Echinaceea: prim remediu naturist impotriva gripei!

Actualizat: 26 Noiembrie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Atat radacinile cat si florile de echinaceea constituie un remediu excelent impotriva virozelor respiratorii, gripei, bronsitelor si a altor infectii. Aceasta planta medicinala, de provenienta americana, este folosita de foarte mult timp datorita proprietatilor sale antifungice si de fortificare a sistemului imunitar, ajutand astfel la scurtarea duratei de manifestare a afectiunilor.

Frunzele, florile si radacinile de echinaceea sunt folosite la producerea suplimentelor nutritionale, tincturilor sau ceaiurilor.

Planta "echinaceea" creste in SUA si Canada, unde se gasesc 9 specii ale acestei plante, printre cele mai comune fiind: purpurea, angustifolia si pallida.

Cu toate ca echinaceea este o planta cu traditie in fortificarea sistemului imunitar, sunt cercetatori care sustin tocmai contrariul, inclusiv ca aceasta nu previne nici macar raceala comuna, dar sa mai ajute la tratarea acesteia. Ii informam pe toti acesti cercetatori ca pana acum nu au fost realizate studii importante pentru identificarea avantajelor si dezavanjatelor administrarii de echinaceea in diferite forme, motiv pentru care singurul adevar plauzibil este cel spus de oamenii care in mod frecvent fac cure cu echinaceea!

Indicatii medicale

Echinaceea poate fi achizitionata sub diverse forme (capsule, tincturi, extracte, ceaiuri etc), iar in Germania au fost inregistrare nu mai putin de 40 de produse diferite pe baza de echinaceea.

Utilizata pe o perioada indelungata echinaceea ajuta la prevenirea infectiilor si la intarirea sistemului imunitar. De asemenea, tincturile de echinaceea sunt utilizate astazi la tratarea gripei, virozelor respiratorii, sindromului de oboseala cronica si chiar SIDA.

Studiile au arata ca echinaceea stimuleaza in mod natural sistemul imunitar, prin cresterea activitatiii celulelor albe, ridicarea nivelului de interferon si stimularea celulelor sanguine sa distruga microbii. De asemenea, echinaceea stimuleaza producerea enzimelor care ajuta organismul sa lupte impotriva cancerului si a altor afectiuni severe.

Mai mult, echinaceea este utilizata ca imunostimulat, fiind recomandata persoanelor cu leziuni cutanate recurente, cum ar fi arsurile, dar si ca tonic hepatic, avand capacitatea de a reduce efectele secundare cauzate de toxicele din mediu.

Echinaceea si prevenirea gripei

Raceala sau gripa sunt infectii virale ale tractului respirator. Simptomele comune caracteristice racelii sunt: febra, cefaleea, durerile musculare si oboseala.

La ora actula sindromul gripal se afla intr-o "criza de vindecare" prin intermediul medicinii naturale. Deoarece virusurile gripale pot deveni rezistente la tratamentele medicamentoase cu antihistamine si aspirina, administrarea unui tratament alternativ poate fi mai benefic, iar rezultatele pozitive nu vor intarzia sa apara.

Infectiile virale pun in pericol protectia naturala a organismului, fapt care poate conduce la aparitia frecventa a acestor afectiuni pe viitor. Fie ca este vorba despre o banala raceala sau gripa, rezistenta virusului la medicamente conduce la intarzierea vindecarii, insa suplimentarea tratamentului cu remedii alternative si cu o atitudine pozitiva grabeste procesul de vindecare. Astfel, indiferent care este afectiunea de care suferim este indicat sa nu renuntam la activitatea fizica deoarece numai astfel contribuim la intarirea sistemului imunitar si la eliminarea toxinelor din organism.

Un bun tratament homeopat va include plante medicila care stimuleaza sistemului imunitar, decongestionante, stimulante respiratorii si diaforetice pentru eliminarea toxinelor din organism prin transpiratie, dar si antivirale.

Pe langa echinaceea sunt multe alte plante medicinale, minerale, vitamine si suplimente nutritionale despre care se stie ca ajuta la ameliorarea simptomelor gripei comune. Printre acestea se regasesc: eucaliptul, usturoiul, mierea, lamaia, menta, vitamina C si zincul.

Efecte secundare

In ciuda popularitatii acestei plante si a beneficiilor demonstrare sunt cercetatori care sustin ca echinaceea nu ajuta la ameliorarea sau tratarea racelilor, deoarece acestea nu au fost demonstrate prin studii clinice de specialitate. Totusi, trebuie mentionat ca in pofida acestor semne de intrebare riscurile administrarii echinacei, sau a altor plante medicinale sunt infime!

Cel mai frecvent si mai grav efect secundar dat de echinaceea sunt deranjarile la stomac.

Se expun unui risc mai mare persoanele care prezinta reactii alergice la echinaceea sau la alte plante din aceeasi familie: margarete, crizanteme. De asemenea, nu este indicata o cura cu echinaceea persoanelor care sufera de boli cardiovasculare sau care urmeaza un tratament cu antifungice, deoarece internactiunea echinacei cu aceste medicamente poate conduce la aparitia bolilor hepatice.

Deci, pentru a evita orice fel de complicatii cel mai bun tratament homeopat este cel recomandat de medicul specialist. Este adevarat ca riscurile la care ne expunem cand urmam un tratament alternativ "dupa ureche" nu sunt la fel de semnificative ca in cazul tratamentelor medicamentoase, insa orice lovitura asupra lantului natural al organismului poate conduce in viitor la un dezechilibru, sau mai grav la o boala.

Plante medicinale pentru tratarea gripei

Planta medicinala Tratament Mod de administrare

Echinaceea
antifungic capsule, tinctura
Soc antiviral tinctura, capsule, ceai
Usturoi antifungic usturiu intreg, crud
Feriga refrigerant ceai
Scoarta de salcie alba imunomodulator, antiinflamator ceai, capsule, tinctura
Ghimbir antigripal ceai
Coada soricelului antifungic ceai, tinctura

Suplimentele cu echinaceea

Echinaceea poate fi achizitionata in diferite forme: capsule, tincturi, extracte, ceaiuri etc. Aceasta planta medicinala este utilizata frecvent la conceperea suplimentelor nutritionale recomandate pentru intarirea sistemului imunitar. Ca si celelalte suplimente si cele cu echinaceea vor fi depozitate in locuri racoroase si uscate, deci, departe de lumina si umiditate.

Efecte secundare

Daca este administrata corespunzator efectele secundare sunt minine! Printre reactiile adverse raportate se afla: deranjari la stomac, dureri de cap, dureri in gat, somnolenta sau eruptii cutanate. De asemenea, echinaceea poate provoca reactii alergice; cele mai vulnerabile persoane sunt cele cu astm sau alergice la anumite flori: crini, crizanteme etc.

Efecte secundare severe apar atunci cand echinaceea este administrata injectabil iar persoana in cauza sufera de lupus eritematos sistemic, artrita reumatoida, sau infectia cu HIV.

Interactiunea cu alte medicamente

Daca urmati in mod regulat un tratament prescris de medic, mai ales cu medicamente care slabesc sistemul imunitar, este indicat consultul medical inainte de a incepe un tratament cu suplimente pe baza de echinaceea. De asemenea, echinaceea conduce la aparitia afectiunilor hepatice care este administrata concomitent cu antidepresive, sedative, calmante etc.

Doze si mod de administrare

Ceaiul de echinaceea nu are un gust teribil de bun, din acest motiv adesea aceasta este administrata sunt forma de tincturi sau capsule.

De retinut!
Terapia cu ceaiuri si tincturi este mai eficienta decat cu planta pudra in capsule.

Pentru raceala sau infectie cu virus gripal se recomanda 1 lingurita cu tinctura de echinaceea la fiecare 1-3 ore, sau 1-2 capsule la fiecare 2-3 ore in primele 2 zile. Dupa care se reduce doza la 2 lingurite cu tinctura sau 6 capsule de echinaceea pe zi.

In cazul infectiilor cronice se recomanda administrarea a 1/2 lingurita cu tinctura sau 2 capsule de echinaceea, de 3 ori pe zi timp de 3 saptamani, se face pauza o saptamana, dupa care tratamentul este reluat.

Regula!
Eficienta echinaceei este maxima daca este administrata timp de 10 zile de la manifestarea primelor simptome.


Citeste si despre:

Consumati prea multa cofeina? Aflati simptomele abuzului Tratarea congestiei nazale si a presiunii sinusurilor Raceala si gripa - oamenii de stiinta au separat fictiunea de adevar Pregatiti-va pentru bolile din sezonul rece Alimentatia corecta pe timp de iarna Delfino Romania – manifest pentru sanatatea ta Analiza materialului seminal (spermograma) Sindroame gripale Cum ne putem proteja de virozele respiratorii 8 remedii pentru ameliorarea durerii in gat 9 alimente recomandate cand aveti gripa