Proteina este unul din cei mai importanti nutrienti de care are nevoie organismul uman si trebuie sa faca parte din dieta oricui. Aceasta este elementul fundamental din care sunt realizate multe dintre sistemele si structurile corpului.
Desi majoritatea oamenilor stiu ca proteinele pot fi gasite mai ales in compozitia carnii, multe persoane asimileaza proteine prin consumul de legume. Un adult se pare ca are nevoie de doar 45-55 grame de proteine pe zi, care pot fi dobandite cu usurinta dintr-un regim alimentar obisnuit.
Persoanele care consuma carne si lactate vor avea cantitati normale de proteine in organism. Chiar si vegetarienii sau persoanele care mananca oua reusesc sa acopere necesarul de proteine.
Termenul de proteine se refera la oricare din cele 20 de lanturi de aminoacizi conectati prin legaturi peptidice. Acestea sunt folosite de organism pentru a consolida o serie de structuri si a intretine multiple functii.
Dintre toate acestea, doar 9 sunt considerate substante nutritive esentiale deoarece nu pot fi sintetizate de organismul uman si trebuie sa fie ingerate din alte surse. Carnea contine 9 proteine esentiale, dar numai boabele de soia si quinoa sunt proteine complete din regnul vegetal.
Altfel, cele mai multe dintre fructe si legume ofera unele, dar nu toate din cele 9 proteine esentiale. Acesta este si motivul pentru care este deosebit de important pentru vegetarieni sa manance o varietate de alimente bogate in proteine, in fiecare zi.
Multe din felurile de mancare traditionale (cum ar fi fasolea, orezul sau porumbul) contin proteine esentiale sau apropiate ca si formula de cele esentiale. Probabil, cea mai buna sursa de proteine non-animale sunt legumele. Aproape toate soiurile de mazare, nuci, fasole sunt bogate in proteine.
O serie de legume printre care spanac, sparanghel, broccoli, conopida, cartofi, telina, morcovi, varza au cantitati relativ mari de proteine. Legumele din gradina bogate in proteine au nevoie de cantitati mari de azot pentru a produce cantitati mari de nutrienti.
Raspunsul la aceasta intrebare este inca tema de cercetare. Unii specialisti considera ca adultii trebuie sa asimileze un minim de 0.8 grame de proteine pentru fiecare kilogram de greutate corporala pe zi.
La persoanele sanatoase cresterea aportului de proteine de la 20-25% poate reduce riscul aparitiei bolilor de inima, in cazul in care acestea inlocuiesc proteinele din glucidele rafinate, cum ar fi painea alba, orezul alb sau bauturile care contin zahar.
Dieta bogata in proteine poate fi benefica pentru piederea in greutate, asociata cu o dieta hipocalorica, cu toate ca pe termen lung dovada eficientei acestui tip de dieta nu a fost demonstrata.
Pentru oamenii care au o stare optima de sanatate, consumul de 20-25% de proteine nu va afecta sanatatea rinichilor. Cu toate acestea persoanele care sufera de boli renale in stadiu incipient sau diabet zaharat, cantitatea de proteine consumate trebuie sa se limiteze la 0.8-1 gram proteine per kilogram de greutate corporala, intrucat astfel poate fi imbunatatita functia renala.
Totusi, este recomandat, mai ales in cazul persoanelor care sufera de boli cronice sa se consulte un nutritionist sau dietetician care va schita un plan individual de consum al proteinelor.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.