Depisteaza diabetul zaharat la timp

Publicat: 10 Septembrie 2018 | Actualizat: 10 Septembrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Diabetul este o boala cronica ce se caracterizeaza prin tulburari ale metabolismului glucidelor, fapt care determina cresterea nivelului de zahar in sange. Diabetul afecteaza ochii, rinichii, nervii si vasele de sange. Exista doua tipuri principale de diabet: de tip 1 si de tip 2.

Nu exista niciun tratament pentru diabet. Persoanele care sufera de aceasta afectiune trebuie sa isi gestioneze boala. Acest lucru inseamna, in principal, schimbarea stilului de viata.

Tipuri de diabet

Diabet de tip 1. Sistemul imunitar ataca si distruge celulele care produc insulina. In lipsa insulinei, nivelul glucozei creste, deteriorand o serie de organe.

Diabetul de tip 1 este adesea cunoscut sub numele de diabet zaharat insulino-dependent, intrucat persoanele diagnosticate cu aceasta afectiune au nevoie de injectii cu insulina pentru tot restul vietii. Mai poarta numele si de diabet juvenil, deoarece se dezvolta de regula inainte de varsta de 40 de ani, adesea in timpul adolescentei.

Pe langa administrarea de insulina, persoanele cu diabet de tip 1 trebuie sa acorde o atentie deosebita stilului de viata, pentru a se asigura ca nivelul glicemiei ramane stabil. Spre exemplu, vor trebui sa manance sanatos, sa faca exercitii fizice si sa efectueze regulat teste de sange.

Diabet de tip 2. Pancreasul produce insulina, uneori chiar mai multa decat este necesar, insa organismul dezvolta rezistenta la efectele insulinei, ceea ce se traduce in realitate printr-un deficit insulinic. Este denumit si diabet non-insulinodependent.

Simptomele pot fi controlate printr-o dieta sanatoasa, exercitii fizice regulate si monitorizarea nivelului glucozei din sange. Cu toate acestea, deoarece diabetul de tip 2 este o afectiune progresiva, este posibil ca pacientul sa necesite medicatie. Acest tip de diabet este adeseori asociat cu obezitatea.

Prediabetul

In cazul multor persoane, nivelul de zahar din sange este peste limita normala, insa nu suficient de mare pentru a putea fi diagnosticate cu diabet. Acest lucru este cunoscut sub numele de prediabet. Daca nivelul glicemiei este mai mare decat intervalul normal, creste riscul de a dezvolta diabet zaharat.

Simptome

Diabetul poate fi depistat din timp daca sunt urmarite urmatoarele simptome:

Sete excesiva si urinare frecventa. Polidipsia si poliuria sunt simptome clasice ale diabetului zaharat. Glucoza se acumuleaza in sange, iar rinichii realizeaza un efort suplimentar pentru a filtra si a absorbi excesul de zahar.

Excretia urinara devine mai ridicata, iar rinichii produc cantitati mai mari de apa pentru a dilua glucoza. De aici apare si nevoia excesiva de a bea apa.

Oboseala. Printre factorii care declanseaza oboseala se numara deshidratarea din cauza urinarii crescute si incapacitatea organismului de a functiona corespunzator, intrucat nu mai sintetizeaza bine zaharul.

Pierdere in greutate. Odata cu eliminarea zaharului prin urinare frecventa se pierd si calorii. In acelasi timp, diabetul zaharat poate impiedica zaharul din alimente sa ajunga la celule, ceea ce determina o senzatie constanta de foame.

Vedere incetosata. Nivelurile ridicate de zahar din sange sustrag lichid din tesuturi, inclusiv de la nivel ocular. Acest lucru afecteaza capacitatea de a focaliza.

Furnicaturi. Excesul de zahar din sange poate afecta nervii. Pacientii reclama furnicaturi si pierderea simtului tactil la nivelul mainilor si picioarelor.

Infectii frecvente. Diabetul poate sa slabeasca capacitatea organismului de a lupta impotriva germenilor, bacteriilor.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...
Osteodensys
Tel: 0726201589
Bucuresti, Str. Dragoslavele 2-4, Sector 1
Email
Clinici
recomandate

5 manageri de top din Romania iesiti din tipare5 manageri de top din Romania iesiti din tipare

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Analize biochimice (analiza zaharului din sange - glicemia si din urina - glicozuria)

Teste screening recomandate femeilor

Sarcina dupa varsta de 35 de ani

Principalele teste screening de care au nevoie barbatii

Importanta Calciului pentru organism

Ai grija de inima ta cu acesti nutrienti esentiali

Colesterol crescut la 20 de ani? Dr. Irina Macovei-Dorobantu, cardiolog: In cazul pacientilor cu dislipidemii genetice este necesar screening-ul rudelor de gradul I

Stenoza aortica

Caria dentara

Cauzele necunoscute ale cresterii in greutate

Programul de reabilitare cardiaca

Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor