Adevarul despre ejacularea precoce

Actualizat: 22 Mai 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Ejacularea precoce sau prematura este una dintre cele mai cunoscute si frecvent intalnite disfunctii sexuale la barbati. Apare, in general, la cei cu varste mai mici de 40 de ani, si, in ciuda multor speculatii legate de cauzele si gravitatea ei, aceasta afectiune apare cel mai adesea din lipsa de experienta a barbatilor.

Ejacularea precoce apare in momentul in care barbatii termina actul sexual inainte de a-si satisface nevoile proprii (orgasmul) sau partenerele sexuale. Este mai degraba un orgasm sau o ejaculare pe care acestia nu o pot tine sub control si care poate avea consecinte psihologice personale si relationale severe.

Ejacularea prematura a ajuns un subiect extrem de controversat, in jurul caruia roiesc o multime de mituri sau neadevaruri care va pot induce in eroare si va pot agrava boala. Pentru a reusi sa treceti cu succes pentru aceasta disfunctie sexuala, este important sa discerneti cu atentie intre informatiile relevante si pertinente legate de aceasta conditie medicala si neadevarurile care roiesc in jurul ei.

Cauzele si factorii declansatori ai ejacularii precoce

In ciuda miturilor care roiesc in jurul acestei disfunctii sexuale, ejacularea precoce nu este o considerata o boala (ci o stare sexuala de fapt) si nu se cunosc cauzele exacte ale aparitiei ei. Cu toate acestea, medicii sustin ca exista mai multi factori care influenteaza declansarea acestei probleme sexuale.

Identificarea potentialelor cauze sau identificarea factorilor declansatori ai ejacularii premature este cruciala pentru tratarea sau depasirea acestei afectiuni.

In momentul in care va prezentati la medic cu diagnosticul de ejaculare precoce, specialistul va va supune la o serie de investigatii si anamneze pe baza carora vor incerca sa identifice ce anume a declansat aparitia acestei tulburari care va afecteaza viata sexuala.

Factori fizici care influenteaza aparitia ejacularii precoce

In ciuda faptului ca simptomul principal (ejacularea inainte de atingerea orgasmului sau de satisfacerea partenerelor) se manifesta la nivelul organelor sexuale, afectiunea nu este obligatoriu sa apara din cauza unor afectiuni localizate la nivel genital. Poate aparea si pe fondul altor afectiuni medicale, direct asociate cu controlul ejacularii.

In actul sexual propriu-zis nu sunt implicate doar organele sexuale. Creierul si sistemul nervos sunt cele care controleaza excitarea, mentinerea erectiei si controlul ejacularii in timpul sexului, iar cauzele pentru care ejacularea apare prea devreme pot fi identificate si la nivelul acestora.

Printre cele mai comune cauze fizice sau medicale care determina aparitia ejacularii precoce se numara

- hipersensibilitatea musculaturii pelvine
- bolile genetice
- afectiunile neurologice
- afectiunile vasculare
- afectiunile prostatei
- bolile cronice (diabet, hipertensiune arteriala etc.)
- unele tratamente medicamentoase (de ex. antidepresivele)
- leziunile la nivelul coloanei
- problemele tiroidiene (hiper sau hipotiroidism)
- anumite tipuri de scleroza.

Exista mai multe controverse legate de cauzele medicale care stau la baza ejacularii precoce a barbatilor.

Una dintre ele se refera la faptul ca ejacularea prematura ar aparea intotdeauna impreuna cu un grup de afectiuni sexuale care poarta numele de disfunctii erectile (ED) sau ca face parte dintre acestea.

Medicii sustin ca nu exista o relatie de cauzalitate intre acestea. Este adevarat ca disfunctiile erectile pot favoriza aparitia ejacularii premature, dar afectiunile pot aparea si separat, fara a fi conditionate una de alta.

Multe dintre afectiunile de care pot suferi barbatii pot avea repercusiuni negative asupra performantelor sexuale si a aparitiei ejacularii precoce. Starea alterata de sanatate conduce la slabirea rezistentei (stamina) organismului, care poate afecta controlul muschilor ejaculatorii.

Factori psihologici care influenteaza aparitia ejacularii premature

O alta categorie importanta de factori care pot sta la baza aparitiei ejacularii premature este cea formata din cauze de ordin psihologic.

Printre cei mai importanti factori psihologici care pot impiedica barbatii sa ajunga la climax sau sa controleze ejacularea in timpul actului sexual, pana la momentul potrivit, se numara

- experientele sexuale traumatizante din trecut
- anxietatea
- depresia
- stresul
- stima si incredere in sine scazute
- sentimentele de vinovatie (din cauza tensiunilor iscate in interiorul cuplului, a inselatului partenerelor, a lipsei de sentimente pentru partenere etc.)

Alte cauze posibile care pot conduce la aparitia ejacularii precoce

Pe langa cele doua mari grupuri de factori declansatori ai ejacularii precoce - fizice si psihologice -, mai exista si alte tipuri de cauze care stau la baza aparitiei acestei disfunctii sexuale

- experiente marcante ale copilariei (insuflarea mentalitatii ca sexul este ceva rau sau murdar ori frica de a nu fi descoperiti cand se masturbau, in copilarie);
- diverse reactii sau critici ale partenerelor de sex, referitoare la marimea penisului, erectie, performante sexuale scazute etc.
- mentalitatea fata de anumite tipuri de femei
- stilul de viata dezorganizat sau vicios (fumatul, alcoolul, oboseala) etc.

Descoperirea cauzei este primul pas in gasirea celor mai potrivite si eficiente solutii sau tratamente pentru depasirea acestei disfunctii si revenirea la o viata sexuala implinita si satisfacatoare.

In functie de cauza care a declansat afectiunea, medicii pot prescrie

- terapie medicamentoasa;
- terapie sexuala;
- tehnici de relaxare;
- psihoterapie (consiliere psihologica individuala sisau de cuplu).

In cazul in care stilul de viata dezorganizat interfereaza cu performantele voastre sexuale, medicul va poate recomanda sa va schimbati anumite obiceiuri alimentare, sa faceti sport si sa renuntati la vicii (tigari, alcool, droguri etc.) si la sursele care va provoaca stres.

In unele cazuri, medicul ar putea recomanda si terapii combinate, menite sa ajute la mentinerea prelungita a erectiei si amanarea ejacularii pana la momentul potrivit.

Lasata netratata, ejacularea precoce se poate agrava si poate da nastere unor complicatii severe si chiar iremediabile - infertilitate, destramarea relatiei de cuplu , care-si pot pune amprenta asupra vietii si sanatatii voastre, pe termen lung.


Citeste si despre:

Infertilitatea masculina Ejaculare precoce Ejacularea precoce - cauzele cele mai des intalnite Ejacularea precoce – cauze si mecanismele de producere Ejacularea precoce - cauze, stadii si factori de risc Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Psihoterapia in ejacularea precoce si disfunctiile erectile Probleme cu erectia si ejacularea precoce Ejacularea prematura - cauze, optiuni terapeutice, prevenire Exercitii Kegel pentru ejacularea prematura Ejacularea prematura