Stresul - dusmanul zilelor noastre

Actualizat: 17 Noiembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Introducere


Pe zi ce trece tot mai multi dintre noi ne confruntam cu asa zisul nostru dusman-stresul. Stresul este o reactie normala pe care corpul o are atunci cand apar schimbari in viata noastra, care are ca rezultat raspunsuri fizice, emotionale si intelectuale. Antrenamentul pentru managementul stresului va poate ajuta sa faceti fata schimbarilor intr-un mod mai sanatos.

Ce este stresul?

Cand ne aflam intr-o situatie neplacuta sau asupra unei schimbari din viata noastra, apare stresul. Stresul este o reactie umana normala care se intampla tuturor. De fapt, corpul uman este proiectat sa experimenteze stres si sa reactioneze la acesta intr-un fel sau altul. Cand experimentezi schimbari sau provocari (stresori), corpul tau produce raspunsuri fizice si mentale. Acesta este stresul.

Raspunsurile la stres va ajuta corpul sa se adapteze la situatii noi. Stresul poate fi pozitiv, tinandu-ne atenti, motivati si pregatiti sa evitam pericolul. De exemplu, daca urmeaza un test important, un raspuns la stres ar putea ajuta corpul sa lucreze mai mult si sa ramana treaz mai mult timp. Dar stresul devine o problema atunci cand factorii de stres continua fara alinare sau perioade de relaxare, atunci stresul ne poate face sa decadem mult in activitatile pe care le desfasuram.

Care sunt cauzele?

Evenimentele majore comune de viata care pot declansa stres includ:
• probleme de munca sau pensionare
• lipsa de timp sau de bani
• doliu
• probleme de familie
• maladie
• mutarea in casa noua
• relatii, casatorie si divortul

Alte cauze de stres raportate frecvent sunt:
• avort sau pierderea sarcinii
• conducerea in trafic intens sau teama de un accident
• frica de crima sau probleme cu vecinii
• sarcina si a deveni parinte
• zgomot excesiv, supraaglomerare si poluare
• incertitudine sau asteptarea unui rezultat important

Ce se intampla cu organismul in timpul stresului?

Sistemul nervos autonom al corpului controleaza ritmul cardiac, respiratia, modificarile vederii si multe altele. Raspunsul sau la stres incorporat, „raspunsul lupta sau fugi”, ajuta organismul sa faca fata situatiilor stresante.

Cand o persoana are stres pe termen lung (cronic), activarea continua a raspunsului la stres cauzeaza uzura corpului. Se dezvolta simptome fizice, emotionale si comportamentale.

Simptome

Simptomele fizice ale stresului includ:

-Dureri gastrice.
-Durere in piept sau senzatia ca inima iti bate repede.
-Epuizare sau probleme cu somnul.
-Dureri de cap, ameteli sau tremuraturi.
-Tensiune arteriala crescuta.
-Tensiune musculara sau strangere a maxilarelor.
-Probleme de stomac sau digestive.
-Probleme la sex.
-Sistem imunitar slab.

Stresul poate duce la simptome emotionale si mentale precum:
-Anxietate sau iritabilitate.
-Depresie.
-Atacuri de panica.
-Tristee.

Adesea, persoanele cu stres cronic incearca sa-l gestioneze cu comportamente nesanatoase, inclusiv:
-Consumul de alcool prea mult sau prea des.
-Jocuri de noroc.
-Supraalimentarea sau dezvoltarea unei tulburari de alimentatie.
-Participarea compulsiva la sex, cumparaturi sau navigare pe internet.
-Fumat.
-Folosind droguri.

Cum este diagnosticat stresul?

Stresul este subiectiv - nu poate fi masurat cu teste. Doar persoana care se confrunta cu aceasta poate determina daca este prezenta si cat de grav se simte. Un specialist de asistenta medicala poate folosi chestionare pentru a intelege stresul dumneavoastra si modul in care acesta va afecteaza viata.

Daca aveti stres cronic, specialistul dumneavoastra de asistenta medicala poate evalua simptomele care rezulta din stres. De exemplu, hipertensiunea arteriala poate fi diagnosticata si tratata.

Strategii pentru ameliorarea stresului

Nu poti evita stresul, dar il poti impiedica sa devina coplesitor prin practicarea unor strategii zilnice. Aceste cateva sfaturi pot sa va ajute in a controla reactiile la stres:

-Faceti miscare atunci cand simtiti ca apar simptome de stres. Chiar si o scurta plimbare va poate stimula starea de spirit.
-La sfarsitul fiecarei zile, ganditi-va la ceea ce ati realizat, nu la ceea ce nu ati facut.
-Stabiliti obiective pentru ziua, saptamana si luna urmatoare. Avand un plan bine pus la punct va va ajuta sa va simtiti mai controlat asupra momentului si asupra sarcinilor pe termen lung.
-Luati in considerare sa discutati cu un terapeut sau cu specialistul dumneavoastra de asistenta medicala despre grijile dumneavoastra.

Modalitati de a preveni stresul

Multe strategii zilnice va pot ajuta sa tineti stresul la distanta:
-Incercati activitati de relaxare, cum ar fi meditatia, yoga, tai chi, exercitiile de respiratie si relaxarea musculara. Programele sunt disponibile online, in aplicatiile pentru smartphone si in multe sali de sport si centre comunitare.
-Ai grija de corpul tau in fiecare zi. Mancarea corecta, exercitiile fizice si somnul suficient va ajuta corpul sa gestioneze mult mai bine stresul.
-Ramaneti pozitiv si exersati recunostinta, recunoscand partile bune ale zilei sau vietii tale.
-Accepta ca nu poti controla totul. Gasiti modalitati de a renunta la griji in legatura cu situatiile pe care nu le puteti schimba.
-Invata sa spui „nu” responsabilitatilor suplimentare atunci cand esti prea ocupat sau stresat.
-Ramaneti conectat cu oameni care va tin calm, va fac fericit, ofera sprijin emotional si va ajuta cu lucruri practice. Un prieten, un membru al familiei sau un vecin poate deveni un bun ascultator sau poate impartasi responsabilitatile, astfel incat stresul sa nu devina coplesitor.

Cat dureaza stresul pentru o persoana?

Stresul poate fi o problema pe termen scurt sau o problema pe termen lung, in functie de ce se schimba in viata ta. Folosirea regulata a tehnicilor de gestionare a stresului va poate ajuta sa evitati majoritatea simptomelor fizice, emotionale si comportamentale ale stresului.

Cand ar trebui sa vorbesc cu un medic despre stres si starea mea?

Ar trebui sa solicitati asistenta medicala daca va simtiti coplesit, daca utilizati droguri sau alcool pentru a face fata sau daca aveti ganduri despre a va rani. Specialistul dumneavoastra de asistenta medicala primara va poate ajuta oferindu-va sfaturi, prescriindu-va medicamente sau trimitandu-va la un terapeut.

Concluzie

Este firesc si normal sa fii stresat uneori. Dar stresul pe termen lung poate provoca simptome fizice, simptome emotionale si comportamente nesanatoase. Aceste solicitari pot veni din munca, relatii, presiuni financiare si alte situatii, dar orice reprezinta o provocare reala sau perceputa sau o amenintare la adresa bunastarii unei persoane poate provoca stres.

Stresul poate fi un motivator si poate fi chiar esential pentru supravietuire. Mecanismul de lupta sau fugi al corpului spune unei persoane cand si cum sa raspunda la pericol. Cu toate acestea, atunci cand organismul devine declansat prea usor sau exista prea multi factori de stres la un moment dat, poate submina sanatatea mentala si fizica a unei persoane si poate deveni daunator. Incercati sa eliberati si sa gestionati stresul folosind cateva strategii simple. Dar daca va simtiti coplesit, discutati cu medicul dumneavoastra.

Bibliografie:
1. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11874-stress
2. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/stress-symptoms/art-20050987
3. https://www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/stress/what-is-stress/


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Testul de stres la efort Semnale discrete ale stresului Divortul si stresul la copii 9 probleme de sanatate influentate de stres Stresul si personalitatea Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Stresul legat de locul de munca Top 20 moduri de a rezolva tulburarile de anxietate si stresul Stresul extrem - o problema ce afecteaza 1 din 3 adulti Sindromul de stres posttraumatic Managementul stresului provocat de locul de munca