Donarea de plasma in cazul COVID-19

Actualizat: 16 Mai 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Prezentare generala


Pandemia COVID-19 reprezinta o situatie neprevazuta si dificil de gestionat, iar cercetatorii sunt in cautarea unui tratament eficient. Astfel, chiar daca nu exista inca un tratament tinta pentru virusul implicat, specialistii au autorizat terapia cu plasma convalescenta pentru persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2.

Terapia cu plasma convalescenta foloseste sange de la oamenii care s-au recuperat dupa o boala, in acest caz fiind vorba despre pneumonia COVID-19, pentru a-i ajuta pe ceilalti sa se vindece.

Donarea de sange reprezinta o prioritate a sistemului de sanatate inca dinainte de aceasta pandemie. Totusi, in momentul de fata, donarea de plasma este foarte importanta, iar persoanele ce au suferit de infectia cu coronavirus ar trebui sa ia in calcul aceasta metoda de a fi de ajutor.

Sangele donat de persoanele care s-au recuperat dupa infectia cu virusul SARS-CoV-2 are anticorpi impotriva acestui virus. Sangele donat este procesat pentru a se indeparta celulele sanguine si pentru a ramane in urma plasma si anticorpii. Aceste doua elemente vor fi ulterior administrate persoanelor ce sufera de COVID-19 pentru a-si spori capacitatea de a lupta impotriva virusului.

Ce presupune donarea de plasma si cum functioneaza terapia cu plasma?

Numarul persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 este, din pacate, din ce in ce mai mare, iar in prezent terapiile experimentale raman singura optiune de tratament pentru cei bolnavi. Astfel, o optiune incercata de medici este mai veche de un secol si poarta numele de terapie cu plasma convalescenta. Aceasta necesita donarea de sange din partea celor care s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2 si care ulterior s-au vindecat si au produs anticorpi. Chiar daca terapia nu vindeca efectiv persoana bolnava, aceasta poate diminua semnificativ severitatea bolii sau ii poate scurta durata.

Cand o persoana se infecteaza cu un virus, sistemul sau imunitar foloseste mai multe mijloace de aparare. Raspunsul imun innascut este reactia imediata a corpului si poate fi comparat cu o garda generala impotriva oricaror celule straine. Dupa ce virusul strapunge aceasta bariera, exista o fereastra de timp pana cand sistemul imunitar adaptiv va produce anticorpi specifici impotriva virusului. Acesti anticorpi sunt apoi depozitati in plasma, adica in partea lichida a sangelui.

In terapia cu plasma convalescenta, medicii vor colecta plasma de la donatori care s-au recuperat in urma COVID-19 si o vor da pacientilor care inca se lupta pentru a supravietui. Potrivit specialistilor din domeniul medical, cel mai bun moment pentru a oferi unui pacient cu COVID-19 tratamentul cu plasma este in fereastra dinainte ca sistemul sau imunitar sa produca proprii anticorpi. Acest moment este cel mai bun, deoarece este momentul in care virusul invadeaza celulele si provoaca leziuni.

Riscuri asociate

Plasma este o componenta esentiala a sangelui, iar pentru a o dona este necesar ca o cantitate de sange sa fie extrasa din corp si sa fie procesata cu ajutorul unui dispozitiv special ce o separa si o colecteaza. Celelalte componente ale sangelui, cum ar fi celulele rosii, vor fi retrimise in circulatia corpului in amestec cu solutie salina, astfel incat plasma retrasa sa poata fi inlocuita. Acest procedeu este in mare parte foarte sigur, dar pot exista si efecte secundare. Astfel, reactiile adverse frecvente sunt minore, iar cele mai bune exemple ce pot fi date sunt deshidratarea, ameteala si oboseala. De asemenea, pot exista si reactii adverse mai grave, cum ar fi infectiile, dar acestea sunt foarte rare.

Este important de stiut faptul ca donarea de plasma nu va afecta negativ organismul si nu il va face mai predispus la boli infectioase. Nivelurile de anticorpi nu vor fi afectate pe viitor, deoarece sistemul imunitar va restabili rapid cantitatile de plasma recoltate. In plus, oamenii nu trebuie sa isi faca griji cu privire la recuperarea dupa donare. In general, activitatile obisnuite pot fi reluate dupa 24-48 de ore, timp in care se recomanda odihna si hidratarea.

Riscurile exista si in cazul persoanelor ce vor primi plasma donata. Astfel, terapia cu plasma convalescenta poate fi asociata cu unele riscuri, cum ar fi reactii alergice, leziuni pulmonare, dificultati de respiratie, infectii (HIV, hepatita B, hepatita C). Riscul unor astfel de infectii este scazut, dar sangele donat trebuie testat pentru siguranta.

Cat de eficienta este terapia cu plasma in cazul COVID-19?

Datele provenite din diverse studii clinice sugereaza ca plasma convalescenta poate reduce severitatea infectiei cu virusul SARS-CoV-2 sau ii poate scurta durata. Cu toate acestea, au existat si cazuri in care pacientii nu au experimentat niciun beneficiu in urma administrarii de plasma. Astfel, inca mai sunt necesare studii amanuntite pentru a determina daca aceasta terapie poate deveni un tratament eficient impotriva COVID-19.

Cercetarile au aratat faptul ca anticorpii din plasma convalescenta au inceput sa dispara in cazul donatorilor dupa 3-4 luni de la aparitia simptomelor. Prin urmare, terapia cu plasma convalescenta poate fi mai eficienta atunci cand este colectata la scurt timp dupa recuperarea donatorului.

In concluzie, in timp ce multe studii clinice sunt in desfasurare pentru a intelege mai bine daca plasma convalescenta este benefica clinic pentru tratamentul COVID-19, raman intrebari despre momentul in care este cel mai eficient sa se colecteze plasma donatoare pe baza prezentei anticorpilor.

Cine poate dona plasma convalescenta?

Conditia principala pentru ca o persoana sa poata dona plasma convalescenta COVID-19 este ca aceasta sa fi trecut prin boala. Astfel, persoanele ce doresc sa doneze plasma trebuie sa prezinte documentele oficiale care indica istoricul de infectie cu virusul SARS-CoV-2, dar si documentele care indica faptul ca nu mai exista niciun risc de transmitere a infectiei.

De asemenea, potentialii donatori trebuie sa indeplineasca conditiile standard pentru donare, conform legislatiei nationale in vigoare. In plus, persoanele care au donat deja plasma trebuie sa stie ca perioada dintre doua donari succesive de plasma trebuie sa fie de minim 14 zile. In prezent, plasma donata va fi administrata doar persoanelor infectate ce se afla in stare grava si care au cel putin 18 ani.

Conditiile de donare a plasmei convalescente in cazul COVID-19 se pot modifica oricand, asa ca persoanele ce doresc sa doneze trebuie sa se informeze constant cu privire la acest lucru. Informarea trebuie sa fie facuta doar din surse sigure, de exemplu prin apelarea telefonica a centrelor regionale de transfuzie sanguina sau a directiilor de sanatate publica.

Persoanele care nu au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 pot lua si ele in considerare donarea de sange. Chiar daca sangele lor nu va fi folosit pentru a lupta contra infectiei, acesta va putea salva pana la trei vieti ce s-ar putea stinge din cauza altor patologii. In plus, pandemia COVID-19 a dus la un deficit in ceea ce priveste rezervele de sange, asa ca donarea va reprezenta un lucru foarte bun si necesar pentru sistemul de sanatate si pentru pacienti.

Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/convalescent-plasma-therapy/about/pac-20486440
https://www.healthline.com/health/donating-plasma-side-effects
http://www.ms.ro/2020/08/10/noi-conditii-pentru-donarea-de-sange-total-plasma-de-la-persoanele-vindecate-de-covid-19/
https://www.cbsnews.com/news/covid-19-plasma-donation-what-you-need-to-know-60-minutes-2020-05-31/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/convalescent-plasma-therapy-for-covid-19-where-are-we-now
https://www.nhsbt.nhs.uk/covid-19-research/plasma-donors/after-your-donation/
https://www.healio.com/news/hematology-oncology/20201001/covid19-antibodies-in-convalescent-plasma-donations-wane-by-3-to-4-months


Citeste si despre:

Tratamente naturiste pentru afectiunile prostatei (marirea in volum a prostatei, cancerul de prostata si inflamatia prostatei) Hipoglicemia Stafilococul auriu si alte infectii stafilococice Donarea de sange Alergia la sperma Ultimele noutati din lumea imagisticii medicale, prezentate la Congresul National de Radiologie si Imagistica de la Eforie Nord Clinica stomatologica Velvet Dental foloseste tratamentul inovator Advanced-Platelet Rich Fibrin (PRF) Cancerul de prostata - cea mai frecventa forma de cancer in randul barbatilor Transfuziile sanguine: reguli, limite, complicatii si alternative Donarea de sange si avantajele ei pentru sanatate Sindromul DRESS