Pneumonia reprezinta o infectie pulmonara ce are drept cauze bacteriile, virusurile sau ciupercile. Ea poate afecta unul sau ambii plamani si poate fi raspandita prin tuse, stranut, atingere sau chiar respiratie. Trebuie retinut ca aceasta afectiune poate fi transmisa chiar si de persoanele asimptomatice, dar purtatoare de germeni.
Pneumonia este o afectiune ce poate avea peste 30 de cauze diferite, iar intelegerea cauzelor este foarte importanta pentru oferirea tratamentului, dar si pentru prevenirea acesteia.
Cel mai frecvent, la adultii tineri si la copii, pneumonia are drept cauza virusurile. Virusul gripal este extrem de intalnit in etiologia pneumoniilor virale. De asemenea, acestea pot fi provocate si de virusul sincitial respirator, rinovirus, virusul herpes simplex si multe altele.
Nasul si caile aeriene au rolul de filtrare a aerului pe care il respiram. Astfel, se previne contaminarea plamanilor cu diferiti germeni. Cu toate acestea, in unele cazuri, agentii patogeni reusesc sa patrunda in plamani si sa provoace infectii. Acest lucru se poate intampla atunci cand:
• Sistemul imunitar este slabit;
• Germenele este foarte puternic sau patrunde in cantitati foarte mari;
• Organismul nu reuseste sa filtreze eficient germenii din aerul respirat.
Cand agentii patogeni reusesc sa ajunga in plamani, alveolele pulmonare reactioneaza, devenind inflamate si pline cu lichid. Aceste modificari sunt responsabile de aparitia simptomatologiei.
Simptomele depind de tipul pneumoniei si de conditiile care stau la baza ei. Tabloul clinic cuprinde:
• Tuse, uneori cu sputa;
• Febra;
• Dispnee;
• Transpiratii;
• Frisoane;
• Dureri toracice, musculare sau de cap;
• Tahicardie;
• Fatigabilitate si slabiciune;
• Greata, varsaturi si diaree;
• Confuzie sau delirium, in special la persoanele in varsta.
Cand apare penumonia, sangele nu se mai oxigeneaza in mod corespunzator, putand sa apara cianoza. Daca in sange nu mai exista suficient oxigen, celulele corpului nu mai pot functiona eficient, iar riscul de raspandire a infectiei in corp poate creste substantial.
Acest lucru reprezinta un adevarat semnal de alarma, putand provoca decesul persoanei bolnave. Alte complicatii grave sunt reprezentate de insuficienta respiratorie si de abcesele pulmonare.
Pneumonia afecteaza plamanii in doua moduri. Se poate instala intr-un singur lob al plamanului (pneumonie lobara) sau poate afecta ambii plamani (bronhopneumonie).
Indiferent de tipul pneumoniei, exista anumiti factori de risc care cresc sansele de aparitie a acesteia. Acestia includ:
- Varsta sub 5 ani sau peste 65 de ani;
- Fumatul;
- Infectiile respiratorii virale, de exemplu gripa;
- Aspiratia de corpi straini, in special a lichidului de varsatura (apare frecvent in boli neurologice);
- Existenta unor boli pulmonare cronice, precum BPOC sau fibroza chistica;
- Existenta altor afectiuni grave, cum ar fi bolile de inima, ciroza hepatica sau diabetul zaharat;
- Existenta unui sistem imunitar slabit.
Pentru diagnosticare este necesara ascultarea plamanilor cu un stetoscop. De asemenea, medicul poate solicita si alte investigatii precum:
• Radiografie toracica;
• Teste de sange;
• Gazometrie sanguina;
• Teste ale sputei;
• Cultura lichidului pleural;
• Scanarea CT (tomografie computerizata);
• Oximetrie;
• Bronhoscopie.
Tratamentul pneumoniei depinde de tipul si gravitatea acesteia. Tratamentul la domiciliu vizeaza consumarea unui aport optim de lichide, evitarea aportului de medicamente fara indicatia medicului, controlul febrei si urmarea medicatiei cu antibiotice prescrisa de medic.
Daca pneumonia devine severa si implica internarea in spital, tratamentul poate fi instaurat pe cale intravenoasa, alaturi de oxigenoterapie.
In cazul pneumoniei bacteriene, tratamentul consta in administrarea de antibiotice. In cazul pneumoniei virale, antibioticele nu sunt de ajutor. Pneumonia virala dispare, de obicei, in maxim 3-4 saptamani, iar medicul poate indica medicamente antivirale.
Preventie
Riscul de aparitie a pneumoniei poate fi scazut prin urmarea a cativa pasi simpli. Preventia pneumoniei este foarte importanta, tinand cont de severitatea acestei boli si de eventualele complicatii pe care le poate avea.
Vaccinarea
Vaccinarea anuala impotriva gripei sezoniere este extrem de importanta. Gripa este o cauza extrem de frecventa a pneumoniei. Prevenirea gripei este o modalitate eficienta de prevenire a pneumoniei.
Copiii sub 5 ani si adultii de peste 65 de ani trebuie sa fie vaccinati impotriva pneumoniei pneumococice, o forma obisnuita de pneumonie bacteriana.
De asemenea, exista si cateva alte vaccinuri ce pot fi facute pentru evitarea altor boli ce pot induce pneumonie, de exemplu tusea convulsiva, varicela si rujeola. Medicul de familie poate oferi cele mai bune sfaturi cu privire la ce vaccinuri sunt indicate pentru fiecare persoana.
Spalarea mainilor
Mainile trebuie spalate frecvent si cat mai riguros, mai ales dupa suflarea nasului, mersul la toaleta sau atingerea obiectelor inconjuratoare.
De asemenea, spalarea mainilor trebuie sa se efectueze si inainte de a manca sau de a manipula alimentele. Pentru curatarea mainilor se pot folosi si dezinfectati pe baza de alcool.
Evitarea spatiilor aglomerate
Spatiile aglomerate trebuie evitate atunci cand exista sanse de imbolnavire, de exemplu atunci cand apare gripa sezoniera. De asemenea, persoanele bolnave nu trebuie sa ia contact cu celelalte persoane, deoarece le pot imbolnavi.
Se recomanda purtarea unor masti de protectie, atat de persoanele sanatoase, cat si de cele bolnave. Pentru a preveni infectarea, manerele usilor, barele din mijloacele de transport in comun, dar si balustradele, nu ar trebui atinse.
Evitarea fumatului
Tutunul afecteaza capacitatea plamanilor de a lupta impotriva infectiilor si s-a constatat ca fumatorii prezinta un risc mult mai ridicat de a dezvolta pneumonie. Fumatorii sunt considerati unul dintre grupurile de persoane cu risc crescut si sunt incurajati sa obtina vaccinul pneumococic.
Constientizarea starii de sanatate
Deoarece pneumonia apare in urma infectiilor respiratorii, constientizarea simptomelor este extrem de importanta. Consultarea medicului la orice suspiciune de pneumonie este extrem de importanta. Cu cat este diagnosticata mai rapid, cu atat perspectiva este mai buna.
Urmarea unor obiceiuri sanatoase
Practicarea regulata de exercitii fizice, urmarea unei diete sanatoase si odihna regulata pot ajuta organismul sa lupte cu microorganismele patogene. De asemenea, aceste obiceiuri sanatoase pot promova recuperarea rapida atunci cand organismul se confrunta cu o raceala, gripa sau alte afectiuni respiratorii.
Suplimentele alimentare, precum vitamina C si zincul, pot fi de ajutor in sustinerea sistemului imunitar. De asemenea, se indica o igiena orala adecvata, gura reprezentand o poarta importanta de intrare a germenilor in organism.
Pneumonia este o afectiune pulmonara grava care ucide mii de persoane in fiecare an si spitalizeaza multe altele. De asemenea, pneumonia tinde sa fie mult mai grava pentru sugari si copii mici, adulti in varsta, dar si pentru persoanele cu boli cronice sau cu imunitatea depreciata.
Chiar daca exista tratament, pneumonia este o afectiune extrem de neplacuta si de riscanta. Prevenirea ei este extrem de importanta si poate fi realizata prin urmarea a catorva pasi simpli.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.