Top 9 lucruri surprinzator de bune

Actualizat: 26 Iunie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


V-ati saturat deja sa vi se spuna ce trebuie sa mancati, sa beti si sa faceti? Aceasta este ziua dumneavostra norocoasa!

Iata 9 lucruri despre care oamenii nu au o parere prea buna, fiindca sunt omise beneficiile pe care acestea le au pentru sanatate.

Inghetata

Inghetata este un produs alimentar cu indice glicemic mic. Acest lucru inseamna ca zaharul se elibereaza lent din compozitia acestuia, iar senzatia de satietate dupa ce este mancata o inghetata dureaza mai mult decat situatia intalnita in cazul unui aliment cu un indice glicemic mare. Din acest motiv, probabil o sa va fie mai putina foame dupa ce mancati inghetata.

75 grame de inghetata contine doar 114 calorii, comparativ cu o felie de branza, care are 511 calorii. In plus, inghetata este fabricata din lapte care contine mai multe substante nutritive esentiale, dar si vitamine. O ceasca de lapte reprezinta 30% din totalul zilnic recomandat pentru o persoana. Alti nutrienti care se pot regasi in compozitia inghetatei sunt: biotina, iodul, potasiul, seleniul, vitaminele A, B12, D si K. Studiile arata o posibila legatura intre consumul de lapte si scaderea riscului de hipertensiune arteriala, boli coronariene, cancer colorectal. Interesant este ca in secolul V i.Hr. grecii vindeau conuri de zapada cu fructe si miere in pietele din Atena.

Mizerie

Mizeria este din nou in voga. Amintiti-va de zilele cand erati copii si va jucati in gunoi, cand serveati produsele alimentare cu mainile goale, fara ca acestea sa fie ambalate individual. Se pare ca in acea perioada erati mai sanatosi decat in zilele moderne in care se pune accent pe steril.

Expunerea in copilarie la bacterii, virusuri si paraziti scade probabilitatea imbolnavirilor in contact cu murdaria. Cercetarile au demonstrat ca micutii care cresc cu un caine in casa sunt mai putini susceptibili de a suferi de alergii si ca, interactiunile sociale regulate pot reduce riscul aparitiei leucemiei cu pana la 30%. Nu ignorati aceste statistici: aruncati produsele antibacteriene si murdariti-va! Interesant este ca exista de 10 ori mai multe celule bacteriene in corpul uman decat numarul celulelor umane. Marea majoritate a acestora sunt inofensive.

Stresul

Stresul este considerat in unanimitate un lucru rau, dar ceea ce majoritatea oamenilor nu stiu este ca un nivel rezonabil de stres contribuie la pastrarea sanatatii. In doze scazute, stresul ajuta la stimularea sistemului imunitar al organismului. In prima etapa de stres (in care se produce o reactie de genul lupta sau fugi) organismul produce cortizol, un hormon care ajuta la lupta impotriva stresului si ofera multe beneficii organismului.

Stresul poate da un sentiment de implinire, situatie numita eustres sau stres pozitiv. Interesant este faptul ca termenul de stres si proprietatile mentale ale acestuia nu au fost cunoscute inainte de 1950. Pana in acel moment se facea referirea doar la dificultati sau la constrangeri.

Cafeina

Cafeaua nu este doar gustoasa, este un stimulent usor care are multiple utilizari medicale. Cofeina contine un relaxant muscular care este benefic pentru persoanele cu tulburari bronsice, care poate atenua simptomele astmului. In plus, cafeina elibereaza o serie de acizi grasi in fluxul sanguin care au rol de combustibil pentru muschi.

Se pare ca singurul efect grav advers rezultat in urma consumului excesiv de cofeina este scaderea numarului de kilograme - un pericol daca suferiti de anorexie. Cofeina ar trebui sa fie evitata de catre persoanele cu incontinenta fecala, deoarece slabeste muschii sfincterului anal. Cofeina poate fi toxica pentru animale, in mod special pentru caini, cai si papagali. Ea are un efect mult mai important asupra paianjenilor decat asupra oamenilor.

Vin rosu

Vinul rosu contine o serie de substante chimice numite polifenoli (numite o data vitamina P), care s-a demonstrat ca ofera diverse beneficii pentru sanatate. Acestia reduc riscul bolilor de inima si cancer. S-a dovedit ca vinul este un agent antibacterian eficient de lupta impotriva tulpinilor de streptococcus (care se gaseste cel mai des in cavitatea bucala a oamenilor), care poate ajuta la reducerea infectiilor.

Unele soiuri de vin sunt si mai sanatoase: Cabernet Sauvignon reduce riscul aparitiei bolii Alzheimer. In plus, vinul este bogat in antioxidanti care joaca un rol imens in mentinerea starii de sanatate a organismului uman. Vinurile care au cele mai multe efecte pozitive se gasesc in sudul Frantei si regiunea Sardinia din Italia. Vinul este originar din Israel, Georgia si Iran, inainte de anul 6000 i.Hr.

Ciocolata

In urma cercetarilor recente care au studiat rolul ciocolatei asupra sanatatii, se pare ca aceasta poate fi considerata un panaceu, iar in plus are si un gust deosebit. Ciocolata neagra imbunatateste starea generala de sanatate, stimuleaza functia sistemului circulator, a creierului, previne tusea, diarea si este chiar un agent anticancer. Ca si cafeaua este toxica pentru animale.

Pe masura ce o tableta de ciocolata este topita in gura, activitatea creierului se intensifica si bataile inimii sunt mai intense decat in cazul unui sarut pasional, iar efectul dureaza de patru ori mai mult dupa incetarea activitatii. Consumul in cantitati mici si regulate de ciocolata diminueaza valorile colesterolului si riscul aparitiei unui atac de cord.

Bere

Consumul moderat de bere a fost asociat cu un risc redus de boli de cap, accident vascular cerebral si declin mental. In plus, drojdia de bere (utilizata in productia berii) contine mai multe substante nutritive: magneziu, seleniu, potasiu, fosfor, biotina si vitamina B. Din acest motiv berea mai este denumita painea lichida. In urma unui studiu japonez s-a constatat ca berea fara alcool are puternice proprietati anticancer. Contrar credintei populare, burta de bere nu este rezultatul consumului de bere, ci mai degraba a consumului excesiv de alimente si a lipsei de exercitii fizice.

Fumatul

Unele dintre efectele terapeutice ale nicotinei sau fumatului se numesc paradoxurile fumatorilor. Fumatorii, de exemplu, au mai rar nevoie de perfuzie dupa o angioplastie, riscul de colita ulcerativa este mai redus si chiar incetineste dezvoltarea sarcomului Kaposi.

Suprinzatoare este conexiunea dintre fumat si diminuarea astmului alergic. Exista studii conform carora fumatorii au un risc semnificativ mai redus de a dezvolta Alzheimer si Parkinson. Nicotina este in prezent investigata ca tratament pentru ADHD si schizofrenie. Interesant este ca fumatul este o practica veche de cel putin 5000 de ani.


Citeste si despre:

Este ciocolata benefica pentru sanatate? 7 beneficii ale exercitiilor fizice regulate Masajul terapeutic - beneficii si riscuri Aloe vera: beneficii si intrebuintari Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Beneficii oferite de consumul de soia 10 beneficii surprinzatoare ale sexului Fasolea alba. Beneficii pentru sanatate Sucul de cirese - riscuri si beneficii pentru sanatate Beneficiile pentru sanatate ale orzului