8 motive intemeiate sa nu renuntati la cafea

Actualizat: 19 August 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Daca va ganditi sa renuntati la cafea, cercetatorii japonezi v-ar sfatui sa pastrati aceasta bautura energizanta in meniul zilnic.

In urma mai multor studii dedicate proprietatilor boabelor de cafea, au rezultat mai multe motive intemeiate pentru a consuma in mod regulat aceasta bautura cu numeroase beneficii pentru sanatate in general.

Cata vreme cafeaua este bauta fara zahar, lapte si alte ingrediente care sa adauge calorii in plus, ea aduce multe servicii creierului si organismului deopotriva.

Ingredientele benefice din cafea

Cofeina nu este ingredientul-cheie care transforma cafeaua intr-o bautura sanatoasa. Cercetatorii au descoperit ca exista sute de substante naturale in boabele de cafea, cu efecte pozitive asupra sanatatii sistemului cardiac si a celui cerebral. Multi dintre constituentii naturali ai cafelei sunt antioxidanti performanti in protectia celulelor impotriva actiunii distructive a radicalilor liberi.

Un studiu japonez a decoperit ca persoanele care beau cel putin o ceasca de cafea simpla pe zi isi reduc riscul dezvoltarii hemoragiilor cerebrale sau a atacurilor vasculare cerebrale cu pana la 20%. Cafeaua ramane o bautura sanatoasa si daca este decofeinizata. De altfel, oamenii de stiinta sustin ca o concentratie prea mare de cofeina poate conduce la deshidratare si la cresterea starii de anxietate, de aceea cafeaua prea tare poate sa aduca mai multe deservicii organismului, decat beneficii.

Bautorii de cafea primesc zilnic o doza importanta de antioxidanti, crom si magneziu, care ajuta la reglarea nivelului de glicemie in sange, ajutand organismul sa dozeze in mod corect secretia de insulina. Principalele ingrediente din cafea sunt

- cofeina
- tanina
- tianina
- xantina
- spermidina
- gaiacol
- acid citric
- acid clorogenic
- acetaldehida
- spermina
- putrescine

De ce este cafeaua o bautura sanatoasa

1. Cafeaua ajuta la combaterea depresiei

Un studiu efectuat de Institutul National de Sanatate din SUA a descoperit ca persoanele care beau in medie patru cesti de cafea pe zi sunt cu 10% mai putin predispuse depresiilor, decat cele care nu consuma niciodata cafea. Intrucat efectul in cauza nu s-a putut observa in urma consumului altor bauturi cofeinizate (bauturi acidulate, de pilda), responsabila cu starea pozitiva de spirit nu este cofeina, ci antioxidantii din boabele de cafea.

2. Cafeaua reduce predispozitia catre suicid

Un studiu de amploare efectuat de Harvard School of Public Health a scos in evidenta o statistica impresionanta consumul de 2-4 cesti de cafea pe zi reduce predispozitia spre suicid a barbatilor si femeilor cu pana la 50%.

Pe de alta parte, un studiu finlandez pune in prim plan efectele excesului de cafea asupra sanatatii mentale. Rezultatele cercetarii in cauza arata ca persoanele care beau intre 8 si 9 cesti de cafea pe zi prezinta o susceptibilitate crescuta catre comiterea actului suicidal, comparativ cu bautorii cumpatati.

3. Cafeaua ajuta la reglarea activitatii hepatice

Mai multe studii de specialitate sugereaza ca un consum zilnic de cafea poate ajuta ficatul sa isi autoregleze functiile. Cercetatorii Clinicii Mayo din SUA au descoperit ca, prin aportul zilnic de cafea, se poate reduce riscul dezvoltarii colangitei sclerozante primare, o boala autoimuna rara care produce ciroza hepatica, insuficienta hepatica si chiar cancer hepatic.

O alta cercetare efectuata pe un esantion de 125,000 de participanti arata ca persoanele alcoolice care beau o ceasca de cafea pe zi isi reduc cu 20% sansele de a dezvolta ciroza alcoolica.

4. Cafeaua este un stimulent puternic al creierului

Cafeaua creste substantial randamentul cerebral si fizic, fiind folosita de multi atleti inainte de intrarea in competitii. Cofeina creste numarul acizilor grasi care circula in fluxul sanguin, sporindu-se astfel performanta sportiva.

5. Cafeaua reduce riscul dezvoltarii diabetului de tip II

Potrivit publicatiei Science Daily, consumul a 3-4 cesti de cafea pe zi poate fi asociat cu 25% mai putine sanse de dezvoltare a diabetului de tip II. Cercetatorii nu au reusit sa formuleze o explicatie concreta a fenomenului, desi s-a putut observa faptul ca acidul clorogenic din cafea inhiba raspunsul precoce al glucozei si insulinei.

6. Cafeaua reduce riscul imbolnavirii de Parkinson si Alzheimer

Exista suficiente dovezi stiintifice care atesta eficienta cafelei in prevenirea instalarii bolilor neurodegenerative. Un studiu a demonstrat ca bautorii de cafea au cu 60% mai putine sanse sa se imbolnaveasca de Alzheimer si dementa, iar o alta cercetare in domeniu sustine ca aceasta bautura reduce riscul de dezvoltare a bolii Parkinson cu 32%-60%.

Neurocercetatorul Chuanhai Cao, reprezentant al Universitatii din Florida de Sud, motiveaza eficienta cafelei prin faptul ca o doza suficienta de cofeina in organism inhiba secretia unei proteine numite beta-amiloid, care se acumuleaza la nivelul celulelor cerebrale ale suferinzilor de Alzheimer. Odata cu inaintarea in varsta, proteina devine tot mai dificil de metabolizat. Excesul de beta-amiloid deterioreaza celulele creierului, de aceea cofeina este utila in eliminarea lui.

7. Cafeaua creste nivelul de inteligenta dobandita

Cafeaua blocheaza neurotransmitatorii creierului asociati cu somnolenta, imbunatatind temporar functia cognitiva. Timpul de reactie, vigilenta, atentia si gandirea logica, toate functiile complexe ale creierului asociate cu inteligenta dobandita, ating un randament superior sub efectul consumului de cafea.

8. Cafeaua poate reduce riscul dezvoltarii cancerului de piele

Pe langa toate celelalte beneficii ale cafelei pentru organism, se numara si un risc diminuat de dezvoltare a carcinomului cu celule bazale, cel mai comun tip de cancer cutanat. Un studiu din anul 2012, efectuat de Spitalul de Femei din Brigham si Harvard Medical School, si-a anuntat rezultatele culese de pe urma unei cercetari extinse pe o perioada de 20 de ani, asupra unui esantion de 112,897 de barbati si femei.

Concluziile arata ca persoanele care beau minimum 3 cesti de cafea pe zi sunt mai putin predispuse cancerului cutanat, in raport cu persoanele care nu consuma deloc bauturi cofeinizate.


Citeste si despre:

Aparatele de cafea – focar de infectie? Cofeina din cafea si din bauturile racoritoare Zatul de cafea: utilizari practice si cosmetice Ce efect are o cafea asupra organismului tau Efectele necunoscute ale consumului de cafea Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Zatul de cafea si cofeina fac minuni pentru sanatate. Lucruri pe care sigur nu le stiai! 6 mancaruri care te energizeaza, fara sa mai bei cafea dimineata Invingeti somnolenta prin metode naturale Cafeaua previne depresia Beneficiile pentru sanatate ale migdalelor