oriunde in lume, dar mai ales in zonele tropicale sau in tarile in curs de dezvoltare.
Totusi, medicul trebuie informat intotdeauna daca apar simptomele caracteristice acestei infectii. Acesta poate solicita analize speciale si pune un diagnostic corect, oferind in acest mod un tratament adecvat.
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara indicatia medicului, deoarece acestea ar putea face mai mult rau decat bine. Dupa terminarea tratamentului, medicul poate solicita prelevarea unui nou esantion de fecale pentru a se asigura ca parazitul a fost distrus.
In general, infectia cu Cyclospora are un prognostic bun, mai ales daca medicul a analizat situatia si a recomandat un tratament in timp adecvat. Fara tratament, complicatiile pot fi destul de severe.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.