Cauze si factori de risc pentru tulburarile endocrine

Actualizat: 18 Martie 2015
Autor: SfatulMedicului

Cauzele tulburarilor endocrine


Tulburarile endocrine apar din cauza unor probleme ale glandelor sistemului endocrin. Dintre multiplele disfunctii endocrine, cele mai frecvente sunt cele legate de pancareas sau glandele tiroida, pituitara sau suprarenale.

Cauzele si tipurile de tulburari endocrine includ
- acromegalia - supraproductia hormonilor de crestere si de prolactina.
- boala Addison si sindromul Cushing - se refera la modificarile nivelurilor de hormoni produsi de glandele suprarenale.
- diabetul zaharat - apare atunci cand pancreasul nu produce suficienta insulina sau cand organismul nu raspunde in mod adecvat la insulina.
- factorii de mediu sau nutritionali - cum ar fi lipsa de iod intalnita in cazul hipotiroidismului, care pot influenta productia de hormoni.
- factorii genetici - care joaca un rol important in tulburarile endocrine in mod special in cazul diabetului zaharat, dar si in tiroidita autoimuna sau tiroidita Hashimoto, hipertiroidie, hipotiroidism, boala Graves.
- prezenta unor tumori - cauza care sta la baza tulburarilor endocrine poate fi legata de cresterea sau prezenta unei tumori a unei glande.

Factorii de risc pentru tulburarile endocrine

O serie de factori de risc cresc posibilitatea de a dezvolta tulburari endocrine. Nu toate persoanele la care acestia sunt prezenti vor avea dezechilibre endocrine.

Factorii de risc pentru tulburarile endocrine includ
- valori crescute ale colesterolului
- prezenta in familie a unor tulburari endocrine
- inactivitate
- istoria medicala personala de boli autoimune
- dieta inadecvata
- sarcina
- interventii chirurgicale recente, traumatisme, infectii sau leziuni grave.

Diminuarea riscului de aparitie al tulburarilor endocrine

Desi multe afectiuni endocrine pot fi mostenite sau apar din motive necunoscute, unele dintre acestea pot fi legate de obiceiuri din viata de zi cu zi, care pot fi modificate.

O persoana poate contribui la scaderea riscului declansarii anumitor afectiuni endocrine printr-o alimentatie sanatoasa si un stil de viata sanatos care va include activitate fizica regulata.

Tratamentul tulburarilor endocrine

In multe dintre cazuri, tulburarile endocrine este posibil sa nu implice manifestari sau sa presupuna prezenta unor simptome usoare, care nu vor necesita tratament.

Totusi, in anumite situatii poate fi necesara corectarea dezechilibrului hormonal prin intermediul administrarii de hormoni sintetici sau poate fi utila inclusiv interventia chirurgicala sau radioterapia. Diagnosticarea si tratarea cauzei de baza a tulburarii endocrine va ameliora simptomele.

Complicatii ale tulburarilor endocrine

Desi cele mai multe dintre dezechilibrele endocrine sunt minore, iar progresul acestora este lent, anumite afectiuni endocrine pot duce la aparitia de complicatii de-a lungul timpului, care pot afecta procesele normale ale organismului. In cazurile in care sunt prezente diabetul, boala Addison si hipotiroidismul, in mod special, pot rezulta complicatii grave.

Complicatiile dezechilibrelor endocrine netratate sau slab controlate pot fi destul de grave si pot pune in pericol viata unei persoane. Riscul consecintelor grave poate fi redus la minim prin urmarea schemei de tratament recomandata de medic. Printre complicatiile unora dintre tulburarile endocrine se enumera
- anxietate sau insomnie
- coma
- depresie
- afectiuni cardiovasculare
- leziuni ale nervilor
- afectarea sau insuficienta de organ
- o calitate slaba a vietii.


Citeste si despre:

Factori de risc pentru excesul in greutate si obezitatea la copii 11 factori neobisnuiti care cauzeaza tulburari menstruale Factorii de risc si cauzele aparitiei metroragiilor Anorexia, bulimia si obezitatea - tulburari de alimentatie si greutate Varicocelul, afectiunea testiculara ce poate cauza infertilitate Tulburarile de alimentatie Diabetul zaharat - cauze, simptome, tratament Constipatia - solutii la indemana ce previn complicatiile S-a lansat a 7-a generatie de smartwatch-uri Garmin Fenix si noul Epix cu modele dedicate femeilor Pesticidele pot creste riscul de autism? Factorii declansatori ai astmului bronsic Ejacularea precoce - cauzele cele mai des intalnite Cinci cauze comune ale tulburarilor sistemului nervos Cauzele menopauzei timpurii Recomandari pentru persoanele cu hipotensiune arteriala Boala Basedow Graves (gusa exoftalmica)