Bolile reumatice inseamna peste 200 de afectiuni care implica oasele, articulatiile, muschii, tendoanele si ligamentele.
Acestea constituie una dintre cauzele majore ale incapacitatii de munca si duce in mod firesc la cresterea costurilor legate de ingrijirile medicale.
Bolile reumatice reduc calitatea vietii din cauza simptomelor precum durere accentuata si scaderea mobilitatii articulatiilor afectate, care in timp pot deveni nefunctionale.
Artroza
Este cea mai frecventa suferinta articulara, incidenta ei crescand odata cu varsta, pragul maxim fiind intre 55 si 70 de ani. Concret, artrozele se intalnesc in mod obisnuit la varstnici si sunt caracterizate de degenerarea cartilajului.
Apar mai des la nivelul articulatiilor mari, care au rolul de sustinere: articulatia coxo-femurala - coxartroza, la genunchi – gonartroza, la coloana vertebrala – spondiloza, insa este posibil sa apara si la nivelul articulatiilor mici, de exemplu, la nivelul degetelor mainii.
Cauzele sunt multiple, dar cele mai frecvente sunt traumatismele, anumite deficiente de crestere, inflamatii sau chiar infectii.
Diagnosticul se pune de catre medicul specialist pe baza examenului imagistic. Simpla radiografie nu este suficienta.
Tratamentul va consta in anumite proceduri de fizioterapie si kinetoterapie, precum si in administrarea unor antiinflamatoare care au rolul de a calma durerea.
Artrita reumatoida
Afecteaza in special femeile. In cazul acestei afectiuni, sistemul imunitar ataca propriile tesuturi, cauzand dureri articulare. Mai mult, rigiditatea miscarilor poate fi semnificativa.
Principalele simptome ale artritei reumatoide sunt: oboseala, prezenta febrei, prezenta unor noduli reumatoizi, iar dimineata, pacientul se va lupta cu rigiditatea musculara.
Spondiloza anchilozanta
Are un debut brusc manifestat prin dureri accentuate de spate. Este mai frecventa la barbatii tineri cu varste pana in 30 de ani, iar principalele simptome includ: durerea de spate si in zona omoplatilor, o anumita rigiditate a spatelui.
Se manifesta prin dureri de articulatii, dar si umflarea acestora, prezenta unei slabiciuni musculare, iar pacientul va simti o durere acuta in timpul mersului. Totodata vor fi prezente anumite dificultati atunci cand pacientul va incerca sa se aplece sau sa se imbrace.
Osteoporoza
Afecteaza oasele, cauzand slabire, fragilitate si o predispozitie la fracturi. Manifestarile osteoporozei la debut pot cuprinde: dureri de spate cauzate de tasarea vertebrelor, cele de la nivelul soldului sau membrelor inferioare, aparute noaptea, scaderea progresiva in inaltime, ingreunarea capacitatii motorii, de a depune efort si de a ridica greutati.
Femeile sunt cele mai predispuse osteoporozei, intrucat dupa instalarea menopauzei, nivelul de estrogeni scade, iar osul devine din ce in ce mai slab. Studiile de specialitate arata ca una din doua femei si unul din cinci barbati trecuti de 50 de ani sufera fracturi din cauza osteoporozei.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.