9 lucruri pe care sa nu le mai faceti daca suferiti de dureri lombare

Actualizat: 11 Noiembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Durerile lombare cronice sunt provocate de mai multi factori, de la suprasolicitarea muschilor, pana la leziunile suferite la nivelul ligamentelor care sustin coloana vertebrala.

Aceasta problema medicala frecvent intalnita poate sa isi aiba originea si in obiceiurile nesanatoase din stilul de viata, asa cum este sedentarismul.

Intrucat durerile lombare pot afecta major capacitatea de munca, viata personala sau buna desfasurare a activitatilor recreative, este important ca ele sa fie tinute sub control prin cateva masuri de preventie utile.

Prevenirea durerilor lombare

Aproape toti oamenii sufera la un moment de dureri lombare, unele usoare, altele intense si greu de tinut sub control. Anumite lucruri pot fi facute atat pentru prevenirea acestui disconfort, cat si pentru recuperarea mai rapida.

Exercitiile fizice (de imbunatatire a conditiei fizice si de intarire a musculaturii), protejarea spatelui in pozitie sezanda, mentinerea unei perne intre genunchi in timpul somnului in pozitia pe o parte, incaltamintea corespunzatoare, eliminarea kilogramelor in plus, renuntarea la fumat (viciul afecteaza sanatatea oaselor si creste sensibilitatea la durere) si consumul unei diete bogate in calciu, fosfor si vitamina D sunt cele mai importante cai de prevenire a durerilor lombare.


Totodata, exista si obiceiuri la care ar fi bine sa renuntati, in virtutea unui spate sanatos, care nu transmite semnale dureroase debilitante.

1. Aplecarea in pozitia sezanda


Una dintre cauzele cel mai frecvente ale durerilor lombare este pozitia sezanda gresita, in care corpul sta aplecat. Aceasta postura corporala conduce la exercitarea unei presiuni prea mari asupra articulatiilor, muschilor si a discurilor intervertebrale, fenomen care declanseaza durerile in partea de jos a spatelui. Coloana vertebrala are nevoie sa fie sustinuta si nu este suficient sa o sprijiniti, la intamplare, de spatarul scaunului.

Pozitia corecta este cea in care muschii fesieri sunt apropiati de spatar, in jos, astfel incat coccisul si partea lombo-sacrala sa sustina toata greutatea. Capacitatea respiratorie este si ea imbunatatita de bustul mentinut drept. Nu stati picior peste picior (linia soldurilor determina o distorsiune a vertebrelor) si nu trageti umerii in fata (spatele va apasa din nou pe muschii abdominali si pe gat, care se vor incarca cu o greutate inutila). Este recomandat sa folositi un scaun ergonomic, daca serviciul dumneavoastra presupune lucrul prelungit la birou.

2. Lipsa activitatii fizice


Asa cum sedentarismul este o cauza principala a durerilor lombare, exercitiul fizic este benefic ameliorarii lor. O conditie fizica buna inseamna muschi abdominali tonifiati, o circulatie sanguina optima catre articulatii si discurile intervertebrale, precum si o stare generala buna din punct de vedere fiziologic. Ridicati-va in picioare cat mai des si nu ramaneti in pozitia sezanda mai multe de o ora, altfel va cresteti semnificativ riscul instalarii durerilor lombare.

3. Folosirea de leacuri minune


Numeroase productii publicitare promoveaza leacuri minune pentru durerile lombare, de la creme cu formule speciale cu aplicare topica, pana la aparate si accesorii electronice cu efecte terapeutice in acest sens. Aceste solutii terapeutice nu si-au dovedit eficacitatea pana in prezent, de aceea este recomandat sa urmati sfatul medicului curant privind medicatia de care aveti nevoie si sa va concentrati asupra unui stil de viata sanatos, bazat pe o dieta echilibrata si cat mai multa miscare.

4. Concentrarea atentiei pe diagnosticul specific


Statisticile medicale arata ca 85% din durerile lombare sunt clasificate drept nespecifice, ceea ce inseamna ca originea durerii resimtite de pacient nu poate fi atribuita unei zone sau structuri specifice. Chiar daca metodele de diagnostic permit vizualizarea oaselor, discurilor si articulatiilor in detaliu, niciun test medical nu poate sa identifice cauza exacta a durerii, cu o acuratete deplina.

Prin urmare, concentrati-va mai degraba pe strategiile de prevenire a durerilor lombare, nu pe gestionarea unui diagnostic ce v-ar putea induce in eroare de cele mai multe ori.

5. Suprasolicitarea spatelui prin ridicarea de obiecte grele


Ridicarea de obiecte grele in mod frecvent este o cauza certa a durerilor lombare, de aceea este important sa evitati pe cat posibil aceasta activitate. In cazul in care activitatea dumneavoastra profesionala sau indatoririle casnice nu va permit sa excludeti aceasta sarcina, purtati un echipament de protectie corespunzator sau solicitati ajutor, atunci cand trebuie sa ridicati obiecte cu o greutate considerabila.

6. Aplecarea repetitiva a trunchiului in fata


Aceasta miscare a corpului, de aplecare in fata de mai multe ori, pune o presiune sporita asupra discurilor intervertebrale, favorizand instalarea durerilor de spate si a disconfortului la acest nivel. Daca nu puteti evita aplecarea trunchiului in mod repetat din anumite motive, compensati aceasta miscare prin efectuarea de exercitii fizice prin care sa va lasati curbati coloana vertebrala in directia opusa.

7. Urmarea tratamentelor temporare


Terapiile prin expunere la caldura sau ultrasunete ori aplicare de gheata pe zona afectata sunt solutii temporare pentru ameliorarea durerilor de spate. Simptomele dispar de regula pe perioade scurte de timp, aceste tratamente fiind ineficiente pe termen lung.

Cea mai buna cale de a combate durerile lombare este gimnastica usoara, corectarea posturii corporale si evitarea suprasolicitarii spatelui prin efort fizic sustinut.

8. Fumatul


Acest viciu cu efecte nocive asupra sanatatii generale a organismului interfereaza cu circulatia sanguina prin subtierea arterelor. Astfel, discurile coloanei vertebrale nu primesc provizii de sange, crescand viteza de degenerare a acestora. Tot fumatul creste semnificativ riscul de instalare a osteoporozei si sensibilitatea la durere.

9. Amanarea tratamentului


O alta greseala in gestionarea durerilor lombare este amanarea tratamentului, in speranta ca simptomele vor trece de la sine. Durerile de spate care persista mai mult de o saptamana sau doua obliga la efectuarea unui consult medical de specialitatea, pentru stabilirea terapiei corespunzatoare. Cu cat tratamentul este inceput mai prompt, cu atat cresc sansele unei recuperari rapide si unei recidive improbabile.


Citeste si despre:

Durerile de spate - terapii alternative Durerile de spate - sfaturi pentru protectia coloanei Sapte tipuri de durere care nu ar trebui ignorate Ameliorarea durerilor artritice prin acupunctura Durerea cronica Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Durerea de spate - dependenta de tratament 20 de cauze ale durerilor pelvine Disuria (urinarea dureroasa) 10 mituri despre durerile de spate 7 moduri prin care puteti sa reduceti intensitatea durerilor cronice