Endometrioza - proliferare endomentru, generalitati

Actualizat: 11 Iunie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Numele de endometrioza provine de la cuvantul endometru, care reprezinta mucoasa uterina. In cazul femeilor neinsarcinate, aceasta mucoasa este inlocuita permanent si este eliminata lunar, la menstruatie. La femeile cu endometrioza, tesut asemanator ca aspect si ca functie cu tesutul endometrial este localizat in afara uterului, de obicei in cavitatea abdominala.
Tesutul endometrial localizat in afara uterului raspunde in acelasi mod cu endometrul la modificarile hormonale din perioada menstruatiei. La sfarsitul fiecarui ciclu menstrual, atunci cand hormonii determina eliminarea tesutului endometrial, acest tesut endometrial localizat atipic se detaseaza si sangereaza. Cu toate acestea, spre deosebire de sangele menstrual provenit din uter, care este eliminat de organism in timpul menstruatiei, sangele provenit din tesutul "ratacit" nu are cum sa fie eliminat. Tesutul inconjurator al acestei zone de tesut endometrial "ratacit" se inflameaza sau se umfla. Inflamatia poate determina formarea de tesut cicatriceal in jurul zonei de endometrioza. Astfel ca zonele de endometrioza se transforma in ceea ce numim "leziuni", "implanturi", "noduli" sau "excrescente".
Formele usoare de endometrioza sunt frecvente si nu necesita tratament. Dar, endometrioza poate determina infertilitate secundara (dificultati in a ramane insarcinata).

Cauze


Cauzele endometriozei sunt necunoscute. Unii specialisti cred ca bucati de endometru trec prin tubii falopieni si ajung in cavitate pelviana (spatiul din pelvis care contine organele reproducatoare). Mici bucati de tesut endometrial se pot stabili pe suprafata organelor sexuale. In timpul menstruatiei, acest tesut sangereaza, la fel ca si endometrul uterin. Sangele din tesutul "ratacit" ramane acolo, neavand unde sa se elimine. Tesutul inconjurator se inflameaza. In timp, se poate forma tesut cicatriceal si chiste.

Simptome


Multe dintre cazuri sunt asimptomatice. Atunci cand simptomele apar, acestea includ:

- crampe abdominale sau dureri lombare in timpul menstruatiei.
- dureri menstruale severe
- dureri la defecatie (scaun)
- disurie (dureri in timpul urinarii), in special in timpul menstruatiei)
- dispareunie (dureri la contact sexual)
- infertilitate.

Orice femeie care are menstruatie regulata poate face endometrioza. Aceasta boala afecteaza cu precadere femeile intre 25 si 40 de ani, dar poate afecta si adolescentele si femeile mai tinere de 25 de ani. Apare mai frecvent la femeile nulipare (care nu au avut nici o sarcina).

Endometrioza este similara cancerului?
Endometrioza nu este o afectiune canceroasa. De asemenea, endometrioza nu creste riscul pentru cancer uterin sau alte cancere.

Diagnostic


In cazul in care apare orice simptom de endometrioza sau exista dificultati in a ramane insarcinata, se recomanda consultul unui medic specialist. Acesta va face un examen fizic complet, inclusiv un examen al pelvisului.
Daca este suspectata endometrioza, se va efectua o laparoscopie exploratorie, care consta in insertia unei camere video in miniatura in abdomen. Medicul va examina in acest mod cavitatea pelviana si organele sexuale. In timpul acestei proceduri se poate preleva si o proba pentru biopsie.

Tratament


Pana in momentul de fata nu se cunoaste nici un tratament care sa vindece endometrioza. Din nefericire, endometrioza are tendinta de a se agrava odata cu varsta, pana la menopauza.
Cu toate acestea, exista tratamente care sa reduca dimensiunile tesutului endometrial cu localizare atipica si de a ameliora simptomele.
Endometriozele asimptomatice sau cu simptome usoare, nu necesita nici un fel de tratament. Medicul doar va urmari periodic evolutia afectiunii. Aceasta atitudine este luata si in cazul femeilor cu simptome usoare si infertilitate de mai putin de 2 ani sau in cazul femeilor cu simptome usoare care sunt in premenopauza.
Atunci cand este necesar, tratamentul variaza in functie de ceea ce se doreste, ameliorarea durerilor sau tratarea infertilitatii secundare endometriozei.

Tratament medicamentos

In cazul endometriozei usoare, medicul specialist va recomanda medicamente hormonale cu administrare zilnica timp de 6 luni. Tratamentul hormonal poate reduce dimensiunile tesutului endometrial cu localizare atipica. Din nefericire, odata ce tratamentul hormonal este intrerupt, tesutul revine de obicei la dimensiunile anterioare.

Tratamentul hormonal reduce volumul de sange din timpul menstruatiei, ceea ce ii permite tesutului sa se vindece mai repede.
Preparatele hormonale cele mai frecvent prescrise sunt:
- Progesteron
- Danazol – un hormon masculin artificial care reduce dimensiunile tesutului anormal. Acesta poate cauza anomalii congenitale. Femeile care urmeaza un tratament cu acest medicament trebuie sa foloseasca o metoda contraceptiva, pentru a evita posibilele sarcini.
- Agonisti de hormon eliberator de gonadotropina.

Medicamentele antialgice (impotriva durerilor) includ:
- Anticonceptionalele orale
- Ibuprofen
- Naproxen
Nu exista medicamente care sa trateze infertilitatea secundara endometriozei.

Interventiile chirurgicale

In cazurile mai severe de endometrioza, tesutul cicatriceal poate fi excizat in timpul laparoscopiei exploratorii. Excizarea acestui tesut poate ameliora simptomele si poate creste sansele unei sarcini.
Alternativ, pot fi extirpate ovarele si uterul (histerectomie totala cu anexectomie subtotala).

Fertilitatea poate fi afectata?

Cele mai multe femei care sufera de endometrioza pot avea copii. Sansele de a ramane insarcinata depind de severitatea afectiunii si de raspunsul la tratament. Se recomanda o perioada de observatie fara tratament inainte de a lua in consideratie tratamentul chirurgical.


Citeste si despre:

Evaluarea conditiei fizice generale Interviu acordat SfatulMedicului.ro de catre Directorul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni, Prof. Dr. Irinel Popescu Inhalanti - generalitati Foliculita - generalitati Cancerul colorectal - generalitati Hepatita virala B - generalitati Tuberculoza (TBC) - generalitati 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi Celulele stem - informatii generale 10 simptome generale care nu trebuie trecute cu vederea Despre bolile cronice: interviu acordat SfatulMedicului.ro de catre Dna. Maria Vasilescu, General Manager Tarus Media Mycozis fungoides si sindromul Sezary - informatii generale Endometrioza - proliferare endometru Endometrioza - dieta recomandata Endometrioza – cauza de infertilitate