Cum pot fi mentinute sanatoase organele vitale

Actualizat: 17 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Organismul este compus dintr-o multitudine de parti importante: peste 200 de oase, 600 de muschi, aproximativ 7 metri de intestin, zeci de organe si sute de mii de vase de sange.

Doar unul dintre ochii unei persoane contine mai mult de 15 astfel de componente.

Totusi, dintre toate acestea care sunt cele indispensabile?

Creierul

Nu se poate face transplant de creier, de aceea acest organ ar trebui sa fie considerat cel mai important.

Cel mai bun lucru este sa se acorde importanta cuvenita odihnei pentru ca memoria sa nu fie afectata. O memorie ascutita are nevoie de suficient somn profund, etapa in care organismul solidifica si inmagazineaza amintirile.

Cercetarile au demonstrat ca exercitiile aerobice cresc productia de celule noi in zonele de memorie ale creierului. Pentru stimularea creierului sunt necesare doar 15 minute de activitate fizica realizata de trei ori pe saptamana.

Pentru stimularea inteligentei trebuie consumate cat mai multe produse alimentare care contin acizi grasi omega-3 care, in plus, ajuta la mentinerea sanatatii creierului si previn tulburarile legate de varsta.

Printre aceste alimente se numara:
- somonul,
- sardinele,
- nucile,
- carnea de vita,
- anumite tipuri de legume, etc.

Inima

Inima este principalul muschi de a carei sanatate trebuie sa aibe grija, o persoana.

Bolile de inima sunt principala cauza de deces in randul femeilor. Pentru prevenirea acestora se vor evita grasimile rele (trans) care formeaza colacul de grasime din jurul burtii si rigidizarea arterelor.

In acest scop se vor consuma cat mai putine alimente procesate care contin mai multe grasimi rele decat alte forme de grasimi alimentare.

Este recomandat sa se controleze in mod constant valoarea tensiunii arteriale si a colesterolului, mai ales in cazul in care bolile cardiovasculare sunt prezente in istoricul unei persoane.

Netratarea hipertensiunii arteriale si a valorilor ridicate ale colesterolului pot bloca arterele si creste riscul aparitiei unui atac de cord pe masura inaintarii in varsta.

Ficatul

Acest organ realizeaza peste 50.000 de functii, inclusiv asigurarea rezervelor de vitamine si minerale si sintetizarea alcoolului si a multor alte toxine din organism.

Alcoolul lezeaza in mod evident celulele ficatului si creste sansele dezvoltarii bolior hepatice, a cirozei care poate duce la cancer si ciroza hepatica.

Consumul redus de alcool - un pahar de vin in cazul femeilor sau o sticla de bere - pe zi, nu este chiar atat de nociv, totusi.

Suprinzator, cel mai important factor care contribuie la aparitia bolilor ficatului este obezitatea. Depozitele de grasime din ficat pot provoca inflamatii si cicatrici care vor declansa cancerul si ciroza.

Pentru sanatatea acestui organ se recomanda consumul de alimente care contin fier si proteine.

Trebuie sa se acorde atentie faptului ca hepatita B si C se transmit prin contact sexual neprotejat.

Plamanii

Plamanii nu sunt doar cei care furnizeaza oxigen organismului: acestia pot contacta diverse virusuri, bacterii si alte particule existente in aer.

Ca urmare, trebuie protejati prin renuntarea la fumat, in primul rand - principala cauza a cancerului pulmonar, boala care ucide mai multi oameni decat cancerul de san, prostata si colon la un loc.

Nu este suficient de clar cat de mult pot influenta alimentele sanatatea plamanilor, dar oamenii de stiinta considera ca includerea crevetilor, cu un continut scazut de grasimi, in meniu ar fi o miscare inteligenta.

Chiar si 10% mai putin din greutatea corporala excesiva imbunatateste capacitatea pulmonara cu 5%.

Pancreasul

Localizat intre stomac si splina, acest organ este cel care produce insulina - hormonul care regleaza glicemia si determina senzatia de satietate si cea de energie a unei persoane sau cea de moleseala si foame, in functie de valorile insulinei.

Specialistii recomanda exercitii fizice realizate in mod regulat, mentinerea unei greutati normale si evitarea tutunului.

De asemenea, este indicat consumul de fibre care reduce riscul formarii de calculi biliari (formati mai ales din colesterol cristalizat) ce pot duce la declansarea pancreatitei, boala ce poate evolua in cancer pancreatic.

Persoanele care consuma zilnic doua sau mai multe portii de cereale integrale (aproximativ o ceasca) au un risc cu 40% mai redus de a dezvolta cancer pancreatic decat cei care consuma o portie sau chiar mai putin zi de zi.

Rinichii

Sunt organe importante care au functii esentiale pentru mentinerea sanatatii organismului. Acestia au rolul de a indeparta reziduurile toxice din sange si proceseaza lichidele suplimentare care sunt stocate sub forma urinei pana cand sunt excretate.

Rinichii
ajuta la mentinerea valorilor normale a tensiunii arteriale prin producerea unui hormon numit renina care regleaza volumul total de sange. Exista mai multe strategii utile pentru pastrarea echilibrului functiei renale si prevenirea bolilor renale.

- Marirea consumului de lichide - Este foarte sanatos pentru rinichi sa se consume multe lichide. Acestea ajuta la indepartarea toxinelor si deseurilor din organism si protejeaza impotriva formarii pietrelor la rinichi.

Specialistii recomanda, in general, consumul a 6-8 pahare de apa pe zi sau sucuri de citrice, in special in cazul persoanelor predispuse la formarea pietrelor la rinichi.

Consumul de sucuri de citrice impiedica formarea de cristale in urina.

- Merisor - Infectiile tractului urinar sunt foarte frecvent intalnite mai ales in cazul femeilor. Specialistii recomanda sa se consume merisor si suc de merisor pentru mentinerea sanatatii rinichilor si prevenirea infectiilor urinare.

Inca nu poate fi pe deplin inteles care este mecanismul prin care merisorul impiedica atasarea bacteriilor de celulele mucoasei tractului urinar.

- Limitarea aportului de sare - Rinichii sunt importanti pentru mentinerea unui echilibru corect intre sare si apa in organism. Consumul a prea multa sare poate creste tensiunea arteriala, iar inima va functiona mai greu. Rinichii vor avea dificultati in mentinerea echilibrata a nivelurilor de sodiu.

Un adult nu trebuie sa consume mai mult de 2300 mg de sodiu pe zi. Se va limita aportul de sare prin evitarea alimentelor procesate (mezelurile), unele conserve si supe, fast-food, etc.

Se va verifica eticheta alimentelor si bauturilor pentru a se cunoaste care este cantitatea de sodiu din acestea, iar in mancaruri se va pune cat mai putina sare.


Citeste si despre:

Cum sa imbatranim sanatos 13 obiceiuri sanatoase Beneficiile pentru sanatate ale apei Organele corpului uman si transplantul de organe Sfaturi pentru sanatatea rinichilor Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Vitamine de ajutor pentru un organism sanatos Ebola - cum se poate impiedica raspandirea bolii? Ce pot indica durerile in cadranul superior drept al abdomenului Alimente daunatoare ficatului. Alternative sanatoase Cat de sanatos este pancreasul tau?