Tulburarile endocrine si bolile articulare

Actualizat: 21 Iulie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr Florescu Maria Cristina
Medic Specialist Endocrinologie

Centrul Medical Optim Sano

Generalitati


Bolile reumatice apar frecvent atunci cand o persoana sufera si de tulburari endocrine, deoarece hormonii sunt implicati in dezvoltarea si functionarea tesutului conjunctiv.

In cazul in care componentele specifice ale unui tesut conjunctiv sunt modificate de procese hormonale anormale, vor exista modificari ale proprietatilor fizice ale tesutului conjunctiv, dar si ale capacitatii functionale a testutului. In urma acestui fenomen, se declanseaza unele boli reumatice.

Glanda pituitara

Productia excesiva de hormoni de crestere duce la o crestere exagerata a copiilor (rezultand gigantismul) sau la acromegalie in cazul adultilor. Artrita intalnita in acromegalie este un tip distinct de boala degenerativa articulara care cauzeaza degenerarea articulatilor mari, asociate cu proliferare osoasa si dureri articulare.

Pot sa apara si deformari posturale constand in curbarea coloanei verterale, arcuirea picioarelor si articulatii laxe. Au loc modificari si in zona craniului, coloanei vertebrale, mainilor dar si in ale altor articulatii. Proeminenta excesiva a calcaiului este un alt semn important.

Hormonul de crestere contribuie la producerea unui numar important de celule cartilaginoase care determina cresterea exagerata si curbarea cartilajelor, fapt ce conduce la degenerarea acestora si la cresterea exagerata a oaselor de langa articulatii.

Glanda tiroida

Cele mai frecvent intalnite simptome musculo-scheletale asociate hipotiroidismului sunt slabiciunea musculara, crampele musculare si mialgiile (durerile musculare). Se mai pot intalni durerile articulare sau rigiditatea articulara. Sindromul de tunel carpian este o complicatie frecventa a hipotiroidismului netratat si este de obicei reversibila dupa odata cu initierea tratamentului de substitutie cu hormoni tiroidieni. De asemenea, hiperuricemia si guta sunt mai frecvente la pacientii cu hipotiroidism comparativ cu populatia generala.

Excesul de hormoni tiroidieni (hipertiroidismul) stimuleaza resorbtia osoasa, ceea ce duce la cresterea porozitatii osului cortical si diminuarea volumului osului trabecular. Aceste modificari impreuna cu alterarea metabolismului calcic duc la instalarea osteoporozei si cresterea riscului de fractura la pacientii cu hipertiroidism netratat pe termen lung. In boala Basedow Graves, o boala tiroidiana autoimuna care evolueaza cu hipertiroidism, poate fi intalnita acropatia tiroidiana care presupune o deformare a degetelor si unghiilor si formare osoasa excesiva la nivelul periostului.

Conditiile reumatice care sunt asociate cu difunctiile glandei tiroide sunt:

- Artrita declansata de hipotiroidie - Este determinata de excesul de depozite al anumitor proteine din tesuturile conjunctive. Hormonul de stimulare tiroidiana (TSH) produs de glanda pituitara de la baza creierului poate provoca colectia excesiva de proteine.

Simptomele includ disconfort vag si dureri, dar de obicei nu exista manifestari ale unor procese inflamatorii. Ingrosarea articulatiilor si colectiile lichidiene apar la 33% dintre bolnavi. In acest caz, sunt implicati genunchii, gleznele, articulatiile mici ale mainilor si picioarelor care sunt neobisnuit de groase.

- Bolile musculare provocate de hipotiroidie - Sunt caracterizate prin simptome de genul miscarilor lente si contractiilor musculare intarziate, oboseala, crampe musculare, durere si rigiditate a muschilor. Simptomele sunt agravate de frig si inactivitate.

- Afectarea nervilor ca urmare a hipotiroidiei - Simptomele cel mai des intalnite sunt amortelile sau furnicaturile. Sindromul de tunel carpian apare la 5-10% dintre bolnavii de hipotiroidism. Manifestarile specifice sunt amorteala a degetului mare, indexului si degetului mijlociu.

- Hipertiroidismul - Acropatia tiroidiana este o conditie neobisnuita care este asociata cu boala Graves, un tip de hiperactivitate a glandei tiroide, intalnita la un procent scazut de pacienti cu tiroida hiperactiva. Simptomele constau in rotunjirea degetelor si unghiilor de la picioare, inflamatia acestora si a extremitatilor distale si umflarea tesuturilor moi.

- Bursita in hipertiroidism - Bursita, in special localizata la nivelul umarului este asociata cu hiperactivitatea glandei tiroide. Aceasta poate afecta si alte articulatii ale corpului. Articulatiile vor fi ingrosate, tesuturile moi vor fi inflamate si miscarile articulatilor vor fi limitate. Deseori, simptomele se amelioreaza dupa tratamentul specific tiroidei hiperactive.

- Afectiuni ale muschilor in hipertiroidism - Aceste tipuri de boli au mai multe forme in hipertiroidism. Bolile musculare difuze nu sunt foarte des asociate cu o glanda tiroida hiperactiva. Acestea cauzeaza, in mod frevent slabiciune musculara la nivelul coapsei, care poate fi usoara sau severa.

Alte simptome sunt contractia muschilor si colectarea de grasime in muschi. Majoritatea substantelor chimice din compozitia sangelui sunt normale. Poate avea loc paralizia muschilor ochilor. Alte manifestari mai putin intalnite sunt umflarea pleoapelor si ale straturilor ochiului, inflamatia ochilor si a nervilor.

- Osteoporoza - Afectiunea poate sa apara la cei care sufera de tulburari ale tiroidei din cauza unei pierderi de calciu si fosfor din organism.

Pancreasul

Conditiile reumatice asociate cu pancreasul includ:

- HSID - O forma severa de artrita a coloanei vertebrale care determina uzura si ruperea acesteia, ce poarta denumirea de hiperostoza scheletala idiopatica difuza, apare la aproximativ 13% dintre diabetici. Simptomele sunt, de obicei minore, dar cele mai multe includ coloana vertebrala. In urma radiografiei se poate observa proliferarea osoasa exagerata.

- Artrita diabetica Charcot - Aceasta este forma distructiva de artrita care apare la bolnavii de diabet. Conditia afecteaza picioarele, gleznele, genunchii si coloana vertebrala. Simptomele tipice sunt fracturile minore, scaderea fluxului de sange si infectiile. Astfel, poate avea loc distrugerea structurilor piciorului, afectarea mersului si predispozitia la ulcere si calusuri.

- Sindroame rezultate in urma contracturii tesuturilor moi - Contractura Dupuytren apare la 15% dintre diabetici. Rigiditatea incheieturilor mainii la fost descrisa la pana la 40% dintre bolnavii cu diabet juvenil. Conditia presupune deformarea in urma contracturii degetelor si articulatiilor, in special a degetelor 4 si 5.

- Alte tipuri de artrita intalnite la bolnavii diagnosticati cu diabet zaharat - Aproximativ 15% dintre diabetici dezvolta depozite de calciu la nivelul cartilajelor articulatiilor, care reprezinta tesut cicatricial. De asemenea, exista o relatie discutabila intre diabet si guta. Probabil ca legatura dintre acestea sunt obezitatea si colesterolul ridicat.

Osteoartrita primara generalizata este mai frecvent intalnita la diabetici. De asemenea, bursita localizata la nivelul umarului in mod special cu implicare bilaterala, este intalnita la bolnavii de diabet zaharat, mai ales la cei insulino-dependenti si la femei.


Citeste si despre:

5 boli surprinzatoare despre care nu stiai ca te ingrasa Cele mai comune boli autoimune Tulburarile de crestere la copii: terapiile hormonale si provocarile etice Obezitatea – ghid medical Informatii esentiale despre sindromul Sjogren Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Uretritele Sindromul premenstrual Ce se intampla cand sistemul imunitar ataca organismul Cauze si factori de risc pentru tulburarile endocrine Tulburarile endocrine si sarcina