Sfaturi pentru sanatatea rinichilor

Actualizat: 19 Octombrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Rinichii sunt organe extrem de importante pentru buna functionare a organismului, avand un rol vital in procesele de detoxificare. Rinichii tai sunt organe de marimea unui pumn situate in partea inferioara a cutiei toracice, de ambele parti ale coloanei vertebrale, in lojele renale. Ei indeplinesc mai multe functii. Cea mai importanta, filtreaza deseurile, excesul de apa si alte impuritati din sange. Aceste deseuri sunt stocate in vezica urinara si ulterior sunt expulzate prin urina. In plus, rinichii tai regleaz pH-ul, sarea si nivelurile de potasiu din organism. De asemenea, produc hormoni care regleaza tensiunea arteriala si controleaza productia de globule rosii.

Rinichii tai sunt, de asemenea, responsabili pentru activarea unei forme de vitamina D care ajuta organismul sa absoarba calciul pentru construirea oaselor si reglarea functiei musculare. Mentinerea sanatatii rinichilor este importanta pentru sanatatea generala si bunastarea generala. Mentinandu-va rinichii sanatosi, corpul dumneavoastra va filtra si elimina in mod corespunzator deseurile si va produce hormoni pentru a va ajuta corpul sa functioneze corect.

O multime de vicii precum mancarea nesanatoasa, alcoolul, fumatul, dar si stresul pot imbolnavi rinichii, iar de cele mai multe ori bolile renale sunt asimptomatice, fiind diagnosticate in stadii avansate atunci cand este necesara dializa sau chiar transplantul de rinichi.
Preventia bolilor renale, dar si depistarea precoce a acestora sunt deosebit de importante. Romania este fruntasa in Europa la numarul de bolnavi care fac dializa sau care necesita un transplant renal.

O serie de analize pot depista bolile de rinichi. Astfel, determinarea creatininei in sange, calcularea ratei de filtrare glomerulara si determinarea albuminei din urina sunt analize care trebuie efectuate cu regularitate.

Factorii de risc

• Obezitatea. Kilogramele in plus reprezinta un factor de risc, obezitatea fiind adesea asociata cu cresterea riscului de boli renale.
• Fumatul. Acesta este un obicei care dauneaza rinichilor si predispune la imbolnavirea lor.
• Varsta. Dupa varsta de 50 ani se impun controale regulate.
• Istoricul familial. Daca in familie sunt cazuri de bolnavi cu afectiuni renale este indicat sa nu fie neglijate analizele anuale care atesta buna functionare a acestor organe.

Cum va mentineti rinichii sanatosi

Beti lichide din plin. Apa plata si ceaiurile din plante medicinale contribuie la sanatatea rinichilor. Este recomandat consumul a cel putin doi litri de apa pe zi.
Ceaiul de papadie si cel de urzica ajuta la imbunatatirea starii de sanatate a rinichilor, dar previne si aparitia pietrelor la rinichi.

Mancati cat mai sanatos. De asemenea, o alimentatie echilibrata, prin care se evita consumul de carne in exces si mezeluri, protejeaza rinichii de anumite afectiuni renale.
Totodata, trebuie imbunatatita digestia prin consumul de alimente probiotice si prebiotice, alimente bogate in fibre, trebuie crescut consumul fructelor, legumelor si cerealelor integrale. Este indicat ca alimentele gatite sa contina cat mai putina sare, iar alimentele bogate in grasimi sa fie evitate.

• Fara alcool! Consumul excesiv de bauturi alcoolice poate cauza hipertensiune si poate deshidrata organismul.

• Activitati fizice regulate. Sportul imbunatateste functiile rinichilor si ii protejeaza de boli, de aceea este indicat, pe cat posibil evitarea sedentarismului. Exercitiile regulate sunt bune pentru mult mai multe decat pentru subtierea taliei. Poate reduce riscul de boala cronica de rinichi. De asemenea, va poate reduce tensiunea arteriala si va poate imbunatatii sanatatea inimii, care sunt ambele importante pentru a prevenii afectarea rinichilor.
Nu trebuie sa alergi maratoane pentru a culege rasplata exercitiilor fizice. Mersul pe jos, alergatul, mersul cu bicicleta si chiar dansul sunt excelente pentru sanatatea ta. Gasiti o activitate care va tine ocupat si distrati-va. Va fi mai usor sa te tii de ea si sa ai rezultate grozave.

• Renuntati la fumat! Potrivit unor studii realizate de americani, nicotina este unul dintre principalii factori care duc la instalarea afectiunilor renale. De asemenea, fumatul va pune rinichii la un risc crescut de cancer. Daca renunti la fumat, riscul tau va scadea. Cu toate acestea, va dura multi ani pentru a revenii la nivelul de risc al unei persoane care nu a fumat niciodata.

• Mentinerea la un nivel normal a zaharului din sange si a colesterolului. Diabetul predispune la afectiuni renale grave. Persoanele cu diabet zaharat sau cu o afectiune care provoaca un nivel ridicat de zahar din sange pot dezvolta leziuni renale. Atunci cand celulele corpului tau nu pot folosi glucoza (zaharul) din sange, rinichii tai sunt fortati sa lucreze din greu pentru a-ti filtra sangele. De-a lungul anilor de efort, acest lucru poate duce la daune care pun viata in pericol. Cu toate acestea, daca va puteti controla glicemia, reduceti riscul de deteriorare. De asemenea, daca daunele sunt detectate devreme, medicul dumneavoastra poate lua masuri pentru a reduce sau a preveni daune suplimentare.

•Monitorizati tensiunea arteriala. Hipertensiunea arteriala poate provoca leziuni renale. Daca hipertensiunea arteriala apare cu alte probleme de sanatate, cum ar fi diabetul, bolile de inima sau colesterolul crescut, impactul asupra corpului dumneavoastra poate fi semnificativ. O valoare sanatoasa a tensiunii arteriale este 120/80. Prehipertensiunea arteriala este intre acel punct si 139/89. Stilul de viata si modificarile dietetice pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale în acest moment. Daca valorile tensiunii arteriale sunt constant peste 140/90, este posibil sa aveti tensiune arteriala crescuta. Ar trebuii sa discutati cu medicul dumneavoastra despre monitorizarea regulata a tensiunii arteriale, modificarea stilului de viata si, eventual, luarea de medicamente.

• Luati cat mai putine pastilele. Medicamentele, in special analgezicele, au un efect negativ asupra rinichilor. In cazul in care pacientul are recomandare de la medic pentru un anumit tratament, acesta trebuie sa bea cat mai multe lichide.

• Eliminati stresul. Activitatile relaxante, dar si meditatia, de exemplu, pot duce la combaterea stresului cotidian, cauza multor afectiuni cronice.

• Asigurarea unei igiene riguroase este esentiala.

Concluzie

Rinichii tai sunt vitali pentru sanatatea ta generala. Aceste organe sunt responsabile pentru multe functii, de la procesarea deseurilor corporale pana la producerea de hormoni. De aceea, ingrijirea rinichilor ar trebui sa fie o prioritate de top pentru sanatate.

Mentinerea unui stil de viata activ, constient de sanatate este cel mai bun lucru pe care il poti face pentru a te asigura ca rinichii tai raman sanatosi. Daca aveti o afectiune cronica de sanatate care creste riscul de afectare a rinichilor sau boli renale, ar trebuii, de asemenea, sa lucrati indeaproape cu medicul dumneavoastra pentru a urmarii semnele de pierdere a functiei renale.


Citeste si despre:

13 obiceiuri sanatoase Ce spun unghiile despre sanatatea organismului? Exercitii pentru impotenta Preia controlul asupra sanatatii tale: 6 sfaturi de urmat Afectiuni ale rinichilor si cailor urinare Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Zvonuri despre sanatate: mit si adevar Testele de sange si urina pentru determinarea nivelului de glicemie Care este diferenta dintre calculi biliari si pietrele la rinichi? Dieta care previne aparitia pietrelor la rinichi Care sunt riscurile in cazul donarii unui rinichi?