Depistarea, tratarea si prevenirea conjunctivitei

Actualizat: 11 Iunie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Conjunctivita este o afectiune care se refera la inflamatia conjunctivei, tesutul subtire si transparent care acopera albul ochiului (sclera) si partea interna a pleoapelor.

Natura inflamatiei poate fi virala, bacteriana, alergica sau survenita pe fondul contactului cu anumiti agenti iritanti.

Unele forme de conjunctivita pot fi extrem de infectioase si se pot raspandi cu rapiditate, insa cu un tratament corespunzator, vederea nu ajunge sa fie afectata pe termen lung.

Simptomele conjuctivitei

Simptomele conjunctivitei pot sa difere in functie de cauza inflamatiei. Cu toate acestea, exista un set de manifestari comune in cazul diverselor tipuri de conjunctivita

- roseata albului ochiului sau a interiorului pleoapelor
- lacrimare excesiva
- secretie galbuie densa, care se usuca pe gene, in special dupa somn
- secretie verzuie sau albicioasa la nivelul ochilor
- mancarimi ale ochilor
- senzatii de arsura la nivelul ochilor
- vedere incetosata
- sensibilitate crescuta la lumina
- dureri oculare
- pleoape umflate

Tipuri de conjunctivita

Exista 3 tipuri principale de conjunctivita

- conjunctivita infectioasa cauzata de o infectie virala sau bacteriana. Apare cel mai frecvent si este extrem de contagioasa. Infectiile stafilococice si streptocice produc de regula conjuctivita bacteriana, pe cand conjunctivita virala este declansata de adenovirus, acelasi virus asociat cu afectiunile respiratorii si racelile comune.

- conjunctivita alergica apare in cazul persoanelor care sufera de alergii sezoniere, atunci cand ochii sunt expusi alergenilor responsabili cu reactiile alergice tipice. Dintre alergenii potentiali fac parte iarba, polenul, acarienii sau parul de animale.

- conjunctivita iritanta este provocata de factori de mediu care irita ochii. Factorii care conduc la aparitia acestui tip de conjunctivita sunt fumul, poluantii din aer, produsele de curatat, fixativul de par, machiajul sau clorul care se regaseste in apa.

Tratamentul conjunctivitei

Tratamentul conjunctivitei se stabileste exclusiv de catre medicul specialist, in urma unui examen fiziologic al ochilor. In cazul in care se suspecteaza o infectie virala sau bacteriana, se poate prelua o mostra din ochiul infectat, pentru efectuarea testelor de laborator.

Conjunctivita bacteriana se trateaza cu picaturi sau unguente de ochi antibacteriene, care inlatura simptomele in circa 3-4 zile. Conjunctivita virala nu se poate trata medicamentos si dureaza aproximativ 2-3 saptamani, pana la vindecare. Compresele reci sau calde pot atenua disconfortul, precum si lacrimile artificiale.

Conjunctivita alergica se poate trata cu medicamente anti-alergice si pilule antiinflamatorii cu steroizi, precum aspirina sau ibuprofenul. Este necesara si evitarea expunerii la alergenul care cauzeaza simptomele. Conjunctivita iritanta se trateaza cu o serie de spalaturi oculare si folosirea de picaturi de ochi cu steroizi, in special daca boala a survenit din cauza unui factor chimic.

Prevenirea conjunctivitei

Prevenirea conjunctivitei se poate realiza prin respectarea catorva reguli elementare de igiena si de evitare a contaminarii de la alte persoane infectate. Astfel, este important sa:

- va spalati pe maini inainte si dupa va atingeti ochii sau chipul ori sa folositi un medicament pentru sanatatea oculara.

- nu impartiti cu nimeni obiectele personale de infrumusetare (machiaj si accesorii).

- nu folositi machiaj daca ochiul este inflamat, iritat sau deja afectat de conjunctivita. In cazul in care conjunctivita este provocata de o bacterie sau de un virus, aruncati toate fardurile vechi (care ar fi putut fi infectate) si inlocuiti-le cu unele noi.

- nu impartiti ochelarii, camera de filmat sau aparatul de fotografiat cu altcineva.

- nu purtati lentile de contact, decat daca ochiul este perfect sanatos. Curatati si dezinfectati temeinic lentilele de contact, inainte sa le folositi.

- nu impartiti cu nimeni medicamentele si solutiile pe care le utilizati in tratamentul ochilor.

- nu folositi impreuna cu altcineva obiecte de igiena si uz intim (prosoape, lenjerii de pat, batiste etc.).

- schimbati zilnic prosoapele si cat mai des lenjeriile de pat.

- va spalati pe maini sau sa purtati manusi de unica folosinta, daca incercati sa indepartati un obiect strain din ochii cuiva sau ajutati o persoana sa isi administreze picaturile pentru ochi.

- purtati ochelari de protectie cand va expuneti vantului puternic, caldurii excesive sau gerului, pentru prevenirea iritatiilor ochilor.

- purtati echipament de protectie atunci cand lucrati cu substante chimice periculoase.

- evitati sa va atingeti intregul chip cu mainile neigienizate in prealabil, deoarece virusul conjunctivitei poate ajunge la ochi prin nas sau gura.

- evitati alergenii care va produc in general simptome asociate cu inflamatiile ochilor.

- folositi medicamentele prescrise de medic pentru atenuarea simptomelor alergiilor sezoniere.

- evitati spatiile inchise si nearisite, unde se fumeaza.

- va asezati aproape de o usa sau de o fereastra la petreceri sau cand luati masa la restaurant, astfel incat sa intrati in contact cu aer ventilat.

- purtati ochelari de inot daca intrati in apa unei piscine, pentru evitarea iritatiilor produse de clorurile folosite pentru dezinfectare.

- evitati sa luati contact cu animalele, daca ati observat reactii alergice cand va expuneti parului lor.

- schimbati fetele de perna cat mai des.

- nu luati contact direct cu persoanele care par sa aiba ochii inflamati sau infectati.

- nu va frecati la ochi, mai ales daca aveti mainile murdare. In cazul in care simtiti nevoia sa va masati pleoapele, spalati-va bine mainile inainte.

- solicitati ajutorul medicului cand intrati in contact cu substante acide sau alcaline, situatii care predispun unor complicatii grave in lipsa unei interventii de specialitate de urgenta.

- evitati folosirea produselor cosmetice vechi sau expirate, care pot gazdui bacterii periculoase pentru organele vazului.

- folositi picaturi speciale care mentin ochii umezi, in cazul in care devin uscati si se inrosesc din pricina suprasolicitarii.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Tel: 0374499499
Constanta, Strada Mircea Cel Bătrân 99c

Medici

Medic Primar Oftalmolog, Chirurg, FEBO-SP Dr. Raluca Nițescu
Oftalmologie - NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Constanta, 0374499499

Citeste si despre:

Teste pentru depistarea problemelor erectile Autoexaminarea sanilor, esentiala in depistarea precoce a cancerului mamar Examinari utile in depistarea afectiunilor respiratorii Teste genetice pentru depistarea factorilor de risc ce contribuie la aparitia cancerului de san Testul Torch - depistarea infectiilor in sarcina Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Testele cutanate pentru depistarea alergiilor Depistarea si prevenirea bolilor cu transmitere sexuala Depistarea precoce a bolilor Markerii de depistare ai virusului Hepatitei B Ai fost muscat de capusa? Cum depistezi Boala Lyme