Considerata o bautura revigoranta, cafeaua are multe efecte pentru sanatate.
Efectele cafelei pentru sanatate, fie ca sunt benefice sau nedorite, sunt in general putin cunoscute de publicul larg si uneori chiar si de profesionistii din domeniul sanatatii.
Vorbind despre efectele cafelei, este esential sa se cunoasca farmacologia sa, adica substantele chimice pe care le contine si actiunile sale asupra organismului uman. Este vorba in particular despre cofeina, principalul sau compus.
Absorbita intr-o maniera rapida si completa de organism dupa 45 de minute, cafeaua isi atinge varful de actiune intre un sfert de ora si 2 ore dupa ingerare.
Acest efect este resimtit la un adult pentru o durata de la 2 ore si jumatate pana la 4 ore si jumatate. La femeile insarcinate, aceasta durata se mareste in masura exponentiala si poate merge pana la 15 ore, in ultimul trimestru al sarcinii.
Cofeina este in mod esential un psihostimulant in competitie cu adenozina, un inhibitor al sistemului nervos central. Ea antreneaza eliberarea adrenalinei si a dopaminei care se traduce printr-o crestere tranzitorie a ritmului cardiac si a presiunii arteriale. Aceasta amelioreaza astfel performantele fizice si buna dispozitie.
O alta proprietate a cofeinei este cresterea eficientei anumitor medicamente, mai ales antialgice, facand absorbtia mai rapida cu 40%. Ea poate fi asociata altor medicamente pentru a le diminua efectul de somnolenta sau sa le mareasca eficienta. Un consum de cofeina mai important si mai prelungit poate sa conduca la o intoxicatie cunoscuta sub numele de cafeism.
In afara de metabolitii cofeinei (substante rezultate de la folosirea acesteia de catre organism), cafeaua contine alte substante care pot participa la efectele sale. Acestea din urma sunt antioxidanti, diterpene, micronutrienti si fibre.
Antioxidantii cafelei, mai ales acidul clorogenic, participa la protectia celulelor si la diminuarea oxidarii colesterolului. Important este faptul ca o ceasca de 200 de ml de cafea contine intre 70 si 350 de mg de acid clorogenic, adica 67% din aportul de antioxidanti pe zi recomandat in regimul alimentar.
Consumul de alcool duce la deshidratare?
Specialistii au stabilit de comun acord ca acesta este un mit. Atunci cand cercetatorii britanici au studiat nivelul de fluid corporal la 50 de persoane, ei au aflat ca era identic, fie ca subiectii au baut apa sau cafea.
Se spune ca este nevoie de 2 litri de apa (8 pahare) pe zi pentru a se hidrata si s-a crezut dintotdeauna ca nu se poate include cafeaua in doza zilnica. Insa studiile au aratat contrariul. Puteti adauga cafeaua in consumul de lichide, insa cu moderatie.
Atunci de unde acest mit? Cafeina este un diuretic natural, insa cantitatea de lichid pe care o pierdeti prin urina nu este la fel de importanta pe cat ati crede. Pentru ca absorbtia de prea multa cafea va poate da nervozitate din cauza cofeinei, apa este cea mai buna forma de hidratare. Beti cafeaua dimineata si consumati apa restul zilei.
Cafeaua ajuta la pierderea greutatii?
Cofeina, un stimulant, este deseori utilizata in medicamentele pentru slabire. O ceasca de cafea poate duce la cresterea pe termen scurt a metabolismului. Nu exista totusi nicio dovada ca acest lichid va poate ajuta sa slabiti. In plus, oamenii prefera sa-si bea cafeaua cu frisca sau cu zahar, surse de calorii. Sugestia ar fi sa beti cafeaua ca atare sau sa limitati cantitatea de zahar.
Exista vreo legatura intre cafea si cancer?
Pacientii suferinzi de cancer au spus ca au eliminat cafeaua din alimentatie, pentru ca au considerat ca aceasta este incompatibila cu sanatatea. Totusi, cafeaua, tinand cont de doza ridicata de antioxidanti, este pe lista alimentelor anticancerigene.
Aceasta se explica prin faptul ca boala incepe prin afectarea ADN-ului, iar antioxidantii din cafea protejeaza celulele si le pastreaza sanatoase. Daca ADN-ul este afectat de fumatul pasiv sau de factorii poluanti din mediul inconjurator, acesti antioxidanti pot ajuta la repararea celulelor partial distruse. Mai multe studii au facut legatura intre cafea si diminuarea riscului de cancer de ficat, de san, de prostata, dar si de melanom, printre altele.
Cafeaua afecteaza inima?
La persoanele sanatoasa, cafeina poate provoca o crestere temporara a tensiunii arteriale, dar nu este nociva pe termen lung. Cei care beau multa cafea pot dezvolta toleranta la cafeina si este posibil sa nu ii resimta efectele dupa o ceasca. Persoanele care sufera de hipertensiune arteriala ar trebui sa consulte un medic pentru a vedea daca ar trebui sa limiteze cantitatea de cofeina.
Aceste persoane ar trebui sa acorde o atentie speciala la ceea ce resimt dupa ce consuma cafea, pentru ca pot observa ca ritmul cardiac sa devina mai rapid sau pot remarca palpitatii.
Cafeaua trateaza mahmureala?
Daca va simtiti ametit dupa o noapte plina de evenimente, cafeaua v-ar putea ajuta. Daca nu ati dormit bine, cafeaua va stimula sistemul nervos central si va ameliora concentrarea. Dar ea nu elimina alcoolul din organism, deci nu o beti la sfarsitul zilei.
Cafeaua are consecinte asupra marimii sanilor femeilor?
Un studiu publicat in British Journal of Cancer a aratat ca femeile care beau trei cesti de cafea sau mai mult pe zi au sanii cu 17% mai mici decat cele care beau mai putina cafea. Fiecare ceasca suplimentara mareste efectul. Cercetatorii spun ca mai multa cafea poate afecta hormonii.
Cafeaua intarzie cresterea? Exista unele cercetari care indica faptul ca acest lichid poate distruge calciul din oase, insa persoanele in varsta, se pare, sunt mai sensibile decat tinerii. Cantitatea pierduta de calciu poate fi compensata de o crestere a consumului de lapte.
Cafeaua a fost condamnata ca fiind nociva pentru sanatate. Insa dovezile spun ca aceasta poate proteja impotriva anumitor tipuri de cancer (in special cancerul endometrial si de prostata), boli ale ficatului, boli cardiovasculare, atacuri cerebrale, boala Alzheimer, depresie si boala Parkinson. Cafeaua contine polifenoli, molecule cu proprietati antioxidante care ajuta la preventia bolilor inflamatorii si are proprietati anticancerigene.
Exista cercetari care au descoperit ca aceasta bautura poate scadea riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Este o veste buna pentru aceia care nu pot face fata pana nu consuma o ceasca de cafea. Pentru cei care au deja diabet de tip 2, cafeaua poate avea efecte adverse.
In afara de polifenoli, cafeaua contine si magneziu si crom. Doza mare de magneziu a fost legata de rata scazuta a diabetul de tip 2. Amestecul acestor nutrienti poate fi folositor pentru a imbunatati sensibilitatea la insulina, care poate compensa efectele neplacute ale cofeinei. Diabeticii pot consuma aceasta bautura decofeinizata.
Cercetatorii de la Harvard au urmarit evolutia a 100.000 de oameni timp de 20 de ani. Ei au aflat ca persoanele care si-au marit consumul de cafea au avut cu 11% mai mic riscul de a dezvolta diabet, iar oamenii care au redus consumul au avut cu 17% mai mare acest risc.
Exista cateva ponturi care sa va ajute sa beti o cafea buna pentru sanatate: incercati cafeaua neagra. Daca este prea puternica pentru gustul dumneavoastra, puteti incerca sa o indulciti, insa doar putin. Iar in loc de frisca, puteti adauga lapte slab in grasimi sau degresat, care este mult mai sanatos decat frisca plina de grasimi si calorii.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.