Cauze si factori de risc pentru tulburarile endocrine

Actualizat: 02 Iunie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Paunescu Laura Bianca
Medic Rezident Endocrinolog

Ce este sistemul endocrin?


Sistemul endocrin este alcatuit din totalitatea glandelor endocrine existente in organismul uman, interconectate la nivelul unei retele complexe. Glandele endocrine sunt structuri capabile sa produca hormoni pe care ulterior ii vor elibera in circulatia sangvina. Hormonii sunt implicati in reglarea a numeroase procese biochimice ce asigura functionarea adecvata a organismului uman.

Ce glande endocrine regasim in corpul uman?

Atunci cand functia uneia dintre glande este afectata, apar asa numitele tulburari ale sistemuluit endocrin.

Cauzele si tipurile de tulburari endocrine

Exista doua mari categorii de tulburari endocrine:

Disfunctii endocrine cauzate de dezechilibrul hormonal : hiposecretia sau hipersecretia hormonala, raspunsul nedecvat al organismului la efectele hormonilor ( sindroame de rezistenta)- hipotiroidism, hipertiroidism, hipoparatiroidism, hiperparatiroidism, boala Addison, sindrom Cushing, diabet etc.

Disfunctii endocrine cauzate de aparitia unei leziuni la nivelul glandei endocrine -tumori, noduli, chisturi. Acest tip de patologie se poate asocia sau nu cu dezechilibre hormonale.

Factorii de risc pentru tulburarile endocrine

Exista o serie de factori ce confera un risc mai mare de a dezvolta patologie endocrinologica persoanei in cauza. De retinut este ca riscul nu este echivalentul probabilitatii si ca nu toate persoanele ce prezinta factori de risc pentru o anumita boala o vor manifesta pe parcursul vietii.

Factorii de risc pentru tulburarile endocrine includ:

-administrarea anumitor medicamente

-consumul excesiv de alcool

-fumatul

-boli cronice

- sexul feminin
- valori crescute ale colesterolului
- prezenta in familie a patologiei endocrinologice
- inactivitate
- istoria medicala personala de boli autoimune
- dieta inadecvata
- sarcina
- interventii chirurgicale recente, traumatisme, infectii sau leziuni grave

Diminuarea riscului de aparitie al tulburarilor endocrine

Desi patologia endocrinologica include o componenta genetica importanta ce nu poate fii modificata, exista o serie de factori de risc potential moificabili. Adoptarea unui stil de viata sanatos prezinta aceeasi importanta ca pentru orice alta patologie. Administrarea medicamentelor doar la indicatia unui medic ne poate ajuta sa prevenim aparitia unor tulburari endocrine. Screeningul precoce si periodic precum si recunoasterea simptomatologiei sunt importante pentru a diagnostica si trata patologia endocrinologica.

Tratamentul tulburarilor endocrine

In multe dintre cazuri, tulburarile endocrine este posibil sa nu implice manifestari sau sa presupuna prezenta unor simptome usoare, care nu vor necesita tratament. In aceasta situatie este recomandata urmarirea periodica a evolutiei bolii, pentru a se intervenii atunci cand este necesar.

Totusi, in anumite situatii poate fi necesara corectarea dezechilibrului hormonal prin intermediul administrarii de hormoni sintetici sau poate fi utila inclusiv interventia chirurgicala sau radioterapia. Diagnosticarea si tratarea cauzei de baza a tulburarii endocrine va ameliora simptomele.

Complicatii ale tulburarilor endocrine

Desi cele mai multe dintre dezechilibrele endocrine sunt minore, iar progresul acestora este lent, anumite afectiuni endocrine pot duce la aparitia de complicatii de-a lungul timpului, care pot afecta procesele normale ale organismului. In cazurile in care sunt prezente diabetul, boala Addison si hipotiroidismul, in mod special, pot rezulta complicatii grave.

Complicatiile dezechilibrelor endocrine netratate sau slab controlate pot fi destul de grave si pot pune in pericol viata unei persoane. Riscul consecintelor grave poate fi redus la minim prin urmarea schemei de tratament recomandata de medic. Printre complicatiile  tulburarilore endocrine se enumera:
- anxietate sau insomnie
- coma
- depresie
- afectiuni cardiovasculare
- leziuni ale nervilor
- afectarea sau insuficienta de organ
- o calitate slaba a vietii.

-osteoporoza

-litiaza renala

-obezitate

-afectiuni oculare

-hipertensiune arteriala sau hipotensiune arteriala

-diabet zaharat sau hipoglicemii

-aritmii cardiace

-deces


Citeste si despre:

Varicocelul, afectiunea testiculara ce poate cauza infertilitate Tulburarile de crestere - cum le identifici si cand te adresezi medicului Tulburarile de alimentatie Cauzele durerii in mers – Osteonecroza (Necroza aseptica de cap femural - NACF) Recuperarea medicala pentru durerile lombare Toxina Botulinica – mai mult decat estetica: utilizari medicale in migrene, transpiratie excesiva si contracturi musculare Diabetul zaharat - cauze, simptome, tratament Pesticidele pot creste riscul de autism? Tulburarile de crestere la copii: terapiile hormonale si provocarile etice Factorii declansatori ai astmului bronsic Hipertiroidia – afectiunea care accelereaza metabolismul