7 pasi sa va imbunatatiti digestia odata cu inaintarea in varsta

Actualizat: 04 Martie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Inaintarea in varsta aduce multe transformari pentru starea de sanatate, inclusiv in modul de functionare al proceselor digestive.

Statisticile medicale arata ca aproape 40% dintre adultii ajunsi la o varsta avansata a maturitatii acuza cel putin un simptom digestiv asociat cu imbatranirea in fiecare an.

Invatati care sunt pasii prin care va puteti imbunatati tranzitul intestinal pe masura ce sarbatoriti tot mai multe aniversari, dar si care sunt principalele probleme digestive cu care va puteti confrunta odata ce avansati in varsta.

Problemele digestive asociate cu inaintarea in varsta

Pe masura ce imbatraneste, organismul incepe sa se schimbe, inclusiv din prisma abilitatii sale de a digera hrana. O varietate de factori asociati cu varsta inaintata, de la tratamentele medicamentoase pentru diverse afectiuni, pana la stilul de viata sedentar si afectiunile dentare, au un impact important asupra sanatatii digestive. Consecintele acestor factori sunt indigestia, constipatia, diverticuloza sau ulcerul. Cele mai importante probleme digestive specifice varstei avansate sunt

- Constipatia. Miscarile intestinale incetinesc dupa varsta mijlocie, ceea ce inseamna ca o problema constanta poate fi constipatia. Tractul digestiv transporta hrana catre colon cu ajutorul contractiilor musculare, care tind sa devina tot mai slabe in timp. Procesul incetinit duce la deshidratarea mai ridicata a deseurilor digestive, care sunt apoi eliminate cu mai multa dificultate.

- Diverticuloza. Aproape 50% din populatia de peste 60 de ani sufera de diverticuloza, o afectiune caracterizata prin aparia de buzunare de mucoasa exteriorizate prin peretele colonului, numite diverticuli. Simptomele principale ale bolii sunt crampele, balonarea si constipatia. Varsta inaintata este un factor de risc pentru diverticuloza. Cand diverticulii se inflameaza, boala se transforma in diverticulita, declansandu-se durerile abdominale, crampele, febra, frisoanele, greata si varsaturile.

- Afectiunile esofagiene. Esofagul este tubul care face legatura intre cavitatea bucala si stomac. La fel ca si colonul, acesta incepe sa functioneze mai lent la varste avansate, provocand dificultati de inghitire a alimentelor solide si lichide.

- Polipii colonici. Riscul dezvoltarii polipilor colonici creste semnificativ dupa varsta de 50 de ani. Cauzele lor sunt necunoscute, iar natura lor poate fi non-canceroasa, potential canceroasa sau canceroasa. Medicii cred ca aceste excrescente sunt influentate de dieta si de predispozitia genetica. Colonoscopia de rutina ajuta la depistarea acestor polipi in timp util.

Masuri de imbunatatire a digestiei la varste inaintate

1. Hidratarea intensa a organismului

Imbatranirea inseamna, printre altele, pierderea capacitatii organismului de a utiliza corespunzator apa, deci o predispozitie crescuta spre deshidratare. Un consum ridicat de lichide, de la apa plata si sucuri naturale de fructe, pana la consumul de supe usoare, ajuta la prevenirea constipatiei si a altor tulburari digestive specifice varstei inaintate.

Apa, in combinatie cu fibrele alimentare, constituie o combinatie puternica, de stimulare a eliminarii materiilor fecale cu usurinta. Lichidele cu cofeina, precum cafeaua sau ceaiul, pot avea efect de deshidratare, asadar trebuie sa fie consumate cu moderatie.

2. Alegerea atenta a alimentelor consumate zilnic

Este lesne de inteles de ce alimentatia joaca un rol cheie in mentinerea sanatatii digestive, mai vulnerabile odata cu avansarea in varsta. Abuzul de hrana si consumul produselor hipercalorice conduc la acumularea kilogramelor in plus si la tendinta catre sedentarism, precum si la instalarea hiperaciditatii gastrice sau a indigestiei.

Medicii nutritionisti recomanda ca, in dieta persoanelor varstnice, sa se urmareasca excluderea alimentelor grase, a celor procesate, a dulciurilor si a portiilor prea mari de mancare. Sunt de preferat mesele mici si dese, care sa menajeze sistemul digestiv si sa il ajute sa functioneze corect.

3. Suplimentarea aportului de fibre

Fibrele alimentare, provenite din fructe si legume proaspete, cereale integrale si fructe oleaginoase, sunt esentiale pentru functionalitatea digestiei, mai ales la varste avansate. Acestea curata sistemul digestiv, alimentele in care se regasesc sunt sarace in grasimi nesanatoase, induc o stare persistenta de satietate si previn abuzul alimentar.

Asigurati-va ca suplimentarea aportului de fibre vine concomitent cu hidratarea mai intensa a organismului.

4. Adoptarea unui stil de viata activ

Sedentarismul se numara printre cauzele principale ale constipatiei, de aceea un alt pas important in imbunatatirea digestiei la varste inaintate este adoptarea unui stil de viata cat mai activ. Exercitiile aerobice regulate, precum mersul, plimbarile cu bicicleta, inotul si dansul, sunt variante excelente de miscare.

Programul regulat de sport s-a dovedit a fi un bun protector digestiv si cardiovascular, prevenind totodata si hipertensiunea arteriala si bolile cardiace. Tot miscarea ajuta la mentinerea greutatii corporale in limite normale, o conditie de baza pentru un sistem digestiv sanatos.

5. Combaterea stresului

Stresul afecteaza in mod direct sanatatea digestiva, crescand nivelul de acid gastric si riscul aparitiei ulcerelor sau al instalarii sindromului de colon iritabil. Tehnicile de relaxare, precum meditatia sau yoga, pot fi de ajutor in combaterea stresului, alaturi de un program sanatos de odihna si de multa miscare, care stimuleaza productia de endorfine (hormonul care induce o stare placuta de relaxare).

6. Ingrijirea danturii

Digestia sanatoasa incepe la nivelul cavitatii bucale. Dentitia functionala este esentiala pentru masticatie. Numerosi pacienti in varsta sufera de indigestie tocmai pentru ca nu isi pot mesteca hrana corespunzator. O vizita la medicul dentist poate fi primul pas catre un zambet mai frumos, dar si catre o sanatate digestiva mai buna.

7. Suplimentarea probioticelor

Bacteriile sanatoase sau prietenoase, numite probiotice, mentin sanatatea tractului digestiv, producand substante care lupta cu virusurile si infectiile de la acest nivel. Tot ele produc vitamine B, necesare metabolizarii hranei. Unii varstnici pot fi susceptibili deficientelor in vitamina B12, deci se pot bucura de beneficii importante, consumand alimente bogate in probiotice (iaurt, cereale integrale, banane, naut, sfecla rosie, ceapa, usturoi, cicoare, anghinare, pastura de albine etc.).


Citeste si despre:

Hipotiroidismul Sindromul Down - mongolismul Complicatiile cronice ale diabetului insulino-dependent Reabilitarea post accident vascular cerebral Remedii eficiente pentru imbunatatirea digestiei Enterolactis Duo: Partenerul Ideal pentru un tranzit Intestinal regulat O digestie mai buna in mod natural Probleme digestive frecvente de sarbatori. Cauze, trucuri si medicamente utile 10 moduri de imbunatatire a sanatatii in doar un minut Stresul si efectele lui nocive asupra digestiei Probiotice pentru sanatatea digestiei