Aproape toata lumea a avut o durere abdominala la un moment dat. Dar, intr-adevar, fiecare organ din abdomen (sunt multe organe in partea respectiva a corpului) poate sa fie vinovat.
Durerile de stomac sunt destul de frecvente, se estimeaza ca aproximativ 20% din totalul populatiei se confrunta cu cel putin cate o durere de stomac pe saptamana.
Crampe, spasme, gastrite, ulcer... ce se ascunde in spatele durerilor abdominale? Care este rolul stresului in aceasta ecuatie? Care sunt tratamentele cele mai eficiente?
Pietrele la vezica biliara – aceste pietre se formeaza in vezica biliara, un rezervor temporar al bilei, un saculet aflat sub ficat. Aceste pietre pot bloca drumul catre intestin, concretizandu-se in durere. Aceasta durere se resimte in partea de jos dreapta a abdomenului, mai ales dupa mese ce contin alimente cu grasimi. Asemenea alimente declanseaza contractarea vezicii biliare. Daca aceasta este inflamata, orice contractie de orice natura va fi amplificata si va cauza dureri pacientului.
Pancreatitele – inflamarea pancreasului poate cauza dureri sub forma de arsuri la mijlocul abdomenului, in partea de jos. Ceea ce ar trebui sa faceti in aceste situatii ar fi sa va intindeti pe spate pentru ca durerea sa se amelioreze si s-ar putea sa se domoleasca intr-o durere mai putin contrastanta si sa urmeze episoade de greata, iar mai apoi stari de voma. Prea mult alcool poate fi vinovatul, la fel cum pot fi si pietrele din vezica biliara (pentru ca vezica biliara si pancreasul isi elibereaza sucurile digestive in intestine pe acelasi traseu). Uneori, se impune spitalizare.
Refluxul gastroesofagian – poate cauza dureri in partea inferioara a stomacului si in partea de jos a pieptului, asa-numitele arsuri la stomac. Cauza? Un canal care separa stomacul de esofag este fragil, astfel incat permite alimentelor si acizilor din stomac sa se ridice in partea superioara. Consumul excesiv de mancare sau alimente gresite (mai ales cu continut ridicat de grasimi) accentueaza durerile. Atunci cand vreti sa slabiti, aveti grija la dieta, unele medicamente ca neutralizatorii de acizi pot ajuta.
Intoleranta la lactoza – milioane de persoane din toata lumea prezinta intoleranta la lactoza. De fapt, in unele zone ale pamantului, numarul de persoane cu intoleranta la o astfel de substanta depaseste numarul de persoane care pot digera lactoza, o substanta zaharoasa ce se gaseste in lapte si in produsele din lapte. Acest tip de intoleranta cauzeaza dureri in mijlocul abdomenului, balonare, diaree, eructatie, gaze si indigestie. Solutia ar fi sa eliminati laptele si produsele din lapte din alimentatie.
Efectele adverse ale medicamentelor – aproape toate medicamentele au efecte adverse, iar uneori acestea includ si dureri abdominale. Bifosfonatii prescrisi pe cale orala, o categorie clasica de medicamente care mentine densitatea oaselor si previne osteoporoza, pot cauza balonare si dureri in partea inferioara a esofagului. Si medicamentele antiinflamatorii ca ibuprofenul si aspirina pot cauza, de asemenea, balonare si pot conduce la ulcer.
Diverticulita – este o inflamatie a diverticulilor sau saculetilor care alcatuiesc captuseala intestinelor. Aceste formatiuni arata ca niste scobituri in captuseala colonului care tind sa se inflameze din cauza fecalelor sau a altor materiale straine. Simptomele acestei afectiuni pot include crampe in partea inferioara a abdomenului, care pot reactiona la antibiotice. O dieta compusa din fibre poate ajuta. In cazurile cele mai grave cauzeaza sangerari, abcesuri, si chiar perforari, care se concretizeaza in dureri severe sau chiar nevoia de operatie sau spitalizare.
Intoleranta la gluten – unele persoane reactioneaza urat la gluten, o proteina care se gaseste in grau, orz si secara. Cea mai grava forma de intoleranta la gluten este numita boala celiaca. Glutenul produce degradarea intestinului subtire. Acesta nu lucreaza normal, nu absoarbe nutrientii. Expertii si pacientii devin mai constienti la intoleranta la gluten si la boala celiaca care cauzeaza producerea de gaze, balonare, dureri de la suportabile pana la severe si oboseala. Incapacitatea intestinului subtire de a absorbi substantele nutritive poate conduce la diaree, pierderea greutatii si chiar malnutritie.
Endometrioza – aceasta boala afecteaza doar femeile. Afectiunea respectiva apare cand celulele din uter se elibereaza si incep sa creasca in alte parti ale corpului, de obicei undeva in interiorul pelvisului. Durerea, sangerarile neregulate si infertilitatea pot rezulta in urma acestei boli. Endometrioza este destul de dificil de diagnosticat si se cere de regula o trimitere la un ginecolog si analize cu ultrasunete pentru regiunea pelviana. Daca endometrioza este restransa pe o portiune mica, operatia poate ajuta. Alte mijloace de a trata aceasta boala sunt medicamentele antiinflamatorii sau terapia cu hormoni.
Problemele cu tiroida – chiar daca glanda tiroida este localizata in gat, acest lucru nu inseamna ca nu poate cauza probleme si in alte parti ale corpului. Tiroida regleaza cateva functii ale corpului, iar tractul digestiv este unul dintre sistemele cu care ia contact. Daca tiroida produce prea multi hormoni (hipertiroidism), grabeste tractul digestiv si rezulta anumite disfunctii, cum ar fi diareea si crampele abdominale. Pe de alta parte, o activitate scazuta a tiroidei (hipotiroidism) incetineste tractul digestiv, ce conduce la dureri din cauza constipatiei si a gazelor intestinale.
Parazitii – nimeni nu vrea sa se gandeasca la faptul ca simptomele durerilor abdominale sunt datorate viermilor paraziti sau a altor creaturi. Dar se poate intampla. Cei mai comuni viermi sunt Giardia si Cryptosporiudium, pe care ii puteti lua din piscine contaminate, lacuri sau din apa pe care o beti. Aceste mici protozoare produc diaree, crampe si greturi dupa 2 pana la 10 zile de la expunere (pentru Cryptosporidium) sau dupa o saptamana pana la 3 saptamani mai tarziu (Giardia). Alte tipuri de paraziti pot fi dobanditi prin prepararea termica insuficienta a alimentelor sau din mancare contaminata.
Apendicita – majoritatea persoanelor care prezinta apendicita, o inflamare a apendicelui, experimenteaza brusc o durere care este indeajuns de severa incat sa presupuna internarea de urgenta. Apendicita este mai des intalnita la copii si la adolescenti (dar se poate intampla sa fie prezenta si la adulti) si incepe, de obicei, printr-o durere la mijlocul abdomenului, care progreseaza in partea dreapta a acestuia. Daca apendicele nu este extirpat, acesta poate exploda si pune viata pacientului in pericol, conducand la peritonita.
Ulcerul – ulcerul de stomac sau duodenal (duodenul - prima parte a intestinului subtire) este o cauza comuna a durerilor abdominale. Aceasta durere se localizeaza in mijlocul partii superioare a abdomenului si uneori incepe dupa ce se serveste masa. Persoanele cu ulcer duodenal se pot trezi in mijlocul noptii din cauza durerii pe care o resimt. Analgezicele sau Heliobacter pylori sunt cele mai intalnite cauze. Antibioticele si medicamentele care reduc aciditatea stomacului sunt des folosite in tratamentul ulcerului cauzate de bacterii.
Prea multa guma de mestecat fara zahar – in cazul in care consumati prea mult sorbitol, care se gaseste in unele produse fara zahar, se poate sa aveti dureri sau chiar diaree.
Stresul – poate cauza dureri de cap, tensiune arteriala ridicata, insomnie si da, probleme abdominale. Depresia a fost legata de aceste disfunctii digestive (incluzand pierderea apetitului si pierderea greutatii) la fel ca de sindromul colonului iritabil. Relatia pare sa se imparta in ambele directii, conform unui studiu publicat in 2012. Cu alte cuvinte, depresia poate produce dureri de stomac, constante se pare.
Intoxicatiile alimentare – intoxicatiile alimentare prin intermediul virusurilor sau a bacteriilor pot cauza dureri abdominale si chiar diaree si stari de voma. In cazuri rare, intoxicatiile alimentare pot fi grave sau chiar fatale. In general, simptomele in urma acestor intoxicatii dureaza cam o zi-doua. Totusi, daca aveti gastroenterita, un virus in stomac din cauza alimentelor sau apei contaminate , poate dura putin mai mult.
Intestinul inflamat – boala intestinelor inflamate se regaseste in interiorul intestinului subtire sau a celui gros. Aceasta boala cauzeaza cicatrici si blocaje, care se concretizeaza in dureri abdominale prelungite cu diaree si sangerari rectale. Simptomele sunt cronice, dar pot rabufni si se pot domoli in anumite perioade, facand uneori diagnosticul incert. Boala intestinului inflamat trebuie monitorizata indeaproape, pentru ca poate degenera in probleme mult mai serioase, cum ar fi cancerul, mai tarziu.
Sindromul colonului iritabil – nu este acelasi ca boala intestinului inflamat. Cu toate ca sindromul colonului iritabil poate duce la dureri abdominale cronice si schimbari ale miscarilor intestinelor (alternarea constipatiei cu diareea), nu este o boala inflamatorie si nu presupune niciodata sangerari rectale. Afecteaza, de obicei, mai mult femeile decat barbatii, este considerata mai putin serioasa decat boala intestinului inflamat. Sindromul colonului iritabil nu progreseaza niciodata in probleme mai serioase, cum ar fi cancerul.
Cancerul – este mai putin comun, insa cancerul din orice organ localizat in abdomen (ficat, vezica biliara, stomac, pancreas sau ovare) poate cauza dureri abdominale, dar, de obicei, doar in stadiile mai tarzii. Iar in acele stadii, exista alte simptome, cum ar fi pierderea poftei de mancare, pierderea greutatii, voma persistenta, sangerarile persistente din abdomen si schimbari recente in interiorul intestinelor. Daca obisnuiati sa mergeti la baie o data pe zi si v-ati schimbat ritmul in ultimele saptamani si mergeti doar o data la 3-4 zile, aceasta merita atentie si trebuie sa consultati un medic.
Pentru durerile obisnuite de stomac, exista cateva remedii simple si eficiente ca sa le stopati intensitatea. Cateva dintre acestea sunt:
Bicarbonatul de sodiu – este un antiacid care functioneaza in cateva minute. Amestecati o lingurita de bicarbonat de sodiu intr-un pahar cu apa si bautura va ajuta la combaterea senzatiilor de arsura in stomac. Puteti adauga cateva picaturi de suc de lamaie pentru un gust mai placut.
Cateva frunze de marar – sunt la fel de benefice pentru tratarea arsurilor in stomac, pentru ca au proprietatea de a controla producerea de acid gastric. Beti un ceai de marar sau tocati cateva frunze si consumati-le ca atare.
Menta – consumul de menta este recomandat pentru sistemul digestiv, mai ales pentru arsurile din stomac. Menta are proprietatea de a ajuta alinarea durerilor. Adaugati o lingura de frunze de menta tocate intr-un pahar cu apa si lasati amestecul 30 de minute. Recomandat este ca procedeul sa se repete de 3 ori pe zi.
Sucul de aloe vera – reduce inflamarea si calmeaza tractul gastro-intestinal. Aloe vera este un remediu cunoscut pentru binefacerile sale numeroase. Pentru a evita arsurile din stomac, este suficient sa beti o ceasca de suc de aloe vera dupa 20 de minute inainte de servirea mesei.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.