Strategii de prevenire a gripei

Actualizat: 30 Octombrie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Esti in cautare de strategii care sa te apere de gripa din acest an? Vrei sa te feresti de simptomele pe care le provoaca gripa, precum febra, oboseala si dureri musculare? Conform cercetatorilor americani, intre 5 si 20% din populatie se imbolnavesc de gripa anual. Mai mult de 200.000 de persoane sunt spitalizate in fiecare an din cauza complicatiilor gripei, si aproximativ 36.000 de oameni mor anual din cauza acestei boli.

Cum se transmite gripa?

Gripa este cauzata de un virus care infecteaza nasul, gatul si plamanii. Acest virus se transmite de la o persoana la alta prin tuse si stranut. Virusul trece din plamani prin faringe si nas ajungand in aerul expirat, si de aici la persoanele sanatoase, care vor capata boala. Mai mult, simpla atingere a unei suprafete sau a unei persoane care are acest virus poate transmite boala, daca gestul este urmat de dusul mainii la ochi, nas sau gura.

Care este cea mai potrivita metoda de a preveni gripa?

Pentru a preveni gripa este bine sa te asiguri ca atat tu cat si toti membrii familiei tale va vaccinati impotriva gripei, aceasta fiind metoda principala de a preveni imbolnavirea. Vaccinarea este necesara deoarece nu exista un tratament eficient impotriva gripei si complicatiile acesteia pot fi foarte grave in unele cazuri, mai ales la copii, varstnici, cardiaci, diabetici, persoane cu afectiuni respiratorii si alte boli cronice.

Comunicati cu medicul dumneavoastra pentru a afla daca aveti voie sa faceti vaccinul anti-gripal. De asemenea, este indicat sa recomandati si celorlalti membri ai familiei sa isi faca vaccinul. Expertii americani recomanda efectuarea vaccinului pentru copiii intre 6 luni si 18 ani, precum si pentru adultii in varsta de peste 50 de ani. De asemenea se recomanda sa fie vaccinate persoanele cu afectiuni cronice, gravidele, persoanele institutionalizate, lucratorii din sistemul sanitar, ingrijitorii din crese si toti cei care vin in contact cu persoanele apartinand grupelor principale de risc.

Vaccinul anti-gripal poate avea efecte secundare?

Nu este cazul sa fiti ingrijorati in ceea ce priveste efectele secundare ale vaccinului anti-gripal. In marea majoritate a cazurilor, nu se inregistreaza reactii adverse, cu atat mai mult cu cat vaccinul este fabricat din virusuri moarte, nu din virusuri vii. Totusi, unele persoane pot acuza efecte adverse usoare precum febra moderata sau curgerea nasului dupa administrarea vacinului. Foarte putine persoane au acuzat alergii din cauza vaccinului. Intrebati-va medicul daca sunteti la risc pentru a dezvolta oricare dintre aceste reactii adverse ale vaccinului.

Ce este vaccinul nazal?

Va este frica de ace si de injectii? Exista alternativa reprezentata de vaccinul cu administrare nazala, sub forma unui spray. Acesta se poate administra persoanelor cu varsta cuprinsa intre 2 si 49 de ani, exceptand gravidele. Vaccinul sub forma de spray nazal contine virusuri vii atenuate. Chiar daca majoritatea celor carora li s-a administrat acest vaccin nu au acuzat efecte secundare, unele persoane pot acuza curgerea nasului, tuse sau dureri in gat.

Copiii carora li s-a administrat acest vaccin nazal pot face reactii adverse precum febra, voma, dureri musculare, cefalee sau curgerea nasului. Aceste efecte adverse minore sunt totusi mult mai putin intense decat simptomele gripei in sine, aceasta din urma putand conduce la absenteism de la locul de munca sau de la scoala si chiar cateva saptamani de oboseala reziduala dupa trecerea gripei.

Cum ii pot proteja de gripa pe membrii familiei mele ?

Pentru cele mai multe familii, cand unul dintre membri se imbolnaveste, virusul se poate transmite rapid si celorlalti membri, astfel incat gripa devine o „afacere familiala”. Dar nu este obligatoriu ca lucrurile sa se intample in acest fel nedorit! Inainte de a va pregati farmacia casei pentru a face fata gripei sezoniere, ar fi indicat sa cunoasteti cateva lucruri privitoare la preventia transmiterii gripei in cadrul familiei. Chiar daca pare greu de crezut, exista cativa pasi pentru a preveni extinderea gripei.

Iata aceste metode:
Strategia numarul 1: Dezinfectati suprafetele din bucatarie
Unde se pot ascunde bacteriile si virusurile in interiorul casei? In mod obisnuit, bucataria este locul preferat de germeni. Chiuveta sau blatul din bucatarie sunt pline de agenti patolgeni purtati de variatele alimente: carnea cruda, fructele de mare, ouale, fructele si legumele murdare. De fiecare data cand adaugati vesela murdara, cutite folosite sau bureti de vase in chiuveta germenii se pot imprastia in mediu: copiii si restul membrilor familiei isi spala mainile in chiuveta, spala paharele din care urmeaza sa bea, lasa jumatati de fructe pe blatul din bucatarie, tusesc si stranuta in aerul din bucatarie.

Iata cum puteti rezolva problema germenilor din bucatarie. Curatati chiuveta si blatul de bucatarie frecandu-le cu apa calda si sapun si apoi stergandu-le cu o solutie dezinfectanta sau de tipul inalbitorului. Expertii recomanda un sfert de ceasca de inalbitor cu continut de clor intr-un litru de apa rece ca si solutie dezinfectanta pentru curatarea bucatariei.

Inalbitorul este un dezinfectant ieftin si in acelasi timp si foarte eficient in distrugerea majoritatii bacteriilor, incluzand si Salmonella si E.Coli, bacteriile care cauzeaza afectiuni gastrointestinale. Inalbitorul omoara de asemenea si rinovirusurile, cele care dau raceala obisnunita si rotavirusurile, cauza principala a diareei la sugari. Dupa aplicarea solutiei de inalbitor lasati suprafetele sa se usuce pentru cateva minute.

De asemenea este important sa mentineti curata podeaua bucatariei, mai ales daca aveti copii mici care pot atinge podelele pline de germeni cu manutele. Copiii mici isi introduc in mod invariabil mainile in gura, astfel incat curatarea podelei previne imbolnavirea micutilor. Cosul de gunoi si buretele de baie necesita de asemenea atentie. Puteti turna solutie de inalbitor in cosul de gunoi de cateva ori saptamanal, lasati solutia sa actioneze timp de 5 minute si apoi rasturnati cosul si clatiti-l cu apa.

Pentu dezinfectia buretelui - cel mai mare rezervor de bacterii din bucatarie datorita faptului ca este mai intotdeauna ud – se recomanda sa il inmuiati in solutie de curatat vasele si sa il lasati apoi sa se usuce. De asemenea prosoapele trebuie schimbate cat mai des, deoarece acestea se pot contamina cu germeni ca urmare a stergerii mainilor murdare.

Specialistii recomanda ca toate obiectele din bucatarie sa fie curatate. Curatati deschizatorul de conserve, fundul de taiat alimente si cutitele de fiecare data dupa utilizare. Pentru a curata fundul de taiat alimente, uilizati o solutie formata prin dizolvarea a 2 lingurite de inalbitor la un pahar de apa, dupa fiecare contact cu carnea, pestele sau branza. Clatiti bine dupa dezinfectare.

Strategia numarul 2: Distrugerea gandacilor din baie
Orice suprafata din caminul dumneavoastra care sta umeda poate constitui un loc prielnic inmultirii bacteriilor. Aici amintim chiuveta din baie, podeaua, dulapul de baie, cada si toaleta. Utilizati o solutie pe baza de inalbitor sau o solutie dezinfectanta pentru suprafetele din baie de cel putin doua ori in fiecare saptamana, daca doriti sa mentineti germenii la un nivel minim. Acest lucru presupune stergerea podelei, a perdelelor si a dulapului de baie cu solutie dezinfectanta. Ganditi-va la lucrurile pe care membrii familiei le pot atinge in baie: praguri, chiuveta sau marginile cazii, toaleta si periutele de dinti. Toate acestea pot fi colonizate de catre germeni si necesita dezinfectie.

Stergeti cada cu un dezinfectant de cateva ori pe saptamana – sau chiar mai des, daca membrii familiei au gripa. Dezinfectati toaletele, capacul closetului si flotorul in mod periodic, si lasati capacul toaletei inchis dupa fiecare utilizare. Daca un membru al familiei este bolnav, tineti periuta sa de dinti separata de a celorlalti membri, intrucat periuta de dinti este o metoda frecventa de imprastiere a germenilor. Schimbati periuta cel putin o data la doua luni.

Strategia numarul 3: Acordati atentie si celorlalte unghere ale casei unde se pot ascunde virusurile

Odata ce ati curatat casa de majoritatea germenilor, sa ne uitam putin si in locurile unde bacteriile si virusurile pot ajunge cand cineva stranuta sau tuseste, locuri unde se pot inmulti nestingherite. Iata o lista a locurilor care trebuie curatate frecvent cu dezinfectant in sezonul gripei sau cand cineva din casa este contagios:
- telefonul si telefoanele mobile;
- pragurile;
- mouse-ul si tastatura calculatorului;
- telecomenzile de la televizor sau joystick-urile jocurilor video;
- jucariile copiilor sau ale suprafete pe care le ating copiii;

Desigur, si alte locuri pot necesita curatere frecventa, dar acestea anterior amintite sunt suficiente pentru a pastra sanatatea familiei tale. Asigurati-va nu doar ca veti curata aceste locuri cu dezinfectant, dar si ca le uscati bine, deoarece germenii se dezvolta foarte bine in locuri umede.

Strategia numarul 4: Adoptati obiceiuri de viata sanatoasa
In afara de distrugerea bacteriilor, se recomanda sa impartasiti tuturor membrilor familiei cateva obiceiuri de viata sanatoasa. Iata cateva dintre acestea:
- Acoperiti-va nasul si gura de fiecare data cand tusiti sau stranutati;
- Utilizati servetele cand suflati nasul, si apoi aruncati-le. Spalati-va pe maini de fiecare data;
- Spalati-va mainile in mod frecvent cu apa si sapun, pentru cel putin 15 secunde de fiecare data, pentru a va asigura ca germenii sunt indepartati de la suprafata pielii; acordati atentie uscarii mainilor;
- Incercati sa duceti cat mai putin cu putinta mana la nas, ochi sau gura;
- Daca nu sunteti aproape de o sursa de apa, utilizati un gel dezinfectant pe baza de alcool sau servetele pentru maini pentru a va dezinfecta (alcoolul etilic distruge bacteriile).

Strategia numarul 5: Ingrijiti-va sanatatea!
La fel de importanta precum masurile de prevenire a gripei este si ingrijirea propriei sanatati. Asigurati-va ca atat dumneavoastra cat si ceilalti membri ai familiei aveti o alimentatie echilibrata, bogata in substante nutritive, ca beti indeajuns de multe lichide, ca dormiti indeajuns de mult si ca faceti zilnic sport. Pastrarea sanatatii sistemului imun este importanta pentru prevenirea contractarii gripei sau a altor afectiuni de sezon.

Pot fi medicamentele antivirale administrate pe parcursul gripei?

Chiar si utilizand aceste strategii dovedite care tin gripa departe de caminul dumneavoastra, exista intotdeauna posibilitatea contaminarii, nu putem fi total feriti de gripa. De aceea este bine sa fiti informati cu privire la existenta medicamentelor antivirale pe care medicul dumneavoastra vi le poate prescrie daca aveti simptome de gripa. Daca aceste medicamente sunt administrate in primele 48 de ore de la aparitia primelor simptome, manifestarile gripei se pot reduce ca si intensitate si durata.

Dar mai functioneaza medicamentele antivirale daca avem deja gripa?
Raspunsul: este foarte posibil sa dea rezultate. Intrebati-va medicul cu privire la medicamentele antivirale care va pot usura simptomele. Medicul trebuie alertat la primele semne de imbolnavire. Exista doar o fereastra scurta de timp in care administrarea medicamentelor antivirale poate avea efect, si de aceea este foarte important ca medicul sa se asigure ca simptomele pe care le aveti se datoreaza cu adevarat gripei, si nu unei alte afectiuni medicale.


Citeste si despre:

Efectele cardiovasculare ale medicamentelor psihotrope Gripa: e mai bine sa o previi, nu astepta sa o tratezi! Viata in scaunul cu rotile Alaptarea Durerea in gat Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Boli ale plamanilor si respiratorii Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta Cele 10 beneficii ale apei pentru sanatate Miocardita, inflamatia muschiului inimii 9 alimente recomandate cand aveti gripa