In cazul in care o femeie nu a ramas insarcinata dupa ce cuplul a incercat sa conceapa timp de un an, in perioada de ovulatie a femeii, fara a se utiliza mijloace de contraceptie, posibil sa fie implicate probleme de fertilitate.
Infertilitatea poate fi rezultatul factorilor care afecteaza capacitatea de a concepe, la unul dintre cei doi membri ai unui cuplu. Infertilitatea este cauzata de factori feminini, masculini sau ar putea fi rezultatul unor cauze care nu pot fi clar identificate (infertilitate inexplicabila).
Femeile care raman insarcinate, dar care au avorturi spontane repetate sunt considerate infertile. Infertilitatea primara se refera la femeile care nu au obtinut nicio sarcina, iar infertilitatea secundara este incapacitatea persoanelor de sex feminin de a concepe, dupa ce au avut deja o sarcina.
Varsta este un factor important pe care trebuie sa-l luati in calcul daca decideti sa aveti un copil. Dupa 35 de ani, la femei scade fertilitatea si creste riscul de avort.
Endometrioza este o afectiune care apare atunci cand tesutul care acopera in mod normal uterul (tesut endometrial) creste in afara acestuia, de obicei in cavitatea abdominala-pelvina. La unele femei nu sunt prezente simptome ale acestei boli, in timp ce la altele menstruatia sau actul sexual este dureros si apar dureri pelvine generale.
Pentru tratarea endometriozei poate fi necesara interventia chirurgicala, pentru a elimina tesutul anormal sau a debloca trompele uterine. Dupa aceasta operatie, probabilitatea de a concepe natural sau cu tratament este intre 20-50%.
Pentru ca o femeie infertila care sufera de endometrioza sa ramana insarcinata, medicul poate recomanda medicamente pentru stimularea fertilitatii, care vor contribui la cresterea numarului de ovule ce ar putea fi combinate cu inseminarea artificiala. In aceste cazuri, rata de succes este de 8-17%.
Problmele de ovulatie includ orice conditie (de obicei hormonala) care impiedica eliberarea unui ovul matur din ovare. Principalul simptom al acestei situatii il reprezinta absenta sau rarirea menstruatiilor si sangerarea anormala (in afara menstruatiei). Solutii posibile ar putea fi utilizarea de medicamente pentru stimularea fertilitatii si fertilizarea in vitro. Aproximativ 70-90% dintre femei ovuleaza in urma tratamentului si intre 20-60% raman insarcinate.
In cazul in care ovulele sunt deteriorate sau contin anomalii cromozmiale nu poate fi mentinuta sarcina. Calitatea ovulelor scade semnificativ odata cu varsta. Pentru a se obtine o sarcina in cazul diagonsticarii acestei probleme, solutia ar fi fertilizarea in vitro cu ovule sau embrioni donati. In cazul cuplurilor care aleg aceasta metoda de conceptie, exista probabilitati intre 30-50% de a se obtine o sarcina.
Sindromul de ovar polichistic este o afectiune caracterizata prin faptul ca foliculii din ovare nu devin maturi. Persoanele care sufera de aceasta afectiune au dezechilibre hormonale si modele imprevizibile de ovulatie.
Printre posibilele simptome ar putea fi menstrele neregulate, cresterea excesiva a parului, acnee si obezitate. Problema poate fi remediata prin modificarea stilului de viata (dieta si exercitii fizice) sau folosirea de medicamente pentru stimularea fertilitatii. O alta modalitate de tratament ar fi fertilizarea in vitro.
In cazul multora dintre femeile supraponderale care pierd intre 5-10% din greutatea corporala, ovulatia se va regulariza. Aproximativ 70-90% din femeile care utilizeaza medicamente pentru ovulatie devin fertile si aproximativ 20-60% dintre acestea reusesc sa conceapa.
Exista si o serie de probleme uterine din cauza careia o femeie nu poate ramane insacinata. Acestea presupun prezenta in uter a unor polipi, fibroame, iritatii ale uterului care pot impiedica un ovul fertilizat sa se ataseze de peretii uterului si sa se dezvolte in mod corespunzator. Tratamentul include eliminarea chirurgicala a oricaror excrescente anormale.
Blocarea sau deteriorarea trompelor uterine impiedica spermatozoizii partenerului sa ajunga la ovulele femeii, dar si ovulul fecundat sa ajunga in uter. Cauzele includ boala inflamatorie pelvina, infectiile cu transmitere sexuala si chirurgia anterioara de sterilizare.
Posibile solutii pentru rezolvarea acestei probleme le-ar putea reprezenta: interventia chirurgicala pentru deblocarea trompelor uterine sau fertilizarea in vitro in cazul in care interventiile chirurgicale nu au succes, ori trompele uterine sunt prea serios avariate pentru a mai putea fi reparate.
Probabilitatea de a reproduce a unei femei in aceste cazuri, variaza in functie de localizarea si severitatea blocajului sau de cantitatea de tesut cicatricial care se dezvolta dupa o interventie chirurgicala.
Alergia sau reactia imuna la spermatozoizi se manifesta prin producerea de anticorpi care distrug celulele spermatice. Singura modalitate de a trata aceasta conditie o reprezinta inseminarea artificiala sau interventia medicala prin intermediul tehnologiilor de reproducere asistata. Ratele de succes sunt de 20-40% .
Exista mai multe cauze care pot declansa imposibilitatea de a concepe in cazul unui barbat. Acestea includ:
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.