Motive surprinzatoare pentru cresterea in greutate

Actualizat: 24 Octombrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Nu este niciun mister ca o dieta care cuprinde multe alimente prajite, portii mari, deserturi decadente, alcool si bauturi racoritoare va duce la cresterea in greutate.

Intrebarea este cate kilograme adaugati atunci cand cantitatea de calorii din dieta este mai mare decat cea consumata prin exercitiile fizice.

Care este insa explicatia atunci cand va ingrasati, desi stilul dumneavoastra de viata include exercitii fizice regulate si o dieta sanatoasa, cu un aport controlat de calorii. Cresterea involuntara in greutate poate fi frustranta atunci cand nu se cunosc cauzele.

Lipsa de somn


Organismul functioneaza cel mai bine atunci cand este odihnit. Cand nu va odihniti indeajuns, corpul dumneavoastra sufera de stres psihologic, iar biochimic veti stoca grasime mult mai repede. Cand sunteti obositi este dificil sa depasiti situatiiile stresante.

De aceea, este posibil sa apelati la alimente pentru a reusi sa treceti de aceste situatii. Mai mult, aportul caloric poate creste din cauza gustarilor consumate noaptea. Unele persoane cred ca mancatul in timpul noptii ii ajuta sa se intoarca inapoi la somn, dar tot ce obtin este doar un aport zilnic, ridicat de calorii.

Simptomele somnului insuficient includ oboseala, nivel scazut de energie, nemultumire si iritabilitate. Incercati sa dormiti cel putin 8 ore pe noapte. Adaugati 15 minute la timpul petrecut in pat si vedeti care este rezultatul.

Continuati sa experimentati cu alte 15 minute in plus pana cand gasiti timpul de somn ideal pentru dumneavoastra. Atunci cand veti ajunge la un ritual de somn bun, asociat cu exerctii fizice regulate, veti dormi si mai bine.

Saritul peste mese


Daca aveti tendinta de a sari peste mesele principale ale zilei, acest lucru ar putea incetini metabolismul dumneavoastra si va putea ingreuna pierderea in greutate.

In timp ce dumneavoastra va asteptati sa reduceti din grasimea corporala, este posibil ca de fapt, sa afectati procesul de slabirea pe termen lung. Atunci cand sariti peste mese, metabolismul dumneavoastra se va incetini, pentru a preveni procesul de infometare.

Lipsa meselor, in special a celei de dimineata, va accentua senzatia de foame, facandu-va sa mancati si mai mult. Tineti poftele si foamea in frau prin consumul de mese reduse cantitativ, dar bogate in substante nutritive si gustari pe tot parcursul zilei.

Stresul


Traim intr-o societate care ne cere sa facem mai mult, sa ne perfectionam si sa obtinem mai mult. Stresul va stimuleaza si va ajuta sa faceti fata cerintelor de viata, dar de asemenea, afecteaza si starea de spirit si emotiile.

Situatiile stresante, fie ca iau nastere din cauza responsabilitatilor prea mari sau a presiunilor financiare, declanseaza un proces biochimic atunci cand organismul dumneavoastra intra in modul de supravietuire. Corpul uman inmagazineaza combustibil, incetineste metabolismul, iar modificarile chimice pot cauza obezitate in zona abdominala.

Multe persoane apeleaza la alimente pentru a reduce stresul. Desigur, acest lucru nu functioneaza pe termen lung. Mesele bogate sunt doar o rezolvare temporara, deoarece nu combat factorii reali declansatori de stres, care ar trebui sa fie abordati, in scopul de a reduce aparitia consumului ridicat de alimente, rezolvandu-se astfel problema.

Antidepresivele


Un efect secundar nedorit al unor antidepresive este cresterea in greutate. Discutati cu medicul dumneavoastra despre modificarea tratamentului, daca observati ca luati in greutate dupa utilizarea unui anumit tip de antidepresiv.

Nu va opriti si nu schimbati niciodata tratamentul fara indrumarea medicului. Unele persoane se confrunta cu acumularea kilogramelor in plus dupa inceperea tratamentului cu antidepresive, din simplul fapt ca se simt mai bine, ceea ce duce si la cresterea apetitului alimentar. De asemenea, depresia in sine poate duce la modificari in greutatea corporala.

Gustarile cu continut redus de grasime


Unii dieteticieni pot recomanda consumul de prajituri si gustari cu continut redus de grasimi, pentru a se evita ingrasarea. Chiar daca un produs alimentar este scazut in grasimi, acesta poate fi inca o alegere gresita in incercarea de a slabi.

Gustarile reduse in grasimi sunt adesea incarcate cu carbohidrati rafinati sau zahar, pentru a imbunatati gustul. Ca lucrurile sa fie si mai confuze, dimensiunile de servire sunt adesea inselator de mici, astfel incat produsele alimentare sa para mai scazute in calorii. Ramaneti la gustari naturale si sanatoase, precum fructe si nuci, care ofera mai multi nutrienti si va ajuta sa tineti in frau senzatia de foame

Steroizii


Medicamentele aniinflamatoare nesteroidiene, precum prednisonul, pot cauza cresterea in greutate. Retentia lichidelor si cresterea apetitului alimentar sunt principalele motive. Desi cresterea in greutate este comuna, gravitatea acestui efect secundar depinde de puterea dozei administrate si de durata tratamentului.

Unele persoane pot avea, de asemenea, o redistribuire temporara de grasime in timpul tratamentului - in zona fetei, zona dorsala a gatului sau abdomen.

Medicamente care pot determina cresterea in greutate


Mai multe medicamente prescrise de medic au fost asociate cu acumularea de kilograme. Lista include medicamente antipsihotice (utilizate pentru a trata tulburari de dispozitie, cum ar fi schizofrenia si tulburarile bipolare), impreuna cu medicamentele pentru tratarea migrenelor, convulsiilor, hipertensiunii arteriale si diabetului zaharat.

Colaborati cu medicul dumneavoastra pentru a gasi un medicament care trateaza simptomele, fara sa suportati efectele secundare.

Nu va grabiti sa invinovatiti medicamentul


Contrar credintei populare, exista o lipsa de dovezi ca pastilele anticonceptionale (pe baza de estrogen si progesteron) cauzeaza cresterea in greutate de durata.

Se crede ca unele femei care iau contraceptive pot experimenta ingrasarea determinata de retentia de lichide, dar acest lucru este, de obicei, pe termen scurt. Daca va ingrijoreaza o posibila crestere in greutate atunci cand luati contraceptive, discutati cu farmacistul sau medicul legat de aceasta problema.

Hipotiroidism


Daca tiroida nu produce destul hormon tiroidian, experimentati probabil senzatia de oboseala, va simiti slabiti, aveti extremitatile reci si cresteti in greutate. Fara suficienti hormoni tiroidieni, metabolismul incetineste, ceea ce va duce mult mai probabil la ingrasare.

Chiar si o functionare a tiroidei, la limita inferioara a valorii normale, poate provoca acumularea de kilograme. Tratarea hipotiroidismului cu medicamente mai anuleaza din cresterea in greutate.


Citeste si despre:

Cauze ascunse si surprinzatoare ale cancerului Cand devine fosforul periculos pentru sanatate Dieta pentru menopauza: ce sa mananci pentru a ajuta la gestionarea simptomelor 10 beneficii surprinzatoare ale sexului Alimente usoare de vara Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Dieta de vis - slabiti in timp ce dormiti Tot ce trebuie sa stii despre consumul de carne de pui: avantaje si dezavantaje Cum sa facem fata unei suferinte? Atacul de panica si tulburarea de panica Dieta Ornish