Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
In anumite situatii, pacientii internati in spitale, aflati, de obicei, in stare grava, pot avea nevoie de transfuzii de sange integral sau transfuzii de diverse componente ale sangelui (masa eritrocitara, masa trombocitara, plasma etc). Este foarte important ca fiecare om sa constientizeze importanta donarii de sange. Sangele nu poate fi fabricat, nu se poate cumpara atunci cand cineva are nevoie de o transfuzie, unica solutie fiind donarea.
Totodata, donarea de sange este foarte benefica si pentru donator. Astfel, persoana care decide sa doneze sange si care este eligibila din punct de vedere medical, are avantajul de a-si scadea cu 30% riscul de paralizie si de accident vascular. In plus, in urma donarii, organismul este ajutat sa-si improspateze sangele si sa isi creasca in felul acesta imunitatea.
• Are loc o crestere a duratei de viata a persoanelor care doneaza sange.
• Persoanele care doneaza sange regulat prezinta un risc mai scazut de infarct si accident vascular cerebral.
• Donarea de sange creste imunitatea si rezistenta la traumatisme.
• Donarea este recomandata persoanelor hipertensive, care nu urmeaza un tratament pentru aceasta afectiune.
• Dupa fiecare donare, sangele din corp se „reimprospateaza”, in felul acesta capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor fiind mult mai mare.
• Persoanele care doneaza sange de doua ori pe an prezinta o rata mai mica de cancer si o rata de mortalitate mai mica decat cele care nu doneaza sange, insa trebuie sa aiba loc donari regulate, nu ocazionale.
• Donatorii de sange pierd aproximativ 650 de calorii la fiecare jumatate de litru donata.
• Alte beneficii pe care le aduce donarea de sange sunt legate de scaderea cantitatii de fier din organism. Un nivel crescut de fier in sange poate accelera procesul de oxidare al colesterolului si duce in timp la aparitia afectiunilor cardiovasculare.
Se recomanda evitarea efortului fizic si a consumului de alcool dupa donare. Se va suplimenta consumul de lichide timp de 2-3 zile dupa donare, iar regimul alimentar va fi bogat in proteine animale: oua, carne.
La o singura donare se recolteaza 450 ml de sange, cantitate considerata sigura si care se reface repede, in doua saptamani, maximum intr-o luna de zile.
Persoanele care au urmatoarele afectiuni nu pot dona sange: cardiovasculare, traumatisme craniene cu sechele, etilism cronic, schizofrenie, epilepsie, hepatita cronica, ciroza hepatica, sifilis, pancreatita, cancer, leucemii, diabet zaharat, tuberculoza, hiperlipidemie, astm bronsic, alergie severa, boli endocrine, lupus eritematos diseminat, psoriazis generalizat. Nici persoanele care sunt pensionate medical nu au voie sa doneze.
Donarea de sange este contraindicata temporar persoanelor care au fost vaccinate cu doua saptamani inaintea donarii, care urmeaza anumite tratamente stomatologice si care sunt racite in momentul donarii sau care au urmat un tratament cu antibiotice cu sase luni inaintea donarii. De asemenea, persoanele care au miopie cu peste -6 dioptrii nu pot dona.
Pentru a putea dona, persoana trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani si sa se incadreze din punct de vedere al greutatii intre 55 si 100 kg (femei) si 60 si 110 kg (barbati).
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.