Fumatul creste riscul dezvoltarii cancerului de colon din doua motive principale. In primul rand, prin inhalarea sau inghitirea fumului de tutun sunt transportati agenti cancerigeni la colon. In al doilea rand, consumul de tutun pare sa creasca dimensiunea polipilor existenti deja. In cazul polipilor de dimensiuni mai mari exista probabilitati mai ridicate ca acestia sa devina cancerosi.
Studiile indica faptul ca 12% din cazurile de cancer colorectal mortale pot fi atribuite fumatului. Pe termen lung, fumatul este asociat cu un risc mai mare de cancer colorectal chiar si dupa contorizarea factorilor cunoscuti de risc, cum ar fi rasa, indicele de masa corporala si prezenta bolii in istoricul familial.
Efectele negative ale fumatului pot fi constatate mai ales la nivelul gurii, plamanilor, gatului si esofagului. Totusi, toxinele sunt raspandite sistemic. Agentii cancerigeni sunt diseminati in tot corpul. Atunci cand este inhalat tutunul, este ingitit fum si aceste produse chimice se amesteca impreuna cu saliva sau fluxul sanguin si ajung in colon.
Toxinele inspirate in timpul fumatului pot influenta schimbarile celulare, ducand la cancer. Daca v-ati lasa acum de tigari, ati avea inca un risc crescut de a dezvolta cancer de colon din cauza fumatului, dar nici pe departe ca cel care va fi prezent in cazul celor care vor continua sa fumeze. Consumul de tutun s-a dovedit ca va creste incidenta formarii polipilor de colon, de doua pana la trei ori.
Aceasta este un fapt dovedit de diverse studii. Rapoarte au demonstrat nu doar ca fumatul creste riscul aparitiei cancerului de colon, ci si faptul ca exista un procent intre 30-40%, ca persoanele care fumeaza sa moara din cauza cancerului de colon.
Riscul dezvoltarii cancerului de colon creste proportional cu numarul anilor si cantitatea de tutun utilizata. Daca v-ati lasa imediat de fumat, riscul de cancer de colon va incepe sa scada.
Daca mestecati tutun riscul este la fel de crescut ca si in cazul fumatului. Cand vine vorba de cancerul de colon, atat tutunul, cat si nicotina sunt cancerigene si cresc riscul dezvoltarii cancerului de colon.
Folosirea oricarui tip de tutun amplifica riscul dezvoltarii cancerului de colon, indiferent de metoda: fumat, narghilea, trabuc, expunerea pasiva, pipa, mestecat, etc.
Cu siguranta nu este usor sa renuntati la fumat. De aceea, exista o multime de programe care va pot sustine in acest sens. Ele implica folosirea de medicamente eliberate fara prescriptie medicala, suport si chiar medicamente, cum ar fi vareniclina sau buproprion, care va pot ajuta sa va lasati de fumat. In cazul in care doriti va opriti din fumat:
Pentru a va ajuta, medicul ar putea sa va adreseze o serie de intrebari legate de obiceiul fumatului - trebuie ca raspunsurile sa fie sincere, pentru ca specialistul sa va poata fi de ajutor sa renuntati la fumat. Printre intrebarile acestuia s-ar putea enumera:
Daca ati fost diagnosticati cu cancer de colon si tratamentul a avut succes sau daca tratamentul se afla in curs, nu este prea tarziu nici acum sa renuntati la fumat. Fumatul poate contracara eforturile tratamentului dumneavoastra.
Chimioterapia si radioterapia sunt uneori folosite pentru tratarea cancerului de colon. Daca fumati in cursul oricarui tip de tratament, exista probabilitati ca tratamentul sa nu mai fie la fel de eficient.
Fumatul poate mari gradul de severitate al complicatiilor tratamentului, cum ar fi gura uscata sau ranile, pierderea in greutate si oboseala. In urma interventiei chirurgicale, un fumator poate suferi mai multe complicatii postoperatorii ale plamanilor. Fumatul scade capacitatea corpului de a vindeca ranile, ceea ce poate duce la aparitia infectiilor si cresterea timpului petrecut in spital.
Daca sunteti programati pentru o interventie chirurgicala pentru cancerul de colon, cum ar fi rezectia intestinala, discutati cu medicul despre beneficiile renuntarii la fumat. Luati in considerare renuntarea la fumat cu cel putin sase-opt saptamani inainte de o interventie chirurgicala, pentru a oferi cat mai multe beneficii sanatatii dumneavoastra.
Fumatul creste de-a lungul vietii riscul declansarii cancerului de colon la persoanele care fumeaza, comparativ cu cele care nu fumeaza. Urmati recomandarile medicului legat de investigatiile cu scop preventiv.
In functie de varsta dumneavoastra, starea de sanatate si antecedentele medicale, specialistul va poate solicita diverse tipuri de screening, pentru a verifica starea de sanatate a colonului dumneavoastra. Obiectivul este de a depista cancerul de colon inainte de aparitia simptomelor sau inainte ca polipii sa creasca in dimensiuni.
Rezultatele a noi studii consolideaza dovezile conform carora oamenii care fumeaza perioade indelungate de timp au un risc crescut de a face cancer colorectal, chiar si dupa ce reusesc sa diminueze alti factori de risc. Acest lucru ar trebui sa va ofere un motiv in plus sa nu fumati sau, sa renuntati cat mai curand posibil la fumat.
In urma studiilor s-a demonstrat ca acest tip de cancer se numara printre cele 17 tipuri de cancer asociate cu fumatul, printre care mai exista: cancerul cavitatii bucale, al faringelui, nazofaringian, al cavitatii nazale, sinusurilor paranazale, laringelui, pulmonar, de esofag, stomac, colorectum, ficat, pancreas, rinichi, al vezicii urinare, al tractului urinar inferior, de uter, col uterin, dar si leucemie mieloida.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.