7 informatii pe care le transmite parul despre sanatatea ta

Actualizat: 05 Aprilie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Cand vine vorba despre par, majoritatea oamenilor isi fac griji legate de noi coafuri sau cum anume sa-l vopseasca dupa ce a incaruntit, dar expertii afirma ca parul transmite mult mai multe lucruri despre sanatatea unei persoane. De fapt, starea de sanatate a parului si a scalpului pot oferi indicii importante despre diverse conditii sau afectiuni. Iata cateva semnale de alarma in urma carora trebuie sa acordati mai multa atentie parului dvs. in mod special si sanatatii, in general.

Par uscat, moale, subtire

- Ce inseamna - Multi factori pot duce la uscarea excesiva a parului, inclusiv vopseaua, uscatorul de par dar si inotul sau imbaierea in apa cu clor. Modificarea semnificativa a texturii parului, in mod special subtierea acestuia ce ofera senzatia de par mai putin, poate indica prezenta hipotiroidismului.

- Alte indicii - Hipotiroidismul include oboseala, cresterea in greutate, incetinirea batailor inimii, senzatie de frig. In unele cazuri se subtiaza si devine mai rare si sprancenele.

- Ce este de facut - Raportati toate aceste semne medicului si solicitati verificarea nivelurilor tiroidei. Sunt indicate mai ales testele de sange cu ajutorul carora se masoara nivelurile TSH si T4.

Descuamarea scalpului

Cruste care se descuameaza pe scalp, care pornesc deseori de la linia parului.
- Ce inseamna - Atunci cand se formeaza cruste groase pe scalp, acest lucru indica, de obicei prezenta psoriazisului, care poate fi distins de alte afectiuni ale pielii. Psoriazisul este cel mai des intalnita afectiune autoimuna si se declanseaza atunci cand are loc o accelerare a productiei si cresterii de celule ale pielii.

- Alte indicii - Psoriazisul afecteaza foarte multi oameni, la nivel mondial, si apare alaturi de alte boli autoimune cum ar fi boala Crohn, lupus si artrita reumatoida. Daca suferiti de alte boli autoimune, exista sanse mai mari sa dezvoltati si psoriazis. De asemenea, descoperirea bolii ar trebui sa va alerteze legat de conditii mai grave. Pana la 30% dintre persoanele cu psoriazis dezvolta artrita psoriazica, ce provoaca umflarea dureroasa a articulatiilor.

- Ce este de facut - Exista o lista lunga de ingrediente care ajuta la ameliorarea psoriazisului, iar tratamentul este un proces de incercare si eroare. Tratamentele topice includ sampoane care contin gudron sau acid salicilic, creme si unguente care au in compozitie aloe vera si zinc. Hidrocortizonul poate fi util pentru ameliorarea inflamatiei. Cremele eliberate cu prescriptie medicala includ vitamina D, vitamian A si antralin. Multi suferinzi au inregistrat rezultate pozitive in urma terapiei cu lumina UV si a utilizarii de medicamente sistemice, cum ar fi ciclosporina. Indicat ar fi sa se consulte medicul dermatolog pentru a se stabili impreuna cu acesta diverse scheme de tratament, decat sa se incerce multiple produse pe cont propriu. Important este sa se retina ca psoriazisul creste riscul aparitiei diabetului zaharat, bolilor cardiovasculare, hipertensiunii arteriale, anumitor tipuri de cancer, sindromului metabolic, obezitatii.

Subtierea firului de par si rarirea acestuia pe tot scalpul

- Ce inseamna - Este normal ca unei persoane sa-i cada in fiecare zi 100-150 de fire de par, ca urmare a regenerarii naturale a parului. Atunci cand observati mult mai multe fire de par in perie sau cada, dupa samponare ori atunci cand parul cade in smocuri, ar fi momentul sa va ingrijorati. Una din cele mai des intalnite cauze ar fi un factor de stres brusc aparut, fizic sa psihic, cum ar fi pierderea locului de munca. Un alt motiv ar putea fi febra ridicata cauzata de gripa sau o infectie.
Diabetul ar putea provoca, de asemenea, caderea sau subtierea brusca a firelor de par. De fapt, expertii considera ca acesta ar trebui sa fie considerat un semn de avertizare timpurie, pentru posibila aparitie a diabetului intrucat acesta modifica valorile hormonale.
Chiar si unele medicamente pot declansa pierderea parului, ca efect secundar. Printre acestea se enumera pilulele contraceptive, dar si litiul utilizat in tratamentele pentru tulburarea bipolara. Mai rar, unele antidepresive triciclice utilizate pentru tratarea hipotiroidismului pot determina caderea parului. Modificarile hormonale pot declansa subtierea parului, atat in sarcina cat si la perimenopauza. In cazul persoanelor care sufera de ovare polichistice se inregistreaza atat pierderea parului cat si cresterea exagerata a acestuia, in functie de hormonii care se dezechilibreaza. Un alt motiv comun al caderii parului este hipotiroidismul.

- Alte indicii - Verificati daca firele de par au mici umflaturi albe la radacina firului de par: prezenta lor sugereaza pierderea temporara a parului, mai degraba decat prezenta unui anumit tip de calvitie. Orice medicament care interfera cu productia hormonala, determina caderea parului: lista include chiar si pastilele contraceptive. Acelasi efect il au si unele dintre medicamentele pentru tratarea acneei. Stresul fizic care duce la caderea temporara a parului include deficitul de fier si deficitul de proteine.

- Ce este de facut - Daca suferiti de pierderea temporara a parului, pentru a putea stabili daca este vorba despre cadere ereditara a parului, care ar putea fi permanenta, trebuie sa intrerupeti medicatia sau tratarea afectiunii de baza, care ar putea cauza aceste probleme. Utile ar putea fi suplimentele cu biotina care s-a demonstrat ca ar incuraja cresterea parului si intarirea unghiilor. Cercetarile au confirmat ca utilizarea de vitamina D contribuie la cresterea a noi fire de par: foliculii au nevoie de aceasta vitamina pentru a se putea regenera.

Caderea permanenta a parului, urmata de alopecie

- Ce inseamna - Atat femeile cat si barbatii ar putea suferi de alopecie androgenetica si androgenica. Acestea sunt cauzate de dezechilibre hormonale, dar si de boli si conditii care ar putea avea la baza acest simptom. La femei, de obicei este vinovat un derivat de testosteron care determina micsorarea si chiar distrugerea foliculilor de par. Alopecia de tip masculin este adesea ereditara si de obicei este permanenta daca nu este tratata cu medicamente. Pierderea parului la barbati debuteaza cu rarirea parului la tample si in partea din spate a capului. Acelasi model de alopecie poate fi intalnit si la femei, desi de cele mai multe ori acestea experimenteaza rarirea parului la nivelul intregului scalp.
Diabetul zaharat poate provoca sau poate contribui la pierderea parului. In timp, aceasta afectiune poate determina probleme circulatorii, iar foliculii de par nu primesc suficiente substante nutritive si nu pot produce fire noi de par. Foliculii pot muri, in cele din urma, din cauza nutritiei insuficiente, avand loc pierderea permanenta a parului.

- Alte indicii - Exista diverse conditii care pot sta la baza caderii parului: modificari hormonale (boli tiroidiene - atat tiroida hiperactiva cat si hipoactiva), dar si boli autoimune. Multe dintre medicamentele utilizate pe termen lung administrate pentru controlul afectiunilor cronice pot avea ca afect secundar caderea parului. Acestea includ beta-blocante, anticoagulante, medicamente utilizate pentru mentinerea sub control a artritei, bolii Parkinson dar si a altor conditii.

- Ce este de facut - Daca banuiti ca un medicament ar putea fi cauza sau ca ar putea accentua caderea parului, discutati cu medicul legat de inlocuirea acestuia cu alte medicamente care ar putea sa nu aibe aceste efecte secundare.

Parul uscat, fragil si casant

- Ce inseamna - Atunci cand gasiti fire scurte de par, dimineata, pe perna, acest lucru indica ruperea firelor de par si nu caderea lor din cauza problemelor foliculului. Firele de par devin casante si foarte fragile ca urmare a vopsirii sau utilizarii a diverse substante chimice la nivelul parului. Albirea, indreptarea parului, dar si diverse tehnici care implica diverse substante chimice fragilizeaza firul de par. Totusi, exista si diverse boli din cauza carora firele de par devin fragile si casante. Printre acestea se enumera sindromul Cushing si hipoparatirodidism. Nivelurile scazute ale hormonilor glandei paratiroide declanseaza cresterea valorilor calciului si a fosforului, ceea ce duce la par uscat si fragil, descuamarea pielii dar si simptome mai grave cum ar fi crampe musculare si chiar convulsii.

- Alte indicii - In cazul in care parul uscat si fragil este cauza unei afectiuni, veti observa si prezenta unor simptome suplimentare cum ar fi pielea uscata sau descuamarea acesteia. De asemenea, parul excesiv de uscat poate inseamna faptul ca din dieta dvs. lipsesc acizii grasi omega-3 care se gasesc in somon si ulei de peste, nuci si seminte, in mod special seminte de in.

- Ce este de facut - Nu conteaza care este cauza parului uscat si fragil, este indicat sa se minimizeze tratarea chimica a acestuia si sa se evite tehnicile de infrumusetare care presupun caldura excesiva, pentru pastrarea sanatatii parului. In cazul in care un dezechilibru hormonal afecteaza parul dvs. este necesar sa se discute cu medicul. Simptomele de hipoparatiroidism, de exemplu, pot fi reduse sau eliminate cu ajutorul suplimentelor de vitamina D si calciu. Aplicarea a diverse uleiuri, pe par poate ajuta la restabilirea flexibilitatii firului de par. Indicate sunt uleiul de nuca de cocos si avocado care penetreaza cuticula. La fel de important este sa se utilizeze suplimente de ulei de peste pentru hranirea parului

Alopecie areata

Caderea parului in portiuni asemanatoare cu monezile, sub forma de placi circulare - Ce inseamna - Acesta este raspunsul imunitar al organismului asupra foliculilor de par: rarirea si caderea parului sub forma de placi circulare, rotunde. Fenomenul poarta denumira de alopecia areata, fiind localizat catre tample sau la linia parului. Diabetul poate declansa aceasta afectiune la unele persoane. In anumite cazuri, caderea parului se va extinde, iar in cazurile extreme, suferinzii isi pierd tot parul din cap sau de pe corp.

- Alte indicii - Alopecia areata poate presupune caderea parului de la sprancene sau gene, dar si alte tipuri de pierdere a parului alaturi de modelul circular. Alopecia areata este o conditie autoimuna si s-a dovedit a fi mai frecvent intalinta in familiile care au tendinta de a manifesta boli autoimune cum ar fi artrita reumatoida, diabetul zaharat cu debut precoce si boli tiroidiene.

- Ce este de facut - Tratamentul de baza presupune administrarea pe cale injectabila de cortizon chiar in zona afectata, in scalp, in locurile in care parul lipseste. Daca nu se vor face infectii cu steroizi, placile circulare vor fi mai mari si mai vizibile. Unii medici ar putea recomanda tratamentul cu minoxidil, pentru accelerarea regenerarii parului. Poate fi necesara repetarea tratamentului de cateva ori in termen de cateva luni.

Parul carunt

- Ce inseamna - Multi oameni percep parul carunt ca un semnal de alarma, ingrijorator, un indiciu al unui stres sau trauma. Expertii au respins de-a lungul anilor astfel de temeri si explica faptul ca parul carunt este in primul rand influentat de mostenirea genetica. Totusi, in ultimii ani, in urma cercetarilor s-a constatat ca stresul poate declansa o reactie in lant, care interfera cu modalitatea de transmitere a melaninei de catre folicul. In cadrul acestui proces, un rol important il au radicalii liberi care sunt hormoni produsi cand o persoana este stresata si care pot bloca semnalul care le transmite foliculilor de par sa absoarba pigmentul melanina.

- Alte indicii - Modul in care o persoana va incarunti va fi asemanator cu cel al parintilor acesteia. Totusi, daca banuiti ca stresul este cauza albirii premature a parului, incercati sa urmariti atent evenimentele stresante. Oamenii care au trait evenimente traumatice, care pot determina incaruntirea parului, au constatat ca in cele din urma parul lor a revenit la culoarea initiala.

- Ce este de facut - In cazul in care considerati ca stresul sau o trauma sunt vinovate de incaruntirea parului, incercati sa gasiti diverse strategii prin care sa depasiti aceste situatii si sa va controlati reactiile la acestea. Yoga si meditatia pot fi instrumente eficiente de gestionare a stresului. Daca observati rezultate pozitive, sunteti pe drumul cel bun. Intre timp, puteti sa va intrebati parintii detalii legate de modificarea parului lor de-a lungul timpului, pentru a sti la ce sa va asteptati.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Cum sa imbatranim sanatos Informatii esentiale despre sindromul Sjogren Aspectul parului: indicii ale starii de sanatate Ce trebuie sa stiti despre cancer 8 mituri despre cancer si explicatiile lor Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Sfaturi pentru mentinerea sanatatii sexuale Tot ce trebuie stiut despre durerile articulare la copii Despre alaptare si beneficiile ei Corpul tau: tot ce nu stii despre el! Vitamina E poate sa fie benefica pentru sanatatea parului?