Consumul de ciuperci este sinonim cu alimentatia echilibrata. Acestea sunt bogate in proteine, fibre, minerale, vitamine, in plus sunt bogate si in antioxidanti.
• Prevenirea bolilor cardiovasculare. Ciupercile ofera proteine slabe, fiindca ele nu au colesterol sau grasimi si au carbohidrati foarte scazuti. Mai mult, fibrele si anumite enzime pe care le contin contribuie la scaderea nivelului de colesterol.
Consumul de ciuperci contribuie si la prevenirea diferitelor boli cardiovasculare cum ar fi ateroscleroza, atac de cord si accident vascular cerebral.
• Trateaza anemia. Pacientii care sufera de anemie au practic un nivel scazut de fier in sange, de aceea acestia au adesea stari de oboseala accentuata, dureri de cap, precum si diferite probleme de natura digestiva.
Ciupercile sunt o sursa buna de fier si peste 90% din valoarea nutritiva a fierului poate fi absorbita de organism, ceea ce duce la formarea globulelor rosii si la mentinerea starii de sanatate optima a unui individ.
• Prevenirea cancerului. Ciupercile sunt de real ajutor in preventia cancerului de san si a celui de prostata, fiindca au beta-glucani si acidlinoleic conjugat in compozitie, ambele avand efecte anti-cancerigene.
Dintre aceste doua, arata numeroase studii, acidul linoleic este foarte bun in suprimarea efectelor daunatoare ale excesului de estrogen. Este stiut faptul ca o crestere a estrogenului este una dintre principalele cauze ale cancerului mamar la femei dupa menopauza.
• Tine la distanta diabetul zaharat. Consumul de ciuperci este un regim alimentar bun inclusiv pentru pacientii care au diabet zaharat. Mai mult, ciupercile contin insulina naturala si enzime care contribuie la descompunerea zaharului sau a amidonului in alimente.
De asemenea, sunt benefice pentru sanatatea ficatului si buna functionare a pancreasului, favorizand formarea insulinei si reglarea adecvata a acesteia pe tot corpul.
• Mentin si imbunatatesc sanatatea oaselor. Fiind o sursa bogata in calciu – elementul vital pentru intarirea oaselor, ciupercile au un rol benefic in lupta cu osteoporoza.
• Intaresc sistemul imunitar. Ergotineina, un puternic antioxidant care se regaseste in ciuperci, este foarte bun, el asigura protectia impotriva radicalilor liberi, dar si intarirea sistemului imunitar.
Mai mult, ergoteonina contribuie la eliminarea radicalilor liberi - compusi periculosi eliberati in timpul proceselor metabolice ale celulelor – si care pot conduce in timp, la boli grave. De asemenea, fiind bogate in vitamina A, complexul B si C fac ca sistemul imunitar sa fie fortificat.
• Ciupercile - remedii naturale. Un consum regulat de ciuperci ajuta la pazirea organismului de infectii fungice. De asemenea, au un rol benefic si atunci cand o persoana se confrunta cu� ulcer.
• Contin potasiu, iar potasiul actioneaza ca vasodilatator, acesta contribuind si la reducerea tensiunii arteriale. Este stiut faptul ca tensiunea arteriala crescuta aduce cu sine o serie de probleme grave de sanatate precum este AVC si alte boli cardiovasculare. Totodata, o serie de cercetari sustin ca un nivel crescut de potasiu are un rol pozitiv asupra functionarii memoriei.
• Sunt bogate in seleniu. De aceea, un consum regulat de ciuperci, si implicit de seleniu, contribuie la mentinerea sanatatii osoase, la intarirea dintilor, a parului si a unghiilor.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.