Dieta "colorata" este o dieta sanatoasa, mai ales una pentru prevenirea cancerului. Nu este in mod deosebit o dieta pentru pierderea in greutate. Aceasta avertizeaza impotriva zaharului si grasimilor, promoveaza efectuarea exercitiului fizic si incurajeaza consumul unor portii echilibrate de alimente sanatoase; de asemenea o persoana care urmeaza aceasta dieta, ar putea sa piarda si in greutate. Autorul dietei este doctorul David Heber, directorul Centrului UCLA de Nutritie Umana.
Orice aliment care este intens colorat, poate fi consumat. Autorul se refera bineinteles la rosii intens colorate, nu la carne rosie. Ideea de baza este sa consumam cat mai multe fructe si legume proaspete.
Sunt permise:
- soia
- carnea alba de pui
- albus de ou
- fructe si legume
- cereale integrale
- floricele de porumb (preparate la aer)
- ulei de masline sau de avocado.
Sunt interzise:
- carnea cu continut crescut in grasimi
- oua intregi
- unt si margarina
- somon de crescatorie.
Aceasta dieta are la baza principiul conform caruia culorile alimentelor nu semnifica numai ca un aliment arata bine, ci faptul ca elementele nutritive prezinta culori diferite. Cu cat este mai intensa o anumita culoare a unui aliment, cu atat continutul in anumiti nutrienti este mai mare.
Principiile de baza sunt urmatoarele:
- rosul: aceste alimente contin lycopene, care reduc riscul de cancer; exemple de alimente care le contin: rosii, pepene verde, grapefruit rosu;
- rosu inchis, purpuriu: strugurii, vinul rosu, capsunile, afinele si merele rosii;
- portocaliu: alimentele contin alfa si beta-caroteni, care faciliteaza comunicarea intercelulara si incetinesc evolutia cancerului; exemple: morcovi, mango, suc de iarna si cartofi dulci;
- portocaliu/galben: aceste alimente contin vitamina C, care protejeaza celulele, si beta-criptoxantina, unul din numerosii carotenoizi pe care Heber ii recomanda; exemple: portocale, mandarine, papaya si nectarine
- galben-verzui: sunt bogate in carotenoizi de tipul luteina si zeaxantina, care contribuie la sanatatea ochilor; exemple: spanac si alte verdeturi, porumb galben, mazare verde si avocado
- verde: alimentele contin sulforafan, izotiocianati si indoli, care stimuleaza celulele hepatice sa sintetizeze anumite componente care lupta impotriva cancerului generat de substantele chimice; exemple: broccoli, varza de Burxelles, bok choy si kale (continute in mustar)
- alb/verde: aceste alimente contin flavonoide, care protejeaza membranele celulare; exemple: usturoi, ceapa, telina, vin alb, andive si arpagic.
Dr. David R. Jacobs, profesor de epidemiologie la Universitatea din Minnesota, Minneapolis, afirma ca "atunci cand vine vorba despre dieta, intregul este mai bun decat suma partilor". El mai spune ca "exista o serie de nutrienti inclusi in alimente, care nici macar nu se cunosc, iar efectul combinat al nutrientilor poate fi mai bun decat daca ar fi luati separat". Dr. Heber este un cercetator respectabil. Un numar mare de nutritionisti ii impartasesc parerea ca oamenii ar trebui sa consume mai multe fructe si legume.
De retinut!
Este daunator sa mancam prea mult din orice, chiar si legume colorate. Herber interzice consumul de alimente cu unt sau margarina, preferand cantitati moderate de ulei de masline sau de avocado. Cei care se sperie cand aud ca trebuie sa consumam de la 5 pana la 9 portii de legume si fructe pe zi, ar trebui sa inceapa progresiv. Se pot adauga cateva banane si capsuni la cerealele pe care le consumam dimineata. La pranz putem opta pentru o salata intens colorata ca o portie suplimentara, in locul cartofilor sau pastelor. Si vorbind despre salata, se poate incepe cu niste foi de salata verde, la care se pot adauga struguri, felii de portocale, mure, zmeura.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.