Pierderea in greutate la persoanele cu diabet zaharat

Actualizat: 11 Ianuarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Daca ati fost diagnosticati cu diabet sau cu pre-diabet, atunci trebuie sa stiti ca modificarea dietei si exercitiile fizice va pot ajuta sa pierdeti in greutate si sa gestionati diabetul cat mai eficient.

Nu este niciun secret ca pierderea in greutate - la fel ca si mentinerea unei greutati sanatoase - nu este un lucru foarte usor. Cu toate acestea, eliminarea surplusului de kilograme in conditii de siguranta este posibila, iar beneficiile scaderii in greutate sunt si mai mari in cazul persoanelor cu diabet. Expertii spun ca modul corect de a slabi este de a alcatui si a urma o dieta sanatoasa si un plan corect de gestionare a diabetului.

Cum pot slabi bolnavii de diabet zaharat

- Propuneti-va obiective realiste. Nu incercati sa transformati corpul dumneavoastra dintr-odata. In schimb, stabiliti niste obiective realiste, cum ar fi exercitii fizice de dificultate medie si micsorarea portiilor de deserturi pe care le mancati.

Dupa ce aceste mici obiective se transforma in obiceiuri, treceti la urmatorul pas. Astfel, veti obtine un sentiment de implinire, in timp ce inaintati incet, dar sigur, catre obiectivul dumneavoastra principal: o greutate corporala sanatoasa si un management corect al diabetului.

- Urmati un plan alimentar echilibrat. Nu trebuie sa riscati ca dieta dumneavoastra sa provoace fluctuatii bruste si semnificative ale glucozei din sange. Controlul nivelului zaharului din sange este cel mai important aspect al sanatatii bolnavilor de diabet.

Specialistii recomanda diminuarea aportului zilnic de calorii cu maximum 500 de unitati, in cazul persoanelor cu diabet. Reduceti numarul de calorii din proteinele, carbohidratii si grasimile consumate zilnic. Se recomanda ca persoanele cu diabet zaharat sa mentina un raport sanatos intre cantitatea de carbohidrati, proteine si grasimi. O dieta ideala ar putea include:

- Luati micul dejun. O dieta eficienta pentru diabetici include micul dejun, fara exceptie. Daca sariti peste masa de dimineata, va puteti supraalimenta mai tarziu, la mesele urmatoare ale zilei. Acest lucru poate sabota planurile dumneavoastra de a slabi si poate provoca cresterea nivelului de glucoza din sange. Studiile arata ca cei care consuma micul dejun (in special, cei care mananca cereale integrale) slabesc mai usor si mentin stabil nivelul de glucoza din sange.

- Faceti miscare. Prin efectuarea de exercitii fizice va fi mai usor sa slabiti si mai apoi, sa va mentineti o greutate corporala sanatoasa. Cercetarile arata ca persoanele care intensifica activitatea fizica, impreuna cu reducerea aportului caloric, pierd mai usor in greutate, spre deosebire de cei care doar urmeaza o dieta pentru slabit.

- Consumati mai multe mese mici pe tot parcursul zilei. Diabeticii care doresc sa slabeasca isi pot structura dieta zilnica in mai multe mese mici. Mesele bogate pot afecta semnificativ nivelul de zahar din sange, in timp ce mesele mici si frecvente mentin valorile glucozei din sange in limite mai normale si va ajuta sa aveti o senzatie de plenitudine pe tot parcursul zilei.

- Consumati alimente ce contin fibre. Cantitatile importante de fibre va pot ajuta sa slabiti in timp ce pastrati nivelul de glucoza din sange in intervalele recomandate. Persoanele care includ in dieta o cantitate adecvata de fibre nu se vor ingrasa atat de repede si isi pot mentine mai usor greutatea dorita. Alimentele bogate in fibre includ fasolea, nautul, mazarea si alte leguminoase.


Citeste si despre:

Diabetul zaharat si riscul de cancer Afectiuni cutanate in diabetul zaharat Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat - cauze, simptome, tratament Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent) Dieta pe baza de plante reduce riscul de aparitie a diabetului zaharat de tip 2 Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Pierderea in greutate pe cale chirurgicala sau chirurgia obezitatii Diabetul zaharat insulino-dependent recent diagnosticat Diabetul zaharat gestational (de sarcina) Diabet zaharat de tip 2 recent diagnosticat Simptomele diabetului zaharat Plan de actiune pentru diabetul zaharat Programul national de diabet zaharat