Alimente care trebuie evitate de bolnavii cu diabet zaharat

Actualizat: 12 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Bolnavii de diabet nu pot consuma, spre deosebire de ceilalti, orice tip de aliment. Pentru a intelege ce produse alimentare ar trebui evitate de o persoana care sufera de diabet, trebuie mai intai sa se inteleaga termenul de indice glicemic.

Indicele glicemic masoara efectul pe care il are consumul de carbohidrati asupra nivelului de glucide din sange. Unele glucide se descompun rapid in sistemul digestiv, determinand o eliberare brusca a zaharului in sange. Alti carbohidrati se vor dezintegra incet si astfel zaharul va fi eliberat lent in sange. Atunci cand zaharul intra in fluxul de sange, organismul produce insulina care are rolul de a reduce si echilibra nivelul de glucoza din sange. La persoanele cu diabet nu se produce suficienta insulina si astfel se acumuleaza prea multe glucide in sange.

Cand zaharul patrunde mai lent in fluxul sanguin, organismul trebuie sa utilizeze o cantitate mai mica de insulina, care sa mentina stabilitatea nivelului de glucide din sange. Pentru a se evita simptomele si complicatiile diabetului, este important sa se renunte la alimentele cu indice glicemic scazut.

Carbohidrati rafinati

Evitati produsele alimentare care contin carbohidrati rafinati, cum ar fi paine, covrigi si chifle preparate din faina alba, gogosi, prajituri de orez, bomboane, cereale care nu sunt integrale, orez alb si chips-uri de porumb. Carbohidratii rafinati sunt transformati rapid in zaharuri in timpul digestiei. In schimb, puteti adauga in dieta dumneavoastra zilnica cereale inetegrale, orz, ovaz si paste din grau integral.

Bauturi racoritoare indulcite

Evitati consumul de bauturi acidulate sau bauturile racoritoare, cum ar fi ceaiurile indulcite, bauturile pentru sportivi, limonada, sucurile de fructe. Toate acestea sunt incarcate cu zahar. Aproximativ 350 mililitri de Cola contin in jur de 10 lingurite de zahar. Aceeasi cantitate de suc de fructe contine 12 lingurite de zahar. Chiar si bauturile pentru sportivi sunt bogate in zahar.

In loc sa consumati bauturi racoritoare, alegeti sa beti apa plata cu zero calorii sau ceai rece neindulcit. De asemenea, puteti mai bine sa mancati fructele intregi si proaspete, care au un continut bogat de apa, decat sa consumati bauturi racoritoare din comert.

Grasimi saturate si trans

Persoanele diagnosticate cu diabet trebuie sa stea la distanta de alimentele care contin grasimi saturate si trans. Produsele alimentare bogate in grasimi saturate includ carnea grasa, carnatii, produsele lactate care nu sunt degresate si alimentele care au in compozitie uleiuri de nuca de cocos si palmier.

Evitati alimentele care contin grasimi trans - sunt chiar mai daunatoare decat grasimile saturate. Exemple de produse alimentare care contin grasimi trans includ cartofii prajiti si alte alimente prajite, produse de patiserie, biscuiti, chips-uri de cartofi, popcorn pentru microunde si torturile glazurate.

Legume care contin amidon

Diabeticii ar trebui sa fie atenti la dimensiunile de servire atunci cand consuma alimente bogate in amidon. Daca trebuie sa le mancati, combinati-le cu alimente bogate in fibre, cum ar fi orezul brun. Eliminati sau limitati cantitatea de astfel de legume din dieta dumneavoastra. Exemple de legume bogate in amidon includ mazare, cartofi, porumb si igname.

Fructe uscate

Desi fructele uscate contin fibre si multe substante nutritive, procesul de deshidratare la care au fost supuse cauzeaza concentrarea puternica a zaharului natural din acestea. Chiar daca stafidele sau caisele uscate consumate drept gustare, intre mese, sunt mai bune decat o prajitura, si acestea determina cresterea nivelului de glucide din sange.

Alimente sarate

Sarea creste valorile tensiunii arteriale si creste astfel riscul persoanelor bolnave de diabt zaharat de a dezvolta: atac de cord, accident vascular cerebral si boli de rinichi. Diabeticii trebuie sa reduca cantitatea de alimente care contin sodiu si sa inlocuiasca sarea pe care o adauga in preparatele alimentare cu alte tipuri de condimente. Cititi cu atentie ingredientele listate pe ambalajele produselor alimentare si evitati sa le achizitionati pe cele care contin prea mult sodiu.

Curmale

Curmalele sunt fructe exotice, dulci, destul de interesante. Se presupune ca aceste fructe sunt sanatoase si par o alegere buna pentru desert, mai ales in stare naturala. Curmalele contin insa, o cantitate mare de zahar. Alimentele care contin carbohidrati sunt evaluate pe o scara de la 1 la 100, in functie de cat de repede este eliberat zaharul pe care il contin, in sange. Astfel se poate stabili valoarea indicelui glicemic a unui produs alimentar.

Daca un aliment are indice glicemic 0, acesta nu afecteaza nivelul de zahar din sange dupa ce este consumat. Curmalele sunt evaluate cu un indice glicemic 103, ceea ce inseamna ca nivelul de zahar din sange creste aproape imediat dupa ce sunt mancate aceste fructe.

Ca atare, consumul de curmale poate cauza probleme pentru diabetici, deoarece cresterea brusca a nivelului de glucoza din sange poate avea efecte secundare grave.

Alimente procesate

Cititi cu atentie etichetele produselor alimentare procesate. Alimentele procesate au tendinta de a ridica nivelul de zahar din sange mai mult decat cele neprelucrate. Multe dintre aceste produse contin aditivi, conservanti, sare si indulcitori care pot perturba nivelul de glucoza din sange.

Iaurtul, de exemplu, este in mod natural dulce, dar in multe dintre acestea sunt adaugate zaharuri pentru a se obtine iaurturi cu diverse arome. Diabeticii ar trebui sa evite consumul alimentelor procesate, pentru ca acestea nu sunt reduse in grasimi in mod natural si nu pot inlocui cu succes alimentele proaspete care sunt in mod natural sarace in grasimi si calorii.

Produsele care contin cofeina

Cercetatorii au demonstrat ca bauturile care contin cofeina pot afecta negativ capacitatea organismului de a controla zaharul din sange, dupa o masa. Diabeticii trebuie sa limiteze consumul de produse care contin cafeina, in special dupa mese.

Pepene verde

Pepenele verde ar trebui exclus din dieta unei persoane care sufera de diabet. In general, toate fructele sunt sanatoase pentru organism, dar pepenele verde este un fruct care trebuie eliminat de pe lista cu alimente in cazul diabeticilor. Motivul este indicele glicemic ridicat. Pepenii verzi detin o concentratie mare de carbohidrati si zahar, cu eliberare rapida in fluxul sanguin.


Citeste si despre:

Tratamentul si ingrijirea persoanelor cu prediabet 7 efecte negative pentru sanatate ale muncii excesive Arteriopatiile periferice Cum sa imbatranim sanatos Ateroscleroza coronariana si cardiopatiile ischemice Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Durerea asociata cancerului Intoxicatia alimentara Hipertensiunea arteriala - generalitati Alimentatia sanatoasa Afectiuni cutanate in diabetul zaharat