Profilaxia bolilor cu transmitere directa (prin sange si produse de sange)

Actualizat: 15 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Precautiile cu privire la si celelalte produse din sange (reguli universale) sunt recomandari fixate pentru a preveni transmiterea , a virusului hepatitic de tip B (VHB), a virusului hepatitic de tip C (VHC) si a altor boli, in timpul acordarii primului ajutor sau a efectuarii unor manevre intraspitalicesti. Aceste precautii se raporteaza la sange si produsele lui ca fiind cu potential infectios pentru boli cu transmitere directa.

Profilaxia bolilor cu transmitere directa se aplica sangelui si altor fluide ale organismului uman care contin urme vizibile de sange, lichid seminal (lichid continut in sperma) sau .

Aceste masuri se aplica, de asemenea si altor tesuturi sau fluide ale organismului, de exemplu cel ce inconjoara creierul si maduva spinala (lichidul cefalorahidian), lichidul din spatiul articular (lichidul sinovial), lichidul din spatiul pleural (lichidul pleural), lichidul din si pelvis (lichidul peritoneal), cel din jurul inimii (lichidul pericardic) si cel amniotic (din jurul fatului).

Care este importanta acestor precautii?

In timp ce pielea fara leziuni ofera protectie fata de expunerea la materiale potential infectioase, in timpul serviciilor sanitare este recomandata respectarea precautiilor stabilite pentru contaminarea cu produse organice. Aceste recomandari feresc, de asemenea si pacientul de contactarea unor boli pe care le poate avea medicul curant in cazul in care intra in contact cu sangele acestuia.
Crucea Rosie recomanda tuturor profilaxia bolilor transmisibile prin contact direct.

Cand nu trebuie facuta profilaxia bolilor transmisibile prin contact direct?

Desi se recomanda protejare ori de cate ori este posibil, contacul cu secretii nazale, lapte de mama, fecale, sputa, transpiratie, urina, voma, aceasta nu este absolut necesara decat in cazul in care sunt urme vizibile de sange. Profilaxia bolilor transmisibile prin sange se aplica pentru saliva doar cand aceasta contine sange sau la efectuarea unei lucrari dentare sau unei interventii chirurgicale maxilo-faciala unde contaminarea cu sange este probabila.

Cum se poate reduce riscul de contact cu sange si produse sangvine?

Profilaxia bolilor transmisibile prin contact direct implica folosirea barierelor protective cum ar fi manusile, halatele, mastile si ochelarii protectori. Acestea reduc riscul de expunere a tegumentului sau a mucoaselor la fluidele potential contaminate.
Manusile protejeaza tegumentul ori de cate ori ajunge in contact cu sange, alte lichide ale organismului, cu mucoase sau cu tegumente lezate. Folosirea manusilor scade riscul bolilor transmisibile prin intepaturi de ac.
Se recomanda:
-purtare manusilor la manipularea unor obiecte contaminate cu sange sau cu alte produse biologice
-purtarea manusilor daca mainile au leziuni (zgarieturi, rani)
-schimbarea manusilor dupa fiecare utilizare
-spalarea mainilor dupa scoaterea manusilor
-spalarea mainilor si altor tegumente imediat ce au intrat in contact cu sange sau alte fluide organice.
Mastile si ochelarii de protectie ajuta la protejarea ochilor, a gurii, a nasului de picaturile de sange si alt tip de picaturi. Se recomanda a se purta intotdeauna masca si ochelari de protectie la o manevra care ar putea provoca stropire cu sange sau alte fluide.

Alte modalitati de a reduce riscul contaminarii

Crucea Rosie recomanda profilaxia bolilor transmisibile prin contact direct in timpul acordarii primului ajutor. Este indicat pastrarea unor manusi de rezerva in casa, la birou, in masina, daca apar cazuri de urgenta si este nevoie de acordarea primului ajutor.
Alte precautii care pot reduce riscul de expunere la sange si produse biologice contaminate in cazul efectuarii unor injectii la unii membri ai familiei includ:
-folosirea unor cosuri de gunoi rezistente la intepaturi pentru aruncarea acelor, bisturielor si a altor intrumente ascutite;
-acoperirea cu capac a acului folosit;
-este interzisa indoirea acului folosit simanevrarea acelor sau seringilor de unica folosinta;
-pastrarea la indemana a unei masti medicale pentrucazul in care ar fi nevoie de resuscitare gura-gura;
-spalarea mainilor imediat dupa expunerea la sange sau alte produse biologice chiar daca s-au folosit manusi;
-se recomanda evitarea atingerii obiectelor posibil contaminate.


Citeste si despre:

Hepatita virala C (etiologie, simptome, factori de risc, mod de transmitere si algoritm de tratament) Leucemia Cum sa imbatranim sanatos Malaria Pediculoza - infestatia cu paduchi Listerioza – Infectia cu Listeria monocytogenes Stafilococul auriu si alte infectii stafilococice Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Medicamentul - extras din Legea privind reforma in domeniul sanatatii Boala von Willebrand Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Degenerarea maculara Rujeola la adult Sindromul Down - mongolismul Profilaxia cancerului endometrial