Depistarea primelor semne ale accidentului vascular cerebral

Actualizat: 29 Noiembrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Accidentul vascular cerebral este una dintre cele mai periculoase afectiuni, iar timpul in care pacientul ajunge la spital este absolut esential pentru salvarea vietii acestuia.

In maximum doua sau trei ore de cand s-au instalat simptomele unui atac cerebral vascular, pacientul trebuie sa fie consultat de catre un medic neurolog.

De aceea, recunoasterea semnelor care indica debutul unei astfel de probleme este vitala. Foarte multe persoane tinere fac accident vascular cerebral, principalii vinovati fiind stilul de viata haotic, stresul, somnul insuficient, fumatul si consumul de alcool in exces.

Accidentul vascular cerebral (AVC) sau atacul cerebral apare atunci cand o parte a creierului nu mai primeste cantitatea de sange si, implicit, de oxigen necesare, cauza putand fi ruperea sau blocarea unuia dintre vasele de sange ce aprovizioneaza creierul.

Clasificare

• Accidente vasculare ischemice: se produc atunci cand vasul de sange este blocat de un cheag dezvoltat la nivelul unei artere ce iriga creierul sau de un cheag care poate se migreze din orice parte a corpului. Este cel mai des intalnit.

• Accidente vasculare hemoragice: se produc la ruperea unui vas de sange, sangele se acumuleaza si realizeaza compresia tesutului cerebral din jur. Acest tip de accident cerebral este intalnit mai rar.

Principalele simptome

• Slabirea puterii, a fortei in unul dintre membre.

• Pierderea echilibrului, tulburari de coordonare sau de mers.

• Furnicaturi sau amorteli in membrul in care forta i s-a diminuat.

• Pacientul poate prezenta tulburari de vorbire, concretizate in special prin dificultati in articularea cuvintelor.

• Problemele de vedere, precum vederea incetosata sau vederea dubla reprezinta un indicator important al AVC-ului.

• Prezenta varsaturilor, a starii de greata.

• Cei din jurul pacientului pot observa o asimetrie faciala.

Durerea de cap apare doar in accidentul vascular hemoragic, cel ischemic fiind fara durere.

De asemenea, pentru a retine foarte usor simptomele descrise mai sus, se poate recurge la celebra metoda FAST a personajului Dr. House.

F (face=fata) – roaga pacientul sa zambeasca si observa daca fata este asimetrica sau daca buza este cazuta intr-o parte.
A (arms=brate) – roaga pacientul sa-si ridice ambele brate si observa daca unul dintre ele ramane mai jos.
S (speech=vorbire) – roaga pacientul sa rosteasca o propozitie scurta si observa daca are dificultati in pronuntie.
T (time=timp) – nu pierde timpul, suna la 112 pentru ca accidentul vascular cerebral trebuie tratat medicamentos sau chirurgical rapid, pentru a putea fi prevenite leziunile permanente ale creierului.

Cauzele instalarii unui accident vascular ischemic

• ateroscleroza;
embolia vasculara;
• traumatisme directe ale vaselor cervicale;
• tulburari de coagulare ale sangelui;
• aritmiile cardiace;
infarctul miocardic.

Cauzele instalarii accidentului vascular hemoragic

hipertensiunea arteriala;
• anevrismul cerebral;
• traumatismele craniene;
• inflamatia vaselor sanguine;
tulburari de coagulare.

Diagnostic

Pacientului i se va face un examen CT (computer tomograf), care permite stabilirea rapida a diagnosticului, ajutand la alegerea celei mai eficiente metode de tratament. De asemenea, si RMN-ul ajuta la stabilirea cu precizie a diagnosticului.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Medicală Neurolife Buzău
Tel: 0238717018
Buzau, Str.Obor Nr.4
IMAMED Bucuresti
Tel: 0319913
Bucuresti, Calea Giulesti Nr 41B, Sector 6, Bucuresti , 050855

Citeste si despre:

Accidentul ischemic tranzitor Hipertensiunea - Valori crescute ale presiunii arteriale Complicatiile cronice ale diabetului insulino-dependent Probleme de sanatate ale ochilor Complicatiile cronice ale diabetului zaharat non-insulino-dependent Simptomele leziunilor cerebrale Hipercolesterolemia - valoarea colesterolului crescuta Vacante sanatoase – unde sa mergi? Cum evitam infectiile urinare vara? Fibrilatia atriala - aritmie cardiaca Diabet si hipertensiune: unele dintre cele mai frecvent intalnite afectiuni Hemoragia interna Sanatatea femeii - vulnerabilitati Afectiuni renale fara simptome Hipertensiunea arteriala: tratamente alternative si complementare Accidentul vascular cerebral si incontinenta