Hipercalcemia: cauze, simptome si tratament

Actualizat: 15 Decembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Hipercalcemia reprezinta cresterea nivelului de calciu in sange. Aceasta poate fi cauzata de anumite medicamente, exces de vitamina D, glanda parotida hiperactiva sau chiar de cancer. Calciul joaca un rol esential in organism.

Ajuta in dezvoltarea oaselor si dintilor, avand rol si in bunastarea muschilor, nervilor si inimii. Cu toate acestea, un exces de calciu poate cauza diferite afectiuni. Nivelurile de calciu din sange sunt in mare parte controlate de glandele paratiroide. Aceste glande sunt in numar de patru si se situeaza in spatele tiroidei.

Glandele paratiroide

Cand organismul are nevoie de calciu, glandele paratiroide secreta hormonul paratiroidian care semnaleaza:

• Oasele, pentru a elibera calciu in sange;
• Rinichii, sa elimine mai putin calciu prin urina;
• Rinichii, pentru a activa vitamina D, care ajuta tractul digestiv sa absoarba mai mult calciu.

Glandele paratiroide hiperactive sau o stare de sanatate alterata pot perturba echilibrul calciului.

Daca nivelurile de calciu cresc prea mult, pacientul este diagnosticat cu hipercalcemie. Aceasta afectiune este asociata cu:
• Afectiuni ale oaselor;
Calculi renali;
• Afectiuni ale inimii sau creierului.

Nivelurile extrem de crescute ale calciului in sange pot ameninta viata pacientului.

Simptome

Hipercalcemia usoara poate fi asimptomatica, in timp ce hipercalcemia severa poate provoca:

- Sete excesiva si urinare frecventa - cand nivelul de calciu din sange creste, rinichii incearca sa elimine calciul prin urina, de aceea pacientul va urina frecvent, ceea ce poate duce la deshidratare;

- Dureri de stomac si probleme digestive – hipercalcemia poate provoca dureri abdominale, greata, varsaturi si constipatie;

- Dureri osoase si spasme musculare;

- Cefalee;

- Confuzie, letargie, fatigabilitate – nivelurile crescute de calciu pot afecta creierul, cauzand aceste simptome;

- Anxietate, depresie, pierderea memoriei, iritabilitate – hipercalcemia poate afecta, de asemenea, sanatatea mintala;

- Tensiune arteriala crescuta si ritm cardiac anormal;

- Coma.

Cauze

O serie de factori si conditii pot determina hipercalcemia.

Hiperactivitatea glandelor paratiroide

Glandele paratiroide controleaza nivelurile de calciu din sange. Daca acestea sunt hiperactive, inevitabil creste nivelul calciului seric. Hiperactivitatea glandelor paratiroide se numeste hiperparatiroidism. Hiperparatiroidismul apare atunci cand una sau mai multe dintre glandele paratiroide devin prea active si elibereaza prea mult parathormon. Acest lucru creeaza un dezechilibru al calciului pe care organismul nu il poate corecta singur. Aceasta afectiune este cea mai frecventa cauza a hipercalcemiei. Hiperparatiroidismul este, de obicei, diagnosticat la persoanele cu varste cuprinse intre 50 si 60 de ani. De asemenea, este de trei ori mai frecventa la femei fata de barbati.

Excesul de vitamina D

Vitamina D ajuta la absorbtia calciului la nivelul intestinelor. Dupa absorbtie, calciul ajunge in sange. Doar 10-20% din calciul din dieta este de obicei absorbit, in timp ce restul este eliminat prin fecale. Cu toate acestea, o cantitate excesiva de vitamina D determina organismul sa absoarba mai mult calciu, ceea ce duce la hipercalcemie. In 2012, unii cercetatori au sugerat ca suplimentele terapeutice cu doze mari de vitamina D au potentialul de a provoca hipercalcemie. Aceste suplimente sunt utilizate de obicei in tratamentul sclerozei multiple si a altor afectiuni. Doza recomandata de vitamina D pe zi pentru adulti este de 600-800 UI (unitati internationale). Afectiunile granulomatoase, cum ar fi tuberculoza si sarcoidoza, sunt boli pulmonare care pot determina cresterea nivelului de vitamina D. Aceasta determina o absorbtie mai mare a calciului, ceea ce creste nivelul calciului in sange.

Cancerul

O persoana cu cancer poate avea, de asemenea, hipercalcemie. Tumorile care duc in mod obisnuit la aceasta afectiune sunt:

• Cancerul pulmonar;

• Cancerul mamar;

Leucemiile;

Metastazele osoase.

In 2013, se estima ca in fiecare an hipercalcemia afecteaza mai mult de 2% dintre toti pacientii cu cancer. De asemenea, pana la 30% dintre persoanele cu cancer vor avea un nivel ridicat de calciu pe parcursul bolii.

Deshidratarea

Deshidratarea duce, de obicei, la cazuri usoare de hipercalcemie. Deshidratarea determina cresterea nivelului de calciu. La persoanele cu afectiuni renale cronice, efectele deshidratarii sunt mai mari.

Efectele secundare ale medicamentelor

Unele medicamente, in special diureticele, pot produce hipercalcemie. Acestea duc la o concentratie mai mare de calciu in sange. Alte medicamente, precum litiul, cauzeaza eliberarea unor cantitati mai mari de parathormon. Daca unei persoane i se administreaza excesiv vitamina D sau calciu sub forma de supliment, poate creste nivelul calciului. Dozele mari din aceste medicamente administrate fara prescriptie sunt a treia cea mai comuna cauza de hipercalcemie.

Diagnosticare

Medicul poate recomanda o serie de teste de laborator pentru a diagnostica hipercalcemia. Testele de sange si de urina sunt cele mai folosite.

In cazul in care medicul constata un nivel ridicat de calciu, va recomanda mai multe investigatii pentru a afla cauza afectiunii.

Testele de sange si de urina pot ajuta medicul sa diagnosticheze hiperparatiroidismul.

Investigatiile care permit medicului sa diagnosticheze cancerul sau alte boli care pot provoca hipercalcemie sunt:

• Radiografia toracica, care poate dezvalui prezenta cancerului pulmonar;

• Mamografia, care poate ajuta la diagnosticarea cancerului mamar;

• Computer tomograf (CT) – produce imagini detaliate ale organelor si a altor structuri ale corpului;

• IRM – imagistica prin rezonanta magnetica;

• Testele DEXA privind densitatea minerala osoasa.

Tratament

Pacientii cu hipercalcemie usoara pot sa nu necesite tratament, nivelurile de calciu revenind la normal in timp. Medicul va monitoriza nivelul calciului si starea de sanatate a rinichilor. Pentru persoanele cu hipercalcemie severa este important sa se descopere cauza. Medicul poate prescrie tratament pentru a ajuta la scaderea nivelului de calciu si pentru a preveni complicatiile. Tratamentele pot include fluidele intravenoase si medicamente cum ar fi calcitonina sau bifosfonatii.

Profilaxie

Anumite modificari ale stilului de viata pot ajuta la mentinerea unui nivel echilibrat de calciu. Acestea sunt:

• Mentinerea unei stari de hidratare optima – poate duce la scaderea nivelului de calciu din sange si poate ajuta la prevenirea calculilor renali;
• Renuntarea la fumat;
• Exercitiul fizic regulat.

Complicatiile asociate cu hipercalcemia

Hipercalcemia poate provoca probleme renale, cum ar fi calculii renali si insuficienta renala. Alte complicatii includ aritmiile si osteoporoza. Hipercalcemia poate provoca, de asemenea, confuzie sau dementa, deoarece calciul ajuta la mentinerea functionarii corecte a sistemului nervos. Cazurile grave pot duce la coma.

Prognostic

Perspectiva unei persoane depinde de cauza si severitatea hipercalcemiei. Hipercalcemia usoara poate sa nu necesite tratament. Daca starea este mai grava, un medic poate prescrie medicamente care scad nivelul calciului din sange si trateaza cauza care sta la baza valorilor crescute de calciu. Orice persoana care experimenteaza simptomatologia hipercalcemiei trebuie sa consulte un medic, deoarece diagnosticarea si tratamentul precoce duc la un prognostic mai bun.


Citeste si despre:

Tulburari ale echilibrului electrolitic Deficitul de calciu, un dezechilibru cu efecte severe Constipatia la copiii mai mari de 12 ani Constipatia Pancreatita acuta Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Cancerul pulmonar Asocierea dintre tiroidita Hashimoto si deficitul de vitamina D Hipervitaminoza D Acromegalia Cancerul vulvar: cauze, simptome si tratament