Cafeaua este o bautura consumata de foarte multe persoane, mai ales dimineata. Aceasta are o aroma minunata, poate fi consumata sub diferite tipuri de bauturi si ofera un impuls energetic organismului. Totusi, efectele cafelei asupra sanatatii cardiovasculare sunt inca discutate, existand numeroase variante cu privire la acest lucru.
Studiile de specialitate ce au fost realizate cu privire la consumul de cafea au ajuns la rezultate diverse. Astfel, s-a sustinut in mod diferit ca un consum regulat de cafea poate dauna arterelor, ca protejeaza inima sau ca nu are efecte asupra sanatatii cardiovasculare.
Noile cercetari efectuate pe mii de participanti analizeaza din nou legatura dintre aceasta bautura placuta si sanatatea inimii.
De ani de zile, oamenii de stiinta incearca sa raspunda intrebarilor formulate cu privire la efectele cafelei asupra sanatatii inimii, deoarece cafeaua este o bautura preferata in intreaga lume.
In timp ce unele studii avertizeaza ca un consum frecvent de cafea poate creste riscul unei persoane de a dezvolta evenimente cardiovasculare, alte cercetari sugereaza ca ajuta la mentinerea sanatatii inimii si a functiei vaselor de sange.
Unele cercetari au sugerat ca aportul regulat de cafea contribuie la rigidizarea aortei, una dintre cele mai importante artere din organism. Aorta este cea mai mare artera a corpului uman, iar rigidizarea sa presupune pierderea flexibilitatii, urmata de cresterea riscului de boli cardiovasculare.
In acelasi timp, alte dovezi au indicat faptul ca un consum mai mare de trei cesti de cafea pe zi poate proteja impotriva aterosclerozei, o afectiune in care placa de aterom se acumuleaza in interiorul arterelor, impiedicand sangele sa curga normal.
O cercetare recenta realizata in Marea Britanie a ajuns la concluzia ca persoanele care consuma zilnic cantitati semnificative de cafea nu au riscuri mai mari de rigiditate arteriala, acest lucru insemnand ca riscul de probleme cardiovasculare nu este crescut de consumul acestei bauturi. Autorul principal al studiului a prezentat datele la jumatatea anului 2019, fiind unele dintre cele mai recente informatii cu privire la acest subiect.
In cadrul acestui nou studiu, echipa de cercetare a analizat datele a peste 8400 de participanti. Acestia au fost de acord sa fie supusi imagisticii prin rezonanta magnetica cardiovasculara, dar si altor evaluari de specialitate, tocmai pentru a le permite specialistilor sa determine starea functiei lor cardiovasculare. De asemenea, participantii au raportat cat de multa cafea au consumat in fiecare zi.
In urma acestor rapoarte, anchetatorii au clasificat participantii in trei grupuri principale, in conformitate cu obiceiurile lor de consum de cafea.
Astfel, primul grup a fost format din persoanele care au baut maxim o ceasca de cafea pe zi, al doilea grup a inclus persoane care au consumat intre una si trei cesti de cafea pe zi, iar ultimul grup s-a referit la persoanele care au depasit un consum de 3 cesti de cafea in fiecare zi. De asemenea, este important de stiut ca cercetatorii au exclus din studiu persoanele care au avut boli cardiovasculare inca de la inceput.
Atunci cand au comparat valorile rigiditatii arteriale regasite la cele trei grupuri, specialistii nu au gasit diferente intre consumatorii de cafea. Rezultatele nu au aratat diferente nici macar in cazul comparatiei primului grup cu cel in care persoanele consumau peste 3 cesti de cafea zilnic.
Aceste rezultate, spun specialistii, sugereaza faptul ca si un consum semnificativ de cafea este putin probabil sa aiba un efect negativ asupra sanatatii arteriale, deci nu poate influenta negativ sanatatea inimii si functia vasculara.
Totusi, studiile raman pe loc dupa ce specialistii le ajusteaza pentru posibilii factori ce contribuie la rigiditatea arteriala, inclusiv varsta, sexul, etnia, fumatul, consumul de alcool, inaltimea, greutatea, obiceiurile alimentare etc.
In urma rezultatelor variate cu privire la efectele cafelei, populatia se intreaba ce trebuie si ce nu trebuie crezut. Astfel, specialistii afirma ca informatiile trebuie preluate doar din surse sigure si ample.
Exista studii conflictuale cu privire la cafea si poate fi dificila de realizat filtrarea celor mai bune informatii. Astfel, in urma unor analize prelungite s-au observat mai multe detalii cu privire la cafea, acestea fiind prezentate in randurile urmatoare.
Efectele cafelei asupra tensiunii arteriale par sa fie mixte. La persoanele care nu consuma cafea, expunerea acuta la cofeina poate creste tensiunea arteriala cu pana la 10 mmHg.
Cu toate acestea, la persoanele care beau regulat cafea, ingestia acuta de cofeina nu pare sa creasca tensiunea arteriala. De asemenea, anumite studii mari au aratat ca nu exista o corelatie sigura intre consumul cronic de cafea si hipertensiunea arteriala. In timp ce aceste studii sunt oarecum linistitoare, specialistii recomanda ca persoanele hipertensive sa discute cu medicul inainte de a consuma cafea.
Credinta ca un aport regulat de cafea poate provoca aritmii cardiace este destul de raspandita. Intr-adevar, unii oameni pot experimenta palpitatii in urma consumului de cafea, dar, cu toate acestea, studiile de specialitate nu au demonstrat ca un consum moderat de cafea creste riscul de aritmii. Astfel, legatura dintre cafea si palpitatii poate exista doar in cazuri rare, cele mai multe persoane putand sa consume cafea fara a avea preocupari cu privire la acest lucru.
Cateva studii importante nu au reusit sa arate o crestere a riscului de boala coronariana in randul consumatorilor de cafea. De asemenea, studiile chiar au demonstrat ca un consum moderat de cafea poate avea un efect protector in cazul femeilor.
Cu toate acestea, anumiti indivizi pot suferi de o mutatie genetica ce determina metabolizarea lenta a cofeinei. Se pare ca aceste persoane au un risc mai mare de boala coronariana asociata consumului de cafea, iar discutia cu medicul este foarte importanta, mai ales in ceea ce priveste testarea genetica.
O meta-analiza recenta a sugerat ca persoanele care consuma intre una si patru cesti de cafea pe zi au un risc mai redus de a dezvolta insuficienta cardiaca. Acest aparent beneficiu al consumului de cafea se pierde insa atunci cand se consuma peste 5 cesti de cafea pe zi. Astfel, oamenii ar trebui sa consume cafeaua in mod moderat pentru a se bucura de posibilele efecte benefice.
Cafeaua este o bautura preferata de foarte multe persoane. Totusi, in ciuda popularitatii uriase de care se bucura cafeaua, diferitele rapoarte ar putea impiedica oamenii sa se bucure de ea.
Astfel, periodic se realizeaza studii pentru a se demonstra daca aceasta bautura este sau nu sanatoasa pentru inima. In timp ce nu se poate demonstra o legatura exacta intre cafea si efectele sale pentru sistemul cardiovascular, cele mai recente cercetari indica faptul ca un consum, chiar si mai ridicat, nu este daunator pentru artere precum studiile anterioare.
Intelegerea impactului pe care il are cafeaua asupra inimii si a sistemului circulator este un obiectiv dezbatut de foarte mult timp. Totusi, pentru a beneficia de efectele benefice ale cafelei si pentru a le ocoli pe cele daunatoare, specialistii recomanda un consum moderat.
De asemenea, vizita la medic este foarte importanta, acesta evaluand starea generala de sanatate si afirmand daca un aport regulat de cafea ar putea reprezenta un factor de risc.
Bibliografie:
Is coffee bad for the heart or not?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/325367.php
Coffee and Heart Disease, https://www.verywellhealth.com/coffee-and-heart-disease-1746306
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.