Beneficiile consumului de ciuperci pentru organism

Actualizat: 21 Aprilie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Ciupercile comestibile au o multitudine de beneficii pentru sanatatea omului. Contin o serie de nutrienti, unii dintre acestia fiind un real suport terapeutic.

Spre exemplu, conform unor studii de laborator, anumiti compusi din ciuperci au capacitatea de a anihila proliferarea celulelor tumorale.

Unele specii de ciuperci actioneaza favorabil asupra unor boli, contribuie la scaderea riscului de accident vascular cerebral.

Mai mult, asigura o digestie eficienta, sunt foarte bune pentru cresterea imunitatii, scad riscul de boli cronice de la nivelul intestinului si diminueaza riscul dezvoltarii anumitor tipuri de cancer, precum cel de san si cel de colon.

Ciupercile sunt importante surse de fibre, vitamine si minerale continand vitamina B1, B2, B6, acid folic dar si minerale precum: potasiu, magneziu, sodiu, cupru, fier si fosfor.

Beneficiile ciupercilor pentru organism

Regleaza sistemul digestiv si previn constipatia. Fibrele din ciuperci au un rol deosebit de important in prevenirea constipatiei si reglarea sistemului digestiv.

Ciupercile contin amidon care, odata ajuns in sistemul digestiv, este transformat in hrana pentru bacteriile din colon, ajutand la mentinerea unui intestin sanatos.

Regleaza tensiunea arteriala. Anumite specii de ciuperci albe au o cantitate de potasiu mai mare decat o portocala, iar acest fapt duce la reglarea tensiunii arteriale.

Intaresc firul de par si calitatea tenului. Ciupercile sunt singurele alimente care contin vitamina D, iar vitamina B2 din ciuperci este benefica pentru piele deoarece imbunatateste calitatea tesutului, iar vitamina B8 intareste firul de par si ii confera stralucire.

Combat carenta alimentara. Se poate inlocui carnea cu ciupercile, deoarece acestea au putine calorii si o mare varietate de vitamine si minerale: seleniu, cupru, vitaminele B2, B3 si vitamina D.

Consumul lor este benefic si pentru silueta, fiind adesea utilizate in anumite regimuri alimentare.

Sustin buna functionare a sistemului reproductiv. Ciupercile sunt bogate si in seleniu, element care sustine activitatea glandei tiroide si a sistemului reproductiv.

Previn tulburarile digestive. Un compus important al ciupercilor este amidonul rezistent, adica un tip de zahar care, asemenea fibrelor alimentare, nu este distrus in timpul digestiei si astfel ajunge intact in colon.

Sub actiunea florei intestinale, acest amidon contribuie la prevenirea tulburarilor digestive.

Cele mai sanatoase ciurperci

• Ciupercile ''Champignon'' sau Agaricus bisporus sunt unele dintre cele mai cunoscute ciuperci comestibile si sunt recunoscute pentru beneficiile majore asupra sanatatii. Acestea au rolul de a stimula si creste imunitatea organismului.

• Ciupercile Miitake si Shiitake, utilizate pentru proprietatile lor antitumorale.

De exemplu, la japonezi, ciupercile Shiitake sunt folosite cu scopul de a trata anumite afectiuni cardiace, dar si pentru cresterea rezistentei organismului impotriva infectiior virale. Acestea cresc si imunitatea organismului.


Citeste si despre:

Cele mai importante beneficii ale consumului de ciuperci 7 alimente fermentate care fac minuni pentru organism Aloe vera: beneficii si intrebuintari Telina: beneficii asupra sanatatii Remedii naturale pentru cancerul de san Cum se administreaza probioticele pentru maximum de beneficii? Beneficiile vitaminei D pentru sanatate Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top 11 remedii pentru raceala si gripa pe care le poti face acasa Beneficiile oferite de mierea alba cruda Vitamine de ajutor pentru un organism sanatos Elemente nutritive pentru un par sanatos Ghid de sanatate A-Z pentru sezonul rece Intoxicatia cu ciuperci Ciuperca piciorului - generalitati