Torsiunea de testicul

Publicat: 26 Ianuarie 2012 | Actualizat: 26 Ianuarie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Torsiunea de testicul apare atunci cand un testicul se roteste in jurul cordonului spermatic ce asigura circulatia sanguina la nivelul testiculului. Astfel, fluxul de sange este oprit si apar durerea brusca, severa si inflamatia.

Torsiunea testiculara prelungita poate duce la necrozarea testiculului si a tesuturilor inconjuratoare. In general, torsiunea testiculara necesita interventie chirurgicala de urgenta. Daca este tratata in cateva ore, testiculul este de obicei salvat.

Cu cat perioada de asteptare este mai prelungita exista sanse mai mari sa apara leziuni permanente si sa fie afectata capacitatea de procreere. Atunci cand fluxul de sange este blocat prea mult timp, poate fi necesara chiar si indepartarea testiculului.

Torsiunea de testicul este frecvent intalnita la barbatii cu varste cuprinse intre 10-25 de ani dar poate sa apara la orice varsta. Aproximativ 65% dintre cazuri se manifesta la adolescentii cu varste cuprinse intre 12-18 ani.

Cauze

Cauza celor mai multe cazuri de torsiune de testicul este o anomalie anatomica prezenta la 12% dintre barbati (deformarea in clopot a testiculului). Aceasta conditie permite cordonului spermatic sa se rasuceasca mai usor, blocand alimentarea cu sange al testiculului.

Situatia poate fi spontana sau poate fi asociata cu o trauma. Nu exista nici o modalitate de a detecta aceasta deformare. La 40% dintre barbatii diagnosticati cu torsiune de testicul, anomalia anatomica este prezenta bilateral (la ambele testicule).

Simptome

Daca un copil experimenteaza brusc dureri inghinale se va solicita asistenta medicala de urgenta. Torsiunea testiculara este considerata o urgenta chirurgicala, pentru ca testiculul sa fie salvat.

Intrucat poate fi necesar tratamentul chirurgical, copilului nu i se va oferi sa manance sau sa bea inainte de a solicita ingrijiri medicale. Durerile resimtite sunt severe, pot fi intermitente dar nu dispar. Acestea pot fi localizate atat la nivelul scrotului dar si al unuia dintre testicule.

Alte manifestari intalnite in cazul torsiunii de testicul sunt:
- umflare, mai ales pe o parte a scrotului
- greata si varstaturi
- durere abdominala
- un testicul pare sa aiba dimensiuni mai mari decat celalalt.

Uneori, cordonul spermatic se poate rasuci si reveni in pozitie normala, fara tratament. Aceasta situatie poarta denumirea de torsiune si detorsiune si poate fi un factor predispozant pentru alte torsiuni testiculare, in viitor.

Diagnostic

Medicul va examina scrotul, testiculele, abdomenul si zona inghinala, iar apoi va testa reflexele bolnavului prin frecare sau ciupire in interiorul coapselor. Acest lucru determina, in mod normal, contractarea testiculului, ceea ce probabil nu se va intampla daca va fi prezenta o torsiune de testicul.

Medicul ar putea considera necesara efectuarea altor investigatii pentru a determina daca, cordonul spermatic este rasucit. Aceste investigatii suplimentare pot include:

- ecografie doppler cu ultrasunete - in cazul acestei proceduri, undele de inalta frecventa sunt utilizate pentru a oferi o imagine a testiculului si pentru a se verifica fluxul de sange

- analize de sange sau urina - prin intermediul acestor teste se poate stabili daca simptomele sunt cauzate de o infectie locala

- interventie chirurgicala.

Alteori, in cazul in care examenul fizic releva in mod clar prezenta unei torsiuni de testicul, medicul va efectua interventia chirurgicala de urgenta fara a mai realiza alte investigatii pentru a salva testiculul.

Salvarea unui testicul este cu atat mai dificila cu cat este mai rasucit cordonul spermatic. Gradul de rasucire are importanta asupra gradului de afectare al testiculului.

Ca regula generala, dupa 6 ore, exista sanse de 90% ca testiculul sa fie salvat, dupa 12 ore sansele scad la 50%, iar dupa 24 de ore, exista doar 10% sanse.

Factori de risc

Printre factorii de risc care ar putea favoriza aparitia torsiunii de testicul se numara:

- varsta - torsiunea testiculara este mai frecvent intalnita la barbatii cu varste cuprinse intre 10-25 de ani.

- precedent de torsiune testiculara - o persoana care a suferit o torsiune de testicul ce s-a remediat fara tratament, poate manifesta o alta torsiune de testicul, la nivelul oricarui testicul, cu exceptia cazului in care are loc interventia chirurgicala pentru corectarea problemei de baza.

- clima - torsiunea de testicul este numita si sindromul iernii. Acest lucru este justificat prin faptul ca torsiunea testiculara este intalnita mai ales in timpul iernii atunci cand este frig afara, deoarece cand scrotul este expus de la aer cald la rece, poate avea loc torsiunea de testicul.

In cazul in care cordonul spermatic este rasucit in timp ce scrotul este slabit, contractia brusca ce rezulta din schimbarea brusca de temperatura poate duce la torsiunea testiculului.

- deformare in clopot a testiculului - in cazul acestei malformatii, testiculul este conectat doar la cordonul spermatic, ca o limba de clopot. Aceasta este un factor predispozant, intalnit mai ales la nou-nascuti.

Tratament

Torsiunea testiculara necesita aproape intotdeauna interventie chirurgicala. In cazuri rare, medicul poate reaseza in pozitie corecta cordonul spermatic prin manipularea fizica a scrotului, dar interventia chirugicala va fi in continuare necesara pentru a atasa unul sau ambele testicule la nivelul scrotului pentru a preveni o noua torsiune de testicul.

De obicei, interventia chirurgicala se va face ambulatoriu. Pacienului i se va administra un analgezic si anestezic general. Interventia consta in realizarea unei incizii mici, reasezarea cordonului spermatic in pozitie normala si coaserea testiculelor in interiorul scrotului pentru a preveni o alta torsiune, in viitor.

Atunci cand interventia este finalizata, medicul va inchide taietura si pacientul va fi trimis in sala de recuperare pentru odihna, timp de o ora sau doua inainte de a fi externat. In urma interventiei chirurgicale se vor evita activitatile fizice intense si orice activitate sexuala, timp de cateva saptamani.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...
Evomed
Tel: 0740077337
Bucuresti, Str. Cezar Bolliac, Nr 21B

Medici

Dr Manu-Marin Andrei
Urologie - Evomed
Bucuresti, 0740077337

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Testicul necoborat in scrot - Criptorhidia

Ce este torsiunea testiculara?

Epididimita

Tulburari ale sistemului reproducator la barbat: afectiuni testiculare

Colesterol crescut la 20 de ani? Dr. Irina Macovei-Dorobantu, cardiolog: In cazul pacientilor cu dislipidemii genetice este necesar screening-ul rudelor de gradul I

Importanta Calciului pentru organism

Ai grija de inima ta cu acesti nutrienti esentiali

Inflamatiile si nodulii din zona testiculelor

Boli ale aparatului genital masculin - generalitati

Fasceita necrozanta – infectia necrotizanta a fasciei si a tesutului subcutanat

Nu ignora niciodata aceste simptome! Pot ascunde boli grave

Tot ce trebuie sa stii despre hernia inghinala