Vremea aspra datorata anotimpului rece, aerul uscat din interior si obiceiul de a atinge buzele in mod constant cu limba pot favoriza uscarea buzelor prin provocarea de umiditate. Rezultatul este craparea buzelor, asprirea lor, sensibilitatea.
A avea buzele sanatoase in timpul iernii este intr-adevar un aspect dorit de foarte multe persoane. Aveti tendinta de a avea buzele foarte uscate si crapate in fiecare iarna.
Cu toate acestea, in aceasta iarna totul va fi diferit daca urmati cativa pasi foarte benefici. Pielea de pe buzele dumneavoastra este foarte subtire si nu are glande uleioase pentru a preveni uscarea lor, deci este foarte important sa le mentineti sanatoase.
Chiar si cel mai scump ruj nu poate vindeca uscaciunea buzelor. Protejarea buzelor de uscare nu este importanta doar pentru aspectul lor estetic, dar cel mai important este pentru sanatatea dumneavoastra. Buzele crapate pot produce infectii bacteriene, leziuni herpetice si alte probleme. Acestea vor afecta zambetul si deterioreaza stima de sine, totodata.
Exista diferite motive pentru buzele crapate, dar sunt cateva cauze ce sunt extrem de frecvente la orice persoana:
a. Schimbarile de vreme – cald sau frig;
b. Imbatranirea joaca un rol foarte important in existenta buzelor uscate;
c. Muscatul buzelor duce la sangerari si buze crapate;
d. Linsul buzelor este cel mai rau obicei;
e. Buzele ce sunt atinse cu degetele vor transfera bacteriile de pe maini pe buze, cauzand infectii (agraveaza astfel si buzele crapate);
f. Deshidratarea;
g. Utilizarea produselor chimice excesive (ruj de buze);
h. Orice forma de alcool poate provoca iritarea pielii;
i. Orice produs cu conservanti chimici;
j. Rujul lasat pe buze pe timpul noptii;
k. Utilizarea balsamurilor de buze cu alcool, retinol si mentol.
Pentru o umiditate de lunga durata pe buze, acestea trebuie tratate din exterior, precum si din interior. Este extrem de important sa consumati apa in fiecare zi.
Acest lucru va mentine buzele hidratate pe interior. Daca dieta dumneavoastra are un nivel scazut de vitamina B, sunteti predispusi la aparitia buzelor crapate. Inclusiv carnea rosie, cerealele fortificate, laptele degresat, branza elvetiana, ouale si tofu vor aduce o mare schimbare pentru buze.
Cele mai importante aspecte pentru a proteja buzele dumneavoastra sunt:
1. Renuntati la fumat, altfel buzele isi vor pierde culoarea si textura;
2. Pastrati-va intotdeauna buzele hidratate prin aplicarea unui balsam natural de buze;
3. Aplicati balsam de buze inainte de a merge la culcare;
4. Lingerea buzelor este un obicei prost. Da, se poate spune ca acest lucru poate hidrata pielea buzelor, dar situatia se poate agrava. Vantul va usca buzele intr-un minut si trebuie sa repetati procedeul de multe ori. Acest proces este fara sfarsit si poate deveni o conditie majora. Deci, este mai bine sa le mentineti hidratate cu un balsam de buze.
5. Pentru sezonul de iarna, trebuie sa alegeti balsamuri de buze cu agenti de hidratare suplimentari. Cele mai bune balsamuri de buze sunt cele care au un efect de lunga durata. Ele vor pastra buzele hidratate pentru o perioada mai lunga de timp. Acesta este un avantaj suplimentar in cazul in care balsamul dumneavoastra de buze contine SPF.
6. Chiar daca aveti alergie la o anumita pasta de dinti sau apa de gura, acestea ar putea fi unele lucruri pe care ati putea da vina pentru pielea aspra sau roseala buzelor. Incercati ca timp de cateva zile sa nu va mai spalati pe dinti cu aceeasi pasta sau sa folositi apa de gura pentru a vedea daca problema dispare. De asemenea, clatiti bine gura dupa periaj.
Balsamurile de buze care contin urmatoarele ingrediente sunt ideale pentru protejarea buzelor:
a. Untul de Shea – actioneaza ca un obstacol natural impotriva soarelui, continand alantoina, care este un agent de vindecare. Acesta este cel mai bun ingredient pentru a avea un bun balsam de buze. Ofera si un efect calmant buzelor.
b. Aloe Vera – este format din agenti anti-inflamatori si anti-bacterini ce protejeaza pielea de orice fel de infectie. Aloe Vera este foarte linistitoare si hidratanta, atunci cand este aplicata pe buze.
c. Glicerina – este benefica pentru a face pielea moale si detine agenti care se leaga de umiditate.
d. Uleiul de Jojoba – este unul dintre cele mai bune uleiuri nutritive pentru piele. Inmoaie si lubrifiaza pielea, atunci cand se aplica.
e. Vitamina E – este un puternic agent antioxidant si hidratant. Vitamina E protejeaza buzele de razele soarelui.
f. Uleiul de cocos – amelioreaza pielea uscata si mancarimile. De asemenea, catifeleaza si hidrateaza buzele.
g. Ceara de albine – este un balsam non-alergic cutanat, care hidrateaza si hraneste pielea. Este compusa din agenti anti-inflamatorii si anti-bacterieni ce pazesc si protejeaza pielea.
h. Vitaminele A si D – sunt complexe din vitamina pro-active, care sunt prietenoase cu pielea dumneavoastra. Ele contin acizi grasi, ce sunt usor de absorbit de piele. Ajuta in calmarea si vindecarea pielii.
7. Daca, de obicei, folositi ruj zi de zi, alegeti unul care are ingrediente hidratante. Cel mai important lucru este ca rujul sa fie evitat, mai ales in sezonul rece. In schimb, aveti posibilitatea sa utilizati un balsam hidratant de buze, cu o tenta de culoare asemanatoare buzelor dumneavoastra.
Secretele pentru a avea buzele sanatoase si moi exista cu ajutorul diferitelor produse ce se pot realiza acasa. Aceste cai sunt ieftine, cu siguranta disponibile si accesibile in orice moment. Daca utilizati aceste sfaturi secrete, buzele dumneavoastra vor arata hidratate si sanatoase, chiar si fara ajutorul rujurilor sau balsamurilor de buze. Deci, incercati aceste solutii simple pentru a vindeca buzele si bucurati-va de o umiditate de durata:
a. Mierea de albine – utilizarea mierii de albine pentru a hidrata buzele este cel mai bun remediu. Trebuie sa aplicati miere de albine seara, inainte de a merge la culcare. Aceasta este perfecta pentru curatarea buzelor. Cu mierea de albina se vindeca si buzele inchise la culoare, cele care sunt expuse la soare.
b. Ghee – are acelasi efect pe buze la fel ca si mierea. Aveti nevoie de aplicarea catorva picaturi de ghee pe buzele dumneavoastra, inainte de a merge la culcare. Acest lucru va oferi buzelor un aspect moale si neted, intr-un timp foarte scurt.
c. Ceaiul verde – cel mai vechi remediu care ar putea fi facut de acasa este folosirea pliculetelor de ceai verde. Folositi un plic de ceai verde pentru buzele crapate timp de 4-5 minute. Aveti nevoie sa faceti acest lucru zi de zi pentru a creste umiditatea buzelor dumneavoastra. Acesta este cel mai bun remediu natural folosit pentru a vindeca buzele crapate.
d. Sucul de lamaie – acest remediu va ajuta la prevenirea imbatranirii pielii. Acesta hraneste pielea sensibila a buzelor, lasandu-le moi. Luati un castron mic si amestecati o lingurita de lapte cu trei picaturi de suc de lamaie, apoi puneti vasul in frigider timp de o ora. Scoateti amestecul si aplicati pe si in jurul buzelor, inainte de a merge la culcare. Daca repetati acest procedeu timp de trei zile, veti observa cele mai bune rezultate vizibile. Puteti continua in fiecare zi pentru prevenirea imbatranirii pielii buzelor.
e. Apa de trandafiri si glicerina – ofera pielii stralucire in cazul in care este utilizata regulat. Aveti nevoie de o lingura de glicerina si apa de trandafiri. Masurarea poate varia in functie de nevoia fiecarei persoane. Aveti nevoie de cantitati egale din ambele ingrediente. Se amesteca impreuna si se aplica amestecul pe buze, precum si pe intreaga fata, inainte de a merge la culcare. Rezultate uimitoare vor aparea in maximum cinci zile.
f. Glicerina si mierea – Mierea si glicerina va vor ajuta in prevenirea ridurilor si a pielii uscate. Aveti nevoie de o lingurita de miere si cateva picaturi de glicerina. Aplicati acest amestec pe buze si lasati-l timp de 15 minute. Spalati apoi cu apa. Aplicati cateva picaturi de glicerina din nou si lasati masca peste noapte. Acest sfat este extrem de util si previne craparea buzelor.
g. Uleiul de jojoba – Acest remediu ofera un aspect natural instant pentru buzele crapate grav. Tot ce trebuie sa faceti este sa luati cateva picaturi de ulei de jojoba si sa-l aplicati pe zona afectata. Pastrati-l pe buze timp de 15 minute. Uleiul de jojoba va ajuta la o recuperare rapida a buzelor. Acestea vor reda hidratare buzelor dumneavoastra. Uleiul de jojoba mai ajuta si la construirea de noi celule ale pielii, ce vor repara imediat pielea.
h. Castravetele – este o leguma benefica. Aveti nevoie de un castravete decojit si zdrobit. Extrageti sucul si aplicati-l pe buzele dumneavoastra. Lasati-l pe buze timp de 20 de minute si spalati apoi. Veti vedea o diferenta majora, daca utilizati acest remediu in mod regulat.
i. Apa de trandafir si miere – acest remediu va ajuta in prevenirea fisurilor de pe buze si actioneaza ca o minunata crema hidratanta. Toate elementele din apa de trandafir si miere se unesc pentru a vindeca pielea. Aveti nevoie de un castron mic in care turnati o lingurita de apa de trandafir. Adaugati o lingurita de miere si amestecati impreuna. Aplicati acest remediu pe buze si lasati-l timp de 15 minute. Spalati apoi cu apa si lasati sa se usuce. Faceti acest lucru in mod regulat in fiecare zi, pana cand ajungeti la concluzia ca buzele sunt moi si fine.
j. Curatarea cu zahar – puteti exfolia buzele folosind un curatator bun. Chiar si o perie mica va duce la eliminarea celulelor moarte de pe buze. Dar cel mai bun curatator pentru buze este zaharul. Puteti lua o jumatate de lingurita de zahar si amestecati-o cu doua picaturi de ulei de masline. Frecati buzele usor cu acest amestec. Dupa 4-5 minute de la aplicare puteti spala buzele cu apa. Aplicati un balsam de buze dupa ce ati sters buzele cu o batista curata. Acest remediu va face ca buzele sa devina mai stralucitoare si mai moi decat inainte.
Diferiti factori din interior sau din exteriorul corpului pot usca si crapa buzele. Bauturile au multe beneficii pentru intreg corpul. Un beneficiu este lupta impotriva deshidratarii ce conduce la buze crapate. Utilizarea unui umidificator de interior ofera umiditate buzelor si pielii. Este perfect atat la locul de munca, cat si la domiciliu, in special in timpul anotimpului rece.
De preferat, se poate porni pe timp de noapte pentru a avea pielea buzelor umeda.
Sezonul de iarna poate presupune un timp liber pentru toata lumea, din cauza vremii reci si a diferitelor tipuri de gripa ce apar in acest anotimp. Cu toate acestea, tot trebuie sa mergeti la locul de munca, sa aveti grija de copii si sa faceti treburile din fiecare zi. Incercati sa va rasfatati propriile buze cat de mult puteti, cu toata bunatatea acestor remedii. Astfel, pielea buzelor va deveni neteda. Bucurati-va de buze hidratate in aceasta iarna.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.