Diabetul este o boala cronica ce se caracterizeaza prin tulburari ale metabolismului glucidelor, fapt care determina cresterea nivelului de zahar in sange. Diabetul afecteaza ochii, rinichii, nervii si vasele de sange. Exista doua tipuri principale de diabet: de tip 1 si de tip 2.
Nu exista niciun tratament pentru diabet. Persoanele care sufera de aceasta afectiune trebuie sa isi gestioneze boala. Acest lucru inseamna, in principal, schimbarea stilului de viata.
Diabet de tip 1. Sistemul imunitar ataca si distruge celulele care produc insulina. In lipsa insulinei, nivelul glucozei creste, deteriorand o serie de organe.
Diabetul de tip 1 este adesea cunoscut sub numele de diabet zaharat insulino-dependent, intrucat persoanele diagnosticate cu aceasta afectiune au nevoie de injectii cu insulina pentru tot restul vietii. Mai poarta numele si de diabet juvenil, deoarece se dezvolta de regula inainte de varsta de 40 de ani, adesea in timpul adolescentei.
Pe langa administrarea de insulina, persoanele cu diabet de tip 1 trebuie sa acorde o atentie deosebita stilului de viata, pentru a se asigura ca nivelul glicemiei ramane stabil. Spre exemplu, vor trebui sa manance sanatos, sa faca exercitii fizice si sa efectueze regulat teste de sange.
Diabet de tip 2. Pancreasul produce insulina, uneori chiar mai multa decat este necesar, insa organismul dezvolta rezistenta la efectele insulinei, ceea ce se traduce in realitate printr-un deficit insulinic. Este denumit si diabet non-insulinodependent.
Simptomele pot fi controlate printr-o dieta sanatoasa, exercitii fizice regulate si monitorizarea nivelului glucozei din sange. Cu toate acestea, deoarece diabetul de tip 2 este o afectiune progresiva, este posibil ca pacientul sa necesite medicatie. Acest tip de diabet este adeseori asociat cu obezitatea.
In cazul multor persoane, nivelul de zahar din sange este peste limita normala, insa nu suficient de mare pentru a putea fi diagnosticate cu diabet. Acest lucru este cunoscut sub numele de prediabet. Daca nivelul glicemiei este mai mare decat intervalul normal, creste riscul de a dezvolta diabet zaharat.
Diabetul poate fi depistat din timp daca sunt urmarite urmatoarele simptome:
Sete excesiva si urinare frecventa. Polidipsia si poliuria sunt simptome clasice ale diabetului zaharat. Glucoza se acumuleaza in sange, iar rinichii realizeaza un efort suplimentar pentru a filtra si a absorbi excesul de zahar.
Excretia urinara devine mai ridicata, iar rinichii produc cantitati mai mari de apa pentru a dilua glucoza. De aici apare si nevoia excesiva de a bea apa.
Oboseala. Printre factorii care declanseaza oboseala se numara deshidratarea din cauza urinarii crescute si incapacitatea organismului de a functiona corespunzator, intrucat nu mai sintetizeaza bine zaharul.
Pierdere in greutate. Odata cu eliminarea zaharului prin urinare frecventa se pierd si calorii. In acelasi timp, diabetul zaharat poate impiedica zaharul din alimente sa ajunga la celule, ceea ce determina o senzatie constanta de foame.
Vedere incetosata. Nivelurile ridicate de zahar din sange sustrag lichid din tesuturi, inclusiv de la nivel ocular. Acest lucru afecteaza capacitatea de a focaliza.
Furnicaturi. Excesul de zahar din sange poate afecta nervii. Pacientii reclama furnicaturi si pierderea simtului tactil la nivelul mainilor si picioarelor.
Infectii frecvente. Diabetul poate sa slabeasca capacitatea organismului de a lupta impotriva germenilor, bacteriilor.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.